Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Νικώντας στο κέντρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικώντας στο κέντρο

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Στη χώρα των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων -για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, για τα κοινοβούλια των κρατιδίων, για τους δήμους και τις κοινότητες- γεννήθηκε ένας νέος αντιστάρ, στα χνάρια της Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για τον Σοσιαλδημοκράτη κυβερνήτη - δήμαρχο του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς - ή «Άνγκελα Σολτς», όπως εύστοχα σχολίαζε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής μια μεγάλη γερμανική εφημερίδα. Ο Σολτς δεν κατάφερε μεν να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε μέχρι προχτές, αλλά πήρε ένα χορταστικό 45,7% και θα συνεχίσει να κυβερνά την πλουσιότερη -και πιο ανοιχτή σε αντισυμβατικά σχήματα- πόλη της Γερμανίας.

Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους, με ένα πενιχρό 15,9% -από το ήδη εξαιρετικά χαμηλό 22% που είχαν- με τους ψηφοφόρους τους είτε να μένουν μακριά από τις κάλπες είτε να προτιμούν τους Φιλελεύθερους του υπό εξαφάνιση FDP (7,4%) είτε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (6,1%), η οποία στο Αμβούργο δεν εμφανίστηκε με ακροδεξιό, αλλά με νεοφιλελεύθερο πρόσωπο. Κερδισμένοι βγήκαν από τις κάλπες οι Πράσινοι (12,2%) και το κόμμα της Αριστεράς (8,5%), που αύξησε τη δύναμή του, ενώ η μεγάλη χαμένη ήταν η εκλογική συμμετοχή (56,6%).

Στο Αμβούργο ίσχυσε ότι ισχύει σε παγγερμανικό επίπεδο -αν και με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο. Ο Σολτς πήρε τις εκλογές μόνος του, ακριβώς όπως μόνη της πήρε η Μέρκελ τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Ο Σολτς είναι εξίσου μη χαρισματικός και απελπιστικά ψύχραιμος όσο και η Μέρκελ. Ακριβώς όπως η καγκελάριος στο ομοσπονδιακό επίπεδο, έτσι και ο Σολτς στο τοπικό επίπεδο έχει καταλάβει σχεδόν ολόκληρο τον χώρο τού πολιτικού κέντρου και δίνει στους πολίτες του Αμβούργου την αίσθηση ότι θα φροντίσει για τα συμφέροντα του μεγάλου λιμανιού χωρίς να κάνει σημαντικά λάθη - και χωρίς κανείς να περιμένει από αυτόν να κάνει θαύματα.

Ακριβώς όπως η Μέρκελ στο ομοσπονδιακό επίπεδο δεν αφήνει περιθώριο στους Σοσιαλδημοκράτες να ορθοποδήσουν, καθώς πρακτικά έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τους, έτσι και στο Αμβούργο οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν συνθλιβεί από τη στάση του Σολτς, που τους έχει... κλέψει τα μισά συνθήματα. Ακριβώς, γι' αυτό οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αρχίσει να τρέμουν για το τι θα γίνει εάν η Μέρκελ αποφασίσει να μην κατέβει στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Χωρίς τη «μαμά», τους ξημερώνουν δύσκολες μέρες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL