Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τα δύο πρόσωπα της Γερμανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δύο πρόσωπα της Γερμανίας

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Δευτέρα βράδυ στη Δρέσδη και στο Όφενμπαχ. Κρύο, αναμμένα κεριά και κόσμος στον δρόμο. Αν δεν μπορεί κανείς να διαβάσει τα πανό, οι άνθρωποι στις δύο νυχτερινές συγκεντρώσεις δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Χιλιάδες νέες και νέοι, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι. Συνηθισμένες εμφανίσεις που δεν παραπέμπουν σε συγκεκριμένες... φυλές, που κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει, για παράδειγμα, τι ψήφισε ο καθείς από τους συγκεντρωμένους στις προηγούμενες εκλογές. Κι όμως ο λόγος που τους έβγαλε στον δρόμο, στη Δρέσδη και το Όφενμπαχ, διαφέρει σαν τη μέρα με τη νύχτα.

Οι πρώτοι ακολούθησαν το κάλεσμα της Perida, μιας νέας οργάνωσης που μεταφράζεται στο «Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης». Οι δεύτεροι βγήκαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη νεαρή Τουγκτσέ, μια Τουρκάλα φοιτήτρια που πλήρωσε με τη ζωή της το θάρρος της να υπερασπιστεί δυο κορίτσια που μερικοί αλήτες τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά.

Για τους πρώτους ντρέπεται η γερμανική κοινωνία - και οι πλέον τακτικές δευτεριάτικες συγκεντρώσεις τους περνάνε στα ψιλά στις εφημερίδες, καθώς δεν είναι βίαιες, θυμίζουν περίπατο στην πόλη. Για τους δεύτερους είναι περήφανα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτεταμένα ρεπορτάζ για το θαρραλέο κορίτσι έκαναν και όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ποιος δεν θέλει να μάθει για μια νέα γυναίκα που έχει το κουράγιο να ανακατευτεί εκεί που όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν; Ειδικά μάλιστα εάν είναι Τουρκάλα, από μια μεταναστευτική ομάδα δηλαδή που αντιμετωπίζεται ως... παρακατιανή και στα νεαρά μέλη της επιρρίπτεται -σύμφωνα με το κοινό αίσθημα κυρίως, και λιγότερο με τις στατιστικές- αυξημένη παραβατικότητα;

Ωστόσο, το καλό έχει μικρότερη διάρκεια από το κακό. Σε λίγες μέρες οι εκδηλώσεις μνήμης για την Τουγκτσέ θα τελειώσουν - αν και σίγουρα κάποιοι θα εμπνευστούν από το παράδειγμά της. Αντίθετα, οι «κυριλέ» -ελλείψει νεοναζιστικών συμβόλων- διαδηλώσεις ενάντια στην ισλαμοποίηση, ειδικά σε πόλεις όπως η Δρέσδη, όπου ούτε το 0,5% των κατοίκων της δεν είναι μουσουλμάνοι, ενισχύονται από Δευτέρα σε Δευτέρα. Οι συμμετέχοντες λένε ότι φοβούνται. Φοβούνται μήπως χάσουν τη χριστιανική ταυτότητά τους. Φοβούνται μήπως φτιαχτεί κάποιο άσυλο προσφύγων στη γειτονιά τους. Φοβούνται μήπως αυξηθεί η εγκληματικότητα. Φοβούνται μήπως ξοδευτούν τα λεφτά των φορολογουμένων για κάποιους άλλους εκτός από τους ίδιους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL