Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μια συνετή "μαμά" με ποσοστά Τσαουσέσκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια συνετή "μαμά" με ποσοστά Τσαουσέσκου

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Κι όμως, υπάρχουν 30 σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας που δεν θέλουν για πρόεδρό τους την Άνγκελα Μέρκελ. Οι υπόλοιποι 884 την ξαναψήφισαν χθες για όγδοη φορά πρόεδρο της CDU και το ποσοστό αποδοχής της καγκελαρίου εντός του κόμματός της ήταν 96,7%.

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, δεν είναι το καλύτερο που πέτυχε σε συνέδριο. Πριν από δύο χρόνια είχε φτάσει το 97,9%, ποσοστό που μόνο ο Τσαουσέσκου δεν θα ζήλευε τα χρόνια της παντοδυναμίας του. Η χειρότερη επίδοσή της ήταν στο συνέδριο του 2004, ένα χρόνο πριν καταφέρει να γίνει καγκελάριος, με 88,4%.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το ποσοστό που παίρνει ο πρόεδρος του κόμματος στη CDU μικρή σημασία έχει, αφού ποτέ δεν έχει αντίπαλο. Αντίθετα, εκείνο που έχει σημασία είναι η τεράστια δημοτικότητα που έχει η Μέρκελ στο σύνολο των πολιτών. Το 67% των Γερμανών είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά της καγκελαρίου και κανείς προκάτοχός της δεν έχαιρε της ίδιας εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα είναι: Γιατί τόση αγάπη σε μια πολιτικό ελάχιστα χαρισματική; Απαντήσεις υπάρχουν πολλές - και μια από αυτές είναι ακριβώς το έλλειμμα χαρίσματος. Η Μέρκελ, εντός των τειχών μόνο, είναι η πιο «στρογγυλεμένη» καγκελάριος που έχει περάσει από τη Γερμανία.

Δεν πολώνει, έχει καταφέρει να πείσει ότι είναι μια συνετή «μαμά», που ακούει τα προβλήματα των παιδιών - πολιτών και προσπαθεί να τα λύσει, χωρίς να επιμένει σώνει και καλά να περνάει το δικό της - ίσως διότι δεν υπάρχει το δικό της.

Η εικόνα που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη για τη Μέρκελ είναι ακριβώς η αντίθετη. Αλλά κι αυτό το «πουλάει» επιτυχώς στο εσωτερικό, ως την ακάματη προσπάθειά της να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Γερμανών, πάντοτε με το «φωτοστέφανο» ότι το κάνει τηρώντας τους κανόνες: Των ευρωπαϊκών συνθηκών και του Συμφώνου Σταθερότητας έναντι των «κακών» παιδιών της Ευρωζώνης ή του διεθνούς δικαίου έναντι της Ρωσίας.

Χθες, που ήταν κλεισμένη στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας, για το 27ο συνέδριο της CDU, η Μέρκελ φορούσε και πάλι το κοστούμι του εσωτερικού, της συμβιβαστικής διάθεσης. Είπε «ναι» στο ενδεχόμενο να μειωθεί η αύξηση της φορολογίας για όσους εργαζόμενους παίρνουν αύξηση κάποια στιγμή μέχρι το 2017, εάν βεβαίως το επιτρέψει ο προϋπολογισμός, «που θα παραμείνει ισοσκελισμένος». Χωρίς ουσιαστικά να δεσμευτεί για τίποτε απέτρεψε εκ των προτέρων μια εσωκομματική σύγκρουση. Πιστή και πάλι στον ρόλο της συνετής «μαμάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL