Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μάχες οπισθοφυλακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχες οπισθοφυλακής

Της Νίκης Θεσσαλού

«Ποτέ η χώρα μας δεν τα πήγαινε τόσο καλά», λένε και ξαναλένε οι Γερμανοί πολιτικοί της συμπολίτευσης και έχουν τις στατιστικές με το μέρος τους. Πράγματι, ποτέ μετά τη γερμανική ενοποίηση δεν ήταν τόσο χαμηλό το ποσοστό της ανεργίας, σχεδόν ποτέ δεν τα πήγαιναν τόσο καλά οι εξαγωγές -οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν χαλάσει λίγο τη σούπα τελευταία-, ποτέ δεν ξεχείλιζαν τόσο πολύ τα δημόσια ταμεία από τα φορολογικά έσοδα.

Κι όμως, κάποιοι... αχάριστοι δεν είναι ικανοποιημένοι και ζητούν το μερίδιό τους από αυτό το success story. Απεργώντας.

Από τη μια μεριά, απεργούν κάθε τρεις και λίγο τα ισχυρά «μικρά» συνδικάτα: το Cockpit των πιλότων της Lufthansa, το GDL των μηχανοδηγών του γερμανικού ΟΣΕ. Καταφέρνουν μεν να παραλύσουν τις συγκοινωνίες στη χώρα, αλλά όχι να επιβάλουν τα αιτήματά τους. Τουλάχιστον έχουν επιτύχει να πάνε στη διαιτησία - με το αποτέλεσμα ανοιχτό.

Από την άλλη πλευρά, απεργούν οι πιο ευάλωτοι υπάλληλοι στον τομέα των υπηρεσιών. Πρόκειται για τους μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους -οι μόνιμοι δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ούτε και τον φόβο της απόλυσης-, οι οποίοι εργάζονται σε κακοπληρωμένες δουλειές, π.χ. στους παιδικούς σταθμούς, τους υπαλλήλους στις νέου τύπου εργολαβίες των ΔΕΚΟ, με συνθήκες εργασίας χειρότερες από ό,τι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε εταιρείες της ψηφιακής εποχής, π.χ. στην Amazon.

Αυτών των απεργιακών κινητοποιήσεων ηγείται το συνδικάτο Verdi, που εμφανίζεται όλο και πιο αγωνιστικό, αλλά επί της ουσίας δίνει μάχες οπισθοφυλακής.

Η απεργία στους παιδικούς σταθμούς, για παράδειγμα, αν και κατάφερε να κερδίσει την αλληλεγγύη των περισσότερων γονιών, οι οποίοι δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, δεν πέτυχε να πιέσει αρκετά την πλευρά της εργοδοσίας, κυρίως των κατά κανόνα υπερχρεωμένων δήμων και των κοινοτήτων, που είχαν την παράπλευρη... ωφέλεια να εξοικονομήσουν χρήματα. Αντίθετα, οι εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές αντοχές των νηπιαγωγών και των κοινωνικών λειτουργών δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν επ' άπειρον τον απεργιακό αγώνα.

Αλλά και η διαφαινόμενη απεργία στα γερμανικά ταχυδρομεία, τα οποία, αν και πολύ κερδοφόρα, προσλαμβάνουν τους νέους υπαλλήλους τους μέσω τοπικών θυγατρικών εταιρειών και εκτός συλλογικών συμβάσεων, θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία για το συνδικάτο Verdi.

Για την αξιοπιστία του είναι κρίσιμο να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα, ειδικά σ' αυτόν τον κλάδο, όπου ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων συμμετέχουν στο συνδικάτο. Και καλό αποτέλεσμα δεν σημαίνει πρωτίστως αυξήσεις για τους «παλιούς» εργαζόμενους. Σημαίνει να καταφέρει να φρενάρει -αν όχι να ανατρέψει- τη συνεχή διολίσθηση σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας για τους νεώτερους.

Από την ίδρυσή του το 2001 μέχρι σήμερα το συνδικάτο Verdi συνεχώς χάνει μέλη. Ξεκίνησε με 2,9 εκατομμύρια μέλη κι έχει πέσει στα δύο. Η ηγεσία του δεν φαίνεται να έχει νέες ιδέες για το πώς θα σταματήσει αυτή την αιμορραγία, η οποία με τη σειρά της μειώνει συνεχώς τα έσοδα του συνδικάτου - άρα και τη δυνατότητά του για έρευνα, δημοσιεύσεις και εκπαίδευση των συνδικαλιστών.

Τουλάχιστον, έστω και καθυστερημένα, στο Verdi φαίνεται να ξεκινάει η συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει. Κι αν η γραφειοκρατία του το επιτρέψει, μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσει να περιορίζεται στις μάχες οπισθοφυλακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL