Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Διεθνής Τύπος: Διεθνές ενδιαφέρον για την πολιτική ανατροπή από τον ΣΥΡΙΖΑ / Από την Ελλάδα η ελπίδα για την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος: Διεθνές ενδιαφέρον για την πολιτική ανατροπή από τον ΣΥΡΙΖΑ / Από την Ελλάδα η ελπίδα για την Ευρώπη

- Παραίτηση; "....κρατάμε γερά την ελληνική ομπρέλα σωτηρίας" - Σκίτσο του Tomicek από την ιστοσελίδα του

Γράφει ο Δημήτρης Στούμπος

Με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά κυριολεκτικά "βυθισμένη" στην προπαγανδιστική τρομοκρατία που ασκεί για να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική ήττα της (παρουσιάζει μάλιστα τον υποστηρικτή της Ισπανό συντηρητικό πρωθυπουργό για δεκανίκι), τα πολιτικά δεδομένα δεν αλλάζουν και η ελπίδα που γεννά η αναμενόμενη νίκη της Αριστεράς ξεπερνά κατά πολύ τα "σύνορα" της χώρας μας.

Οι κατακλυσμοί και οι καταποντισμοί που απειλούσε να επέλθουν η δεξιά συγκυβέρνηση όχι μόνον δεν "ήρθαν", αλλά και οι καταστροφολογίες για χρηματιστήρια και ομόλογα δεν ξεπέρασαν τις καταγραφές που ήδη είχε προκαλέσει η αδιέξοδη πολιτική των Σαμαρά - Βενιζέλου.

Τα διάφορα δημοσιεύματα, οι δηλώσεις πολλών χρηματοπιστωτικών παραγόντων, αλλά και διαφόρων ευρωθεσμικών πρωταγωνιστών έχουν καταδείξει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του ενδεχόμενου κυβέρνησης της Αριστεράς σε σχέση με το 2012, ενώ οι επίμονες προσπάθειες της "μονταζιέρας" Σαμαρά για Grexit έμειναν πολλαπλώς μετέωρες και κυρίως σερβιρισμένες από το "εσωτερικό".

Είναι παραπάνω από προφανής μια νέα φάση στον Νότο της Ευρώπης (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, Podemos στην Ισπανία κ.ά.), στην οποία μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη ανατροπής των αδιέξοδων "πολιτικών" λιτότητας και στηρίζουν, ελπίζουν στις πολιτικές προτάσεις των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, κοινωνικής, δημοκρατικής Αριστεράς.

Καθοριστικό ρόλο στη δυναμική της Αριστεράς στην Ελλάδα έχει παίξει η σταθερή εκτίμησή της για το αβάστακτο βάρος του χρέους και την αναγκαιότητα μεγάλης απομείωσής του στη βάση μιας συνολικής συζήτησης, αντιμετώπισης του χρέους στις χώρες του Νότου.

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί, λοιπόν, τη ριζική αντιμετώπιση του χρέους και ταυτόχρονα την ουσιαστική αλλαγή των ακραίων πολιτικών λιτότητας που "συνταγογραφεί" η Μέρκελ.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η προσεκτική τοποθέτηση του προέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καυτηρίασε τις επιπόλαιες, ανεύθυνες αναφορές για Grexit, ενώ σημείωσε ότι οι επεμβάσεις "σπρώχνουν" τους εκλογείς προς τις ριζοσπαστικές δυνάμεις!

Βέβαια οι "αγορές" δεν πανηγυρίζουν για το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί χρηματοπιστωτικοί γίγαντες "σπέρνουν" συχνά - πυκνά τις ανησυχίες τους, όμως η σταθερή τοποθέτηση της Αριστεράς για αλλαγή πολιτικών και μέτρων μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ έχει σε  μεγάλο βαθμό "αφοπλίσει" τουλάχιστον τις πιο ακραίες κινδυνολογίες, ενώ προσφέρει το έδαφος για ουσιαστική διαπραγμάτευση μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακριβώς σ' αυτό το πεδίο έχει τρακάρει η ακραία κινδυνολογία, τρομοκρατία του Σαμαρά, που δεν ανέμενε την τόσο "χλιαρή" παρακολούθηση των προπαγανδιστικών ακροτήτων του από τους εταίρους του.

Χαρακτηριστικό ήταν και το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα έπρεπε να προσφέρουν στον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Ελλάδας κάποια ανταλλάγματα απέναντι στις μόνιμες πιέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Μάλιστα οι Financial Times προσέθεσαν ότι οι πιστωτές "χρειάζεται να σκεφθούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους". Τέτοια δημοσιεύματα είναι ενδεικτικά των νέων "προσεγγίσεων" που εξετάζονται σε Ευρώπη και διεθνώς και αποτυπώνουν τη σπουδαιότητα της ισχυρότατης πολιτικής βούλησης - επιλογής των συμπολιτών μας, που με τους αγώνες και τώρα τη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν ένα κορυφαίο μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Ένα μήνυμα με καθοριστική επίδραση για τη συνέχεια, όπως δείχνει, ας πούμε, και η ενίσχυση του Podemos στην Ισπανία κ.ά. Τώρα είναι η ώρα της ριζικής πολιτικής αλλαγής, τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς.

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL