Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
El Pais / El Pais: Ο Ραχόι σε ταξίδι - έκπληξη στην Αθήνα για να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό που πιέζεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

El Pais / El Pais: Ο Ραχόι σε ταξίδι - έκπληξη στην Αθήνα για να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό που πιέζεται

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε ένα ταξίδι - έκπληξη στην Αθήνα την Τετάρτη για να στηρίξει τον Έλληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιανουαρίου, στις οποίες ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είπε στους δημοσιογράφους στην ελληνική πρωτεύουσα πως οι νέες αριστερές πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos υπόσχονται "πράγματα που είναι αδύνατα", γεγονός που "δημιουργεί απογοήτευση και πολλά προβλήματα".

Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Μονκλόα επέμενε πως το ταξίδι ήταν μια επίσημη επίσκεψη παρά τη βιαστική οργάνωση του. Είναι προφανές ότι ο Ραχόι ήθελε να δώσει την υποστήριξή του στο συντηρητικό συνάδελφό του, ο οποίος ζήτησε διεθνή υποστήριξη για να βοηθήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας έχει το προβάδισμα έναντι του Σαμαρά και του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά, ο Ραχόι είπε πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η υπόλοιπη Ευρώπη βγαίνουν από την κρίση. "Ήρθα εδώ για να υπερασπιστώ πολιτικές που ήταν σκληρές αλλά απαραίτητες" είπε ο Ραχόι. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα από όταν εξελέγη το 2011.

Στο παρελθόν, ο Ραχόι, όπως και ο σοσιαλιστής προκάτοχός του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, πάντα προσπαθούσε να πείσει τους Ισπανούς πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ισπανική και η ελληνική οικονομία είναι διαφορετικά. "Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα" έχουν πει στο παρελθόν και οι δύο ηγέτες.

Αλλά τώρα ο Ραχόι φοβάται πως αν χάσει ο Σαμαράς, θα μπορούσε να βρεθεί σε ανάλογη θέση όταν ζητήσει την ψήφο των πολιτών το φθινόπωρο. Μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος έχουν πει πως η επίσκεψη του Ραχόι στην Ελλάδα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την εικόνα του.

Το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, Podemos, που έχει δει τη δημοφιλία του να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις τους προηγούμενους μήνες, ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και προσπαθεί να βρει κοινά σημεία ανάμεσα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ινγκλέσιας είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με τον Τσίπρα στις 22 Μαΐου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως αν ο Τσίπρας νικήσει, θα επηρεάσει το Podemos στις δημοσκοπήσεις, λόγω των οικονομικών συνεπειών και της αστάθειας που φέρεται να επιφέρει μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει πως θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του χρέους, αλλά υπάρχουν φόβοι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Από πλευράς του ο Σαμαράς εξήρε την Ισπανία για βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ανάγκης του.

"Η Ισπανία δάνεισε στην Ελλάδα 26 δισ. ευρώ σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Είχαν κι εκείνοι προβλήματα, αλλά δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Θα επιστρέψουμε τα χρήματα. Τι μπορούμε να πούμε στην Ισπανία; Έχουμε δικαίωμα να το αλλάξουμε αυτό; Εκείνοι που λένε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο προκαλούν τις αγορές να μην μας δανείσουν άλλα χρήματα", είπε ο Σαμαράς αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οικονομική κατάσταση των δύο χωρών διαφέρει, αλλά και οι δύο έχουν υποφέρει μια σκληρή οικονομική κρίση. Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη: ο δείκτης της ανεργίας για τους Έλληνες είναι στο 27% και στο 23% για τους Ισπανούς.

Αλλά ο Ραχόι θέλει να χρησιμοποιήσει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων που θέλουν και την ανάπτυξη στην Ελλάδα να αναμένεται να ενισχυθεί φέτος, για να βοηθήσει τον Σαμαρά να πείσει τους Έλληνες ότι εάν παραμείνουν υπομονετικοί, θα βγουν από την κρίση.

"Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε σταθερότητα, σιγουριά, όχι κλυδωνισμούς" είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στηρίζοντας τον προεκλογικό αγώνα του Σαμαρά, χωρίς όμως να κάνει άμεση αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos.

O Ραχόι και ο Σαμαράς συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι την Κυριακή για την αποκήρυξη της τρομοκρατίας και των επιθέσεων στο Charlie Hebdo. Eκεί ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Ραχόι να πετάξει στην Αθήνα σε αυτή την κρισιμη στιγμή. Η ισπανική κυβέρνηση πιστεύει πως ο Σαμαράς μπορεί να κερδίσει τις εκλογές γιατί υπάρχει χρόνος για τους συντηρητικούς να μειώσουν τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Αν και ο Ραχόι απορρίπτει την πιθανότητα αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα να επαναληφθεί στην Ισπανία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ομοιότητες και διαφορές του με το Podemos. Ο Ραχόι είπε στους υπουργούς του πως οι Podemos δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συσπειρώσουν τον κόσμο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το ΠΑΣΟΚ, που έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL