Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ / Μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ / Μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων

Ήταν καλοκαίρι του 2002 όταν η κεντρική Ευρώπη βίωσε τις πρώτες «πλημμύρες του αιώνα», όπως πέρασαν στην ιστορία. Προφανώς, ο 21ος αιώνας έχει το... ταλέντο να ξεπερνάει τον εαυτό του, εδώ και δέκα μέρες έφερε και τις δεύτερες «πλημμύρες του αιώνα». Δούναβης, Έλβας, Μούλντε και οι παραπόταμοί τους έχουν ξεχειλίσει από τις κοίτες τους, παρασέρνουν στο ρεύμα τους ανθρώπους, ζώα και σοδιές, πνίγουν στη λάσπη τους αγροκτήματα, σπίτια και χωριά ολόκληρα.

Οι πλημμύρες του 2002 έχουν περάσει στην ιστορία και ως η φυσική καταστροφή που μπορεί να αλλάξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Τότε, ο υποψήφιος της γερμανικής Δεξιάς για την καγκελαρία, Έντμουντ Στόιμπερ, έχασε στο νήμα τις εκλογές αν και ήταν πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, επειδή αγνόησε την αγωνία των ψηφοφόρων στη μισή Γερμανία, που είχε βυθιστεί στη λάσπη των πλημμυρισμένων ποταμών. Εκείνο το καλοκαίρι του 2002 ο Στόιμπερ πήγε διακοπές, την ώρα που ο γονατισμένος στις δημοσκοπήσεις καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ φορούσε τις γαλότσες του και έτρεχε να εμψυχώσει όσους κουβαλούσαν σακιά με άμμο για να ενισχύσουν τα εύθραυστα φράγματα και να σώσουν από τη μήνη των φουσκωμένων ποταμών το βιος τους.

Η νυν καγκελάριος Μέρκελ είναι αποφασισμένη να μην κάνει τα λάθη του κομματικού της φίλου Στόιμπερ. Ως καλή μαθήτρια έβαλε τα μποτάκια της, φόρεσε το αδιάβροχό της και έσπευσε στις πλημμυρισμένες πόλεις, για να αποκτήσει ιδία άποψη για τις καταστροφές, να δείξει την εκτίμησή της στους φαντάρους που νυχθημερόν εκκενώνουν τους κατοίκους και ενισχύουν όσα φράγματα έχουν μείνει όρθια και να υποσχεθεί γρήγορη και μη γραφειοκρατική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

Μόνο που οι εμφανίσεις της μοιάζουν με κακότεχνη μίμηση του Σρέντερ. Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται και τα δυσάρεστα ερωτήματα. Ερωτήματα με αποδέκτη τόσο τις τοπικές κυβερνήσεις όσο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο. Τι έγινε με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν αποφασιστεί μετά την καταστροφή του 2002; Γιατί καθυστέρησαν, όπου καθυστέρησαν; Πώς θα καταφέρουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν για δεύτερη φορά μέσα σε έντεκα χρόνια το βιος τους μέσα στο καφετί νερό; Τους τρεις -ατελείωτους για τα θύματα των πλημμυρών- μήνες μέχρι τις εκλογές η καλή μαθήτρια Μέρκελ θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Και δεν θα είναι τόσο εύκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL