Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Le Monde: Κλείσιμο της ΕΡΤ- Από τα ανήκουστα “ακόμη και κατά την περίοδο της δικτατορίας”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Le Monde: Κλείσιμο της ΕΡΤ- Από τα ανήκουστα “ακόμη και κατά την περίοδο της δικτατορίας”

Και η Le Monde προστέθηκε στις εφημερίδες του διεθνή τύπου με εκτενή αφιερώματα στο βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ. Κοινός παρανομαστής όλων είναι η έκπληξη, το σοκ που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτοφανής και αντιδημοκρατική απόφαση ενώ δεν λείπουν οι αναφορές σε καταστάσεις που απαντώνται μόνο σε δικτατορίες. Στο άρθρο που ακολουθεί, η Le Monde επικαλείται μαρτυρίες των εργαζομένων του οργανισμού.

Le Monde 12.06.2013

Κλείσιμο της ΕΡΤ: Από τα ανήκουστα "ακόμη και κατά την περίοδο της δικτατορίας".

"Είναι η χούντα που ξανάρχεται". Ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος της χορωδίας της ΕΡΤ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Όπως και οι άλλοι 2655 εργαζόμενοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο Κ. Ζαμπούνης πληροφορήθηκε, μόλις την Τρίτη το απόγευμα, το βίαιο κλείσιμο των κεραιών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς προειδοποίηση, που υλοποιήθηκε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στις 22:11 επομένως , οι οθόνες και των τριών καναλιών σταμάτησαν να εκπέμπουν μετά από μία σύντομη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοινώνοντας το άμεσο κλείσιμο των δημόσιων τηλεοράσεων εξαπολύοντας κατηγορίες για κακή και σκανδαλώδη διαχείριση. "Όλα σταμάτησαν: η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η χορωδία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα σταματήσουν όλα¨, αγανακτεί ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης ο οποίος έφτασε στην έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, για την πρόβα της συναυλίας που είχε προβλεφθεί για την Παρασκευή. " Για μένα, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι σαν χούντα ( η οποία επέβαλε τη δικτατορία στην Ελλάδα από το 1967 έως το 1974), είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, δεν είμαστε ενήμεροι για το παραμικρό", επισημαίνει.

Γύρω του, κόσμος συρρέει μαζικά, δημοσιογράφοι, φοιτητές, κάποιοι δραστήριοιπολιτικά , ή απλοί γείτονες, απλά έκπληκτοι με το νέο. Στην αρχή της βραδιάς, όλος ο κόσμος σκεφτόταν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα οργάνωναν την αντίσταση, θα κρατούσαν την κεραία και θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση παρά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επέτρεψε το κλείσιμο των πάντων μέσα στο απόγευμα. Αλλά ο κύριος πομπός που βρίσκεται στον Υμηττό, στα ανατολικά της Αθήνας, απενεργοποιήθηκε με ένα μόνο πάτημα και στέρησε στην ΕΡΤ κάθε μέσο αναμετάδοσης.

"Αυτό θυμίζει την Ρουμανία του Τσαουσέσκου"

Κανείς δεν περίμενε ένα κλείσιμο, με τέτοιο ταχύτατο τρόπο, σε ένα ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, που αποτελεί βέβαια, δημόσιο βάρος και έχει πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, κάτω από 10%, αλλά έχει και την αναγνώριση και το σεβασμό του κόσμου του πολιτισμού και των τεχνών. Στους διαδρόμους, επικρατεί έκπληξη. Οι παρουσιαστές με μακιγιάζ που ξεβάφει, με μάτια τρομοκρατημένα. Οι βοηθοί καταρρέουν. Η αναστάτωση εξαπλώθηκε μέχρι τον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του προέδρου του κύριου συνδικάτου των εργαζομένων, Παναγιώτη Καλαφαγιάννη. Εκεί, ομηρικές φωνές ξεσπούν και κάνουν τους λεπτούς τοίχους να τρίζουν, καθώς εκείνος δέχεται προσβολές και κατηγορίες από ένα μέλος του συνδικάτου, ότι δεν προστάτεψε τους πομπούς του Υμηττού.

"Η κυβέρνηση με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο έκοψε το σήμα των κεραιών των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, αν και δεν είναι σύμφωνο ούτε με το συνταγματικό δίκαιο, ούτε έχει την άδεια από το συμβούλιο της διοίκησης της εθνικής ραδιοτηλεόρασης" εξηγεί. "Έχουμε μία κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου παρά μία κυβέρνηση, η οποία προκύπτει από την ψήφο του λαού", επιμένει.

Μπροστά στην πόρτα, ακούγονται τραγούδια επαναστατικού χαρακτήρα, κάποια από αυτά είναι του Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν κι εκείνος εργαζόμενος της ΕΡΤ και ίδρυσε την Χορωδία. Οι μουσικοί έβγαλαν τα όργανά τους και η ορχήστρα αυτοσχεδίασε στα σκαλοπάτια της εισόδου. Για τον Γιάννη Δαρρέα, παρουσιαστή μιας τηλεοπτικής εκπομπής και ενός ραδιοφωνικού προγράμματος, "τα καλά νέα έχουν τελειώσει". "Κλείνουν την ΕΡΤ γιατί θέλουν να διαθέσουν τις συχνότητες" στην ιδιωτική τηλεόραση, πιστεύει.

Λίγο παραπέρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο γενικός διευθυντής του ραδιοφώνου στην ΕΡΤ, το οποίο καλύπτει 19 τοπικούς σταθμούς, επτά εθνικούς και ένα ραδιόφωνο το οποίο μεταδίδει στην ελληνική γλώσσα σε ολόκληρο τον κόσμο και απευθύνεται κυρίως στην διασπορά, στα 4 σημεία του πλανήτη " δεν περίμενε κάτι τέτοιο"."Ένα τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε και στην δικτατορία. Λένε ότι θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, αλλά τίποτα δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού στην Ελλάδα", δηλώνει ο Δ. Παπαδημητρίου ο οποίος είναι και γνωστός συνθέτης στη χώρα του.

Δεν επιθυμεί να πει ποια θα είναι η αντίδρασή του τις επόμενες μέρες. " Αν το πω, θα αποτύχει". "Είναι αλήθεια, έχουμε πολλούς εργαζόμενους σε κάποια τμήματα αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσέλαβαν τους προστατευόμενούς τους, κηπουρούς που δεν έχουμε ανάγκη. Αυτό δεν έχει να κάνει όμως με εμάς." Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι μια αντίδραση πανικού, τίποτα δεν την υποχρέωνε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Παρακολουθήσαμε ήδη την απόλυση 1000 περίπου εργαζομένων από την αρχή της κρίσης, οι μισθοί μας έχουν μειωθεί κατά 45% κατά μέσο όρο. Καμία ιδιωτικοποίηση δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που κάνουμε εμείς καθημερινά" πρεσβεύει πριν να εξηγήσει την σπλαχνική του προσήλωση σε αυτό τον οργανισμό. " Γεννήθηκα στην Αίγυπτο και η πρώτη φορά που άκουσα ελληνικά ήταν στο ραδιόφωνο".

Μετάφραση: Χαρά Καπλάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL