Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ακριβό μου BBC
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακριβό μου BBC

Αν εξαιρέσουμε την κ. Σοφία Βούλτεψη, αχθοφόρο βαρέος ονόματος, η οποία θεωρεί πως το BBC ανήκει σε εμπόρους όπλων, όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσιογραφούντες και δημοσιολογούντες στην Ελλάδα, θεωρούν τη βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση τον ιδεότυπο του σωστού ΜΜΕ.

Το BBC, λοιπόν, είναι μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο. Απασχολεί περί τους 23.000 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν και σωματείο και είναι και εξαιρετικά ενεργοί. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, επειδή θεώρησαν "αστεία" και "προσβλητική" την ετήσια αύξηση που τους υποσχέθηκαν, απειλούν με απεργία. Κανένας δεν πρότεινε να κλείσουν επειδή απεργούν.

Πρόκειται για ημιαυτόνομη δημόσια υπηρεσία, που λειτουργεί υπό Βασιλική Χάρτα και με ειδική άδεια και συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τη Χάρτα, σκοπός του BBC είναι "να ενημερώνει, να εκπαιδεύει, να ψυχαγωγεί". To BBC δεν είναι απρόσβλητο από σκάνδαλα. Το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων από τον παρουσιαστή Τζίμυ Σάβιλ, όμως, δεν οδήγησε σε γενικεύσεις του τύπου "Όλοι τα ίδια κάνουν" και δεν έπληξε το κύρος του καναλιού. Όπως στην ΕΡΤ δεν είναι όλες οι δημοσιογράφοι "Σαλαγκούδη", όμως εκείνοι που τις διόρισαν έσπευσαν να "γενικεύσουν".

Μπορεί το BBC World Service να είναι το μεγαλύτερο διεθνές πρακτορείο παγκοσμίως, μπορεί να έγιναν και εκεί περικοπές της τάξης του 20% από το 2010, καθώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η εφαρμογή τους δεν περιορίζονται μόνο εντός ευρώ..., αλλά το BBC παραμένει "ανεξάρτητο από κυβερνητικές παρεμβάσεις". Αυτό σημαίνει πως ο κάθε Κεδίκογλου δεν μπορεί να διορίζει κατά το δοκούν και μετά να ζητάει και τα ρέστα ούτε μπορεί να αποφασίζει και να "διατάσσει" να πέσει "μαύρο"...

Όσο για τις δαπάνες του, το BBC, με βάση την έκθεση για την τηλεοπτική σεζόν 2011/2012, χρειάζεται για τη λειτουργία του 4,8 δισεκατομμύρια λίρες (5,7 δισ. ευρώ) ετησίως. Πού τα βρίσκει; Τα 3,6 δισ. λίρες τα παίρνει από φόρους. Οι κάτοικοι της Βρετανίας που έχουν τηλεόραση πληρώνουν 145,50 λίρες τον χρόνο (170 ευρώ περίπου) για το TV License (άδεια τηλεόρασης). Δηλαδή οι Βρετανοί δεν πληρώνουν 4 ευρώ τον μήνα, όπως οι Έλληνες, μέσω ΔΕΗ, αλλά 14, μέσω ειδικής ρύθμισης φόρου, για να έχουν BBC... Άλλα 222 εκατ. λίρες βγάζει από τις εμπορικές επιχειρήσεις του, ενώ 279 εκατ. λίρες τσοντάρει ο κρατικός προϋπολογισμός και 271 ακόμη τα βγάζει από άλλα εισοδήματα, π.χ. πωλήσεις εισιτηρίων.

Το BBC είναι πραγματικός κολοσσός και καμαρώνει ότι πέρυσι κάλυψε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το ίδιο έκανε και η ΕΡΤ πριν από εννέα χρόνια και ήταν ο μικρότερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον οποίο ανατέθηκε ποτέ τέτοιο καθήκον.

Αυτά που περιλαμβάνει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC είναι πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε. Ενδεικτικά μόνο, έχει κανάλια τηλεοπτικά, ψηφιακά, παιδικά, τοπικά, high definition, διαδικτυακά, 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 6 που εκπέμπουν σε Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία και 40 τοπικούς. Έχει ακόμη πρόγραμμα σε 28 γλώσσες και διαδραστική τηλεόραση. Ενώ εδώ μαλώνουμε για τα Μουσικά Σύνολα, το BBC έχει συμφωνική ορχήστρα, συγκροτήματα, φιλαρμονική, χορωδίες.

Προφανώς τα μεγέθη είναι διαφορετικά και δεν είναι συγκρίσιμα. Το "μαύρο" στην ΕΡΤ είναι πρωτόγνωρο. Και δεν το λένε οι "υπερβολικοί" "αριστεροχαρούμενοι", το είπαν με επιστολή τους 50 γενικοί διευθυντές ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Άλλωστε, ο διευθυντής του BBC, Τόνι Χολ, κατήγγειλε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική κίνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL