Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ο Διεθνής Τύπος για τη διαπραγμάτευση / Έτσι μοιάζει τελικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Διεθνής Τύπος για τη διαπραγμάτευση / Έτσι μοιάζει τελικά

Ευρωτιτανικός - Ελάφρυνση χρέους, αλλιώς πηδάω!: Σκίτσο του Luojie από την εφημ. China Daily

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

Τα τελευταία χρόνια είχε αποκτήσει σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις. Όλοι μιλούσαν γι' αυτήν, αλλά κανείς δεν την έβλεπε. Άλλοι τη μετέθεταν στο απώτερο μέλλον, άλλοι την επιδίωκαν χωρίς καθυστέρηση, άλλοι τη θεωρούσαν ανέφικτη και άλλοι προσποιούνταν ότι τη διεξήγαγαν με "κόκκινες" γραμμές που διαρκώς ξεθώριαζαν. Τώρα, όμως, ξέρουμε. Έτσι μοιάζει η διαπραγμάτευση.

Περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, τουλάχιστον δύο αντιτιθέμενες πλευρές κι όχι έναν βλοσυρό δάσκαλο που νουθετεί τον φοβισμένο μαθητή του. Περιλαμβάνει πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και επιστράτευση θεωρητικά ουδέτερων μηχανισμών, όπως η ΕΚΤ από την πλευρά των ισχυρών, αλλά και διερευνητικές κινήσεις, αναζήτηση συμμαχιών, κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και περήφανη στάση από τους συνομιλητές τους. Περιλαμβάνει την κρίσιμη υπενθύμιση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από κυρίαρχα και ισότιμα κράτη και δεν χωρίζεται σε "ιδιοκτήτες και ενοικιαστές".

Περιλαμβάνει ακόμη και κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη, οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν το Σύνταγμα και τον "απελευθερωμένο" Άγνωστο Στρατιώτη, καθώς και τις πλατείες πολλών πόλεων σε όλη την Ελλάδα έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο στους δανειστές ότι η επίκληση της λαϊκής εντολής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί άλλοθι αλλά πραγματικότητα. "Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε" ήταν το μήνυμα των πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στη διαπραγματευτική προσπάθεια.

Και το κύμα αλληλεγγύης απλώνεται όλο και περισσότερο με τη μικρή Ελλάδα να αναδεικνύεται σε βασικό εκφραστή της αντίστασης κατά της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με πανό "Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, αντίσταση στη χρηματοπιστωτική δικτατορία" πλήθος πολιτών κατέκλυσε την Πέμπτη το κέντρο του Παρισιού. Χθες, οι διαδηλώσεις συμπαράστασης μεταφέρθηκαν στη Ρώμη - "Η Αθήνα καλεί" ήταν ο ενδεικτικός τίτλος της "Il Manifesto". Και σήμερα έρχεται η σειρά του Δουβλίνου. Ποιός ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η σπίθα;

Το βέβαιο είναι ότι η υποστήριξη του ελληνικού λαού και η ενεργή συμπαράσταση από τους ευρωπαϊκούς λαούς αποτελεί ίσως το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η νέα κυβέρνηση. Είναι ο κίνδυνος της μετάδοσης εκείνος που πραγματικά ανησυχεί το Βερολίνο και τους απανταχού εκφραστές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Γιατί αν το οικοδόμημα αρχίσει να ραγίζει και η διαβόητη ΤΙΝΑ (there is no alternative - "δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος") της Μάργκαρετ Θάτσερ αποδειχτεί το μεγαλύτερο ψέμα των τελευταίων 50 χρόνων, το "κούρεμα" των χρεών του ευρωπαϊκού Νότου ίσως τελικά να εξελιχτεί στο μικρότερο κακό για τους ίδιους.

Το ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές κλίμα αποτυπώνουν και τα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Πρώτα απ' όλα, η προεκλογική συγκαλυμμένη απειλή περί Grexit αποσύρεται με όλους σχεδόν τους αναλυτές να επισημαίνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται ακόμη και σήμερα για τη συνοχή της Ευρωζώνης. Δεύτερον, η γερμανική κυβέρνηση έχει απομείνει η μόνη που εξακολουθεί να προσποιείται ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν πετυχημένο και πως το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Και αν θέλει κανείς να είναι αισιόδοξος μπορεί να εντοπίσει ακόμη και στην επισήμανση του "σκληρού" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -οι δύο πλευρές έχουν την ηθική υποχρέωση να καταλήξουν σε λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου- τα πρώτα σημάδια μιας μετατόπισης.

* Για τον Διεθνή Τύπο συνεργάστηκαν οι Α. Γιάμαλη, Κ. Μπαλή, Μ. Τρίκκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL