Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Scanner / Άι, άι, άι, Πουέρτο Ρίκο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / Άι, άι, άι, Πουέρτο Ρίκο...

Της Νίκης Θεσσαλού

 

Τα βάσανα μερικών χωρών γίνονται γνωστά στον έξω κόσμο μόνο και μόνο γιατί μοιάζουν με εκείνα που τραβάνε οι πιο... προβεβλημένες γωνιές της γης. Τόσους μήνες τώρα, κάθε εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της στον δυτικό κόσμο -και όχι μόνο- ξοδεύει ατέλειωτες σελίδες για την ελληνική κρίση κι αναζητά συνεχώς απελπισμένα να βρει μια πτυχή του θέματος που δεν έχει εξαντλήσει. Εάν μάλιστα αυτή η πτυχή είναι αφενός εξωτική, αφετέρου έχει ασχοληθεί έστω ακροθιγώς μαζί της ο μέγας πρωταγωνιστής του ελληνικού θρίλερ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε το διεθνές αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να τη μάθει.

Έτσι, λοιπόν, μάθαμε όλοι ότι το Πουέρτο Ρίκο, το νησιωτικό συγκρότημα της Καραϊβικής, με την ιδιόρρυθμη σχέση με τις ΗΠΑ, χρεοκόπησε. Μέχρι πολύ πρόσφατα γνωρίζαμε την ύπαρξή του είτε από το μπάσκετ, είτε -οι φιλόμουσοι- από το ομώνυμο τραγούδι και -οι σινεφίλ- από το West Side Story. Λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης τον Ιούλιο το θυμηθήκαμε, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε αστειευόμενος (;) στον Αμερικανό ομόλογό του "πάρτε εσείς την Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και αφήστε εμάς να σώσουμε το Πουέρτο Ρίκο".

Πέρα από την πλάκα, πάντως, το άμοιρο Πουέρτο Ρίκο χρεοκόπησε στις 3 Αυγούστου, χωρίς η «μαμά» Ουάσιγκτον να του προσφέρει πακέτο «διάσωσης». Αντίθετα, ο μεν εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ οι δύο -για την ώρα- επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή του, η Χίλαρι Κλίντον και ο Τσεμπ Μπους, έσπευσαν να συμφωνήσουν ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα των φορολογουμένων για το Πουέρτο Ρίκο, αλλά θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια «συντεταγμένη» χρεοκοπία, σαν αυτή που υπέστη η πόλη του Ντιτρόιτ, με παράλληλο κούρεμα του χρέους.

 

Από την ύφεση στη χρεοκοπία

Η χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο ήταν σχεδόν προδιαγραμμένη. Η χώρα είναι σε ύφεση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ πληρώνει ακριβά και τα απόνερα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Έχοντας στηρίξει την οικονομία της στη χαμηλή φορολογία για να προσελκύσει αμερικανικές επιχειρήσεις, μόλις αποφάσισε να την ανεβάσει είδε τους επενδυτές από τη στεριά να παίρνουν τα κεφάλαιά τους και να φεύγουν. Επιπλέον, έπεσε και το Πουέρτο Ρίκο θύμα των δομημένων ομολόγων των στεγαστικών δανείων.

Κι όταν η φούσκα των ακινήτων έσκασε, το Πουέρτο Ρίκο δεν κατάφερε να σηκώσει κεφάλι, αφού, λόγω συνεχούς ύφεσης, η ζήτηση για σπίτια δεν επέστρεψε μέχρι τώρα. Όσο για τη «βαριά βιομηχανία» του, τον τουρισμό, δεν κατάφερε να ανακάμψει, αφού οι πελάτες του είναι κυρίως Αμερικανοί, όχι απαραίτητα πλούσιοι, στους οποίους δεν περισσεύουν πια τα χρήματα για να πίνουν τα κοκτέιλ τους στις παραλίες του Πουέρτο Ρίκο.

Και τώρα τι; Προφανώς, το Πουέρτο Ρίκο δεν θα πάψει να υπάρχει. Αλλά θα συνεχίσει να διώχνει τα νιάτα του στην απέναντι στεριά - στο μεταξύ στις ΗΠΑ ζουν 5 εκατομμύρια Πουερτορικάνοι, ενώ στην ίδια τη χώρα μόλις 3,5 εκατομμύρια- και θα περιμένει να ζήσει από τα εμβάσματα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL