Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Scanner (στήλη) / Το φαν κλαμπ της βασίλισσας και η βαριά σκιά της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner (στήλη) / Το φαν κλαμπ της βασίλισσας και η βαριά σκιά της Ελλάδας

Για το γερμανικό φαν κλαμπ της Ελισάβετ η επίσημη επίσκεψή της στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη ήταν ένα μεγάλο πάρτι.

Της Νίκης Θεσσαλού

Οι βασίλισσες είναι κάτι σαν τις σταρ του Χόλυγουντ. Όταν βέβαια δεν έχουν πραγματική εξουσία, αλλά απλώς προσφέρουν λάμψη και ψυχαγωγία στο φιλοθέαμον κοινό, ενίοτε ακριβή για τους υπηκόους τους. Ο βίος και η πολιτεία τους, οι τουαλέτες και τα καπελάκια τους, γεμίζουν τις πολύχρωμες σελίδες χιλιάδων περιοδικών, που ξεφυλλίζονται με τη σειρά τους από εκατομμύρια ανθρώπους. Οι γάμοι τους, τα γεννητούρια τους, τα προσωπικά τους δράματα παίζουν σε ζωντανή μετάδοση - και μόνο τα κρίσιμα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, άντε και τα πανηγυράκια τύπου Γιουροβίζιον, πετυχαίνουν μεγαλύτερη τηλεθέαση, τουλάχιστον στη Γηραιά Ήπειρο.

Η... μητέρα όλων των βασιλισσών στην εποχή μας είναι η Ελισάβετ της Αγγλίας. Η επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, 53 χωρών δηλαδή, βασιλεύει εδώ και 62 χρόνια, και μετά τον θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας είναι η μακροβιότερη "κάτοχος" θρόνου στον πλανήτη.

Παρά τα σκάνδαλα του οίκου των Γουίντσορ, παρά την «αγιοποίηση» της λαίδης Νταϊάνα, που έφερε πολλαπλά συναισθηματικά πλήγματα στην σχεδόν ενενηντάχρονη βασίλισσα, η Ελισάβετ κατάφερε τελικά να παραμείνει συμπαθής και πολύν πέραν των συνόρων της Κοινοπολιτείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις της ξυπνούν πάντα το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης - και του φιλοθεάμονος κοινού. Εν μέρει διότι είναι «άκακες», διότι σ' αυτές δεν διακυβεύεται απολύτως τίποτε πολιτικό, διότι επιτρέπουν στον κουτσομπόλη μέσα μας να χαλαρώσει...

Το μήνυμα

Για το γερμανικό φαν κλαμπ της Ελισάβετ η επίσημη επίσκεψή της στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη ήταν ένα μεγάλο πάρτι. Και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν βοηθούσε ο καιρός. Με βρετανικά σημαιάκια στήθηκαν στους δρόμους που θα διέσχιζε η βασίλισσα, για να τη δουν από κοντά κι ενδεχομένως να πετύχουν ένα selfie που να έχει έστω την κουστωδία της στο κάδρο, κάποιοι ταξίδεψαν και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να είναι παρόντες -και κυρίως παρούσες- στο γεγονός της χρονιάς. Ωστόσο, δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα στη χώρα την εβδομάδα που πέρασε.

Για τους κοινούς θνητούς, που δεν «καίγονταν» να δουν την Ελισάβετ, αλλά ευχαρίστως θα χάζευαν τις βόλτες της βασίλισσας στα νερά του Σπρέε από τις οθόνες τους, ήρθε η βαριά σκιά της Ελλάδας να τους βγάλει από τη νιρβάνα. Βεβαίως, η επίσκεψη της Ελισάβετ έπαιξε πρώτο θέμα στις ειδήσεις -μέχρι και έξτρα εκπομπές έκανε η δημόσια τηλεόραση- αλλά αμέσως μετά εξαφανίζονταν τα πολύχρωμα πλάνα από τις δεξιώσεις και επέστρεφαν οι γκρίζες εικόνες από τις Βρυξέλλες. Και ξεχνιούνταν αμέσως.

Οι «ειδικοί» σε θέματα μοναρχίας -αυτό το είδος ευδοκιμεί και σε χώρες χωρίς βασιλιάδες- μάταια περίμεναν να πιάσουν στασίδι στα βραδινά τοκ σόου. Οι θέσεις ήταν πιασμένες από τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς που έχουν εκφραστεί μαχητικά υπέρ ή κατά του Grexit, από τους ειδικούς, εντός και εκτός εισαγωγικών, στο ελληνικό ζήτημα.

Κι ακόμη και η δήλωση της Ελισάβετ -προσεκτικά διατυπωμένη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της-, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τη διάσπαση, ερμηνεύτηκε από πολλούς εντός ελληνικού... πλαισίου. Λες και η Ελισάβετ θα έπαιρνε ποτέ θέση για το Grexit. Εδώ δεν δικαιούται καν να τοποθετηθεί για το Brexit, εάν δεν έχει το πράσινο φως από την Ντάουνινγκ Στριτ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL