Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ο Έμπολα τσακίζει τους υγιείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Έμπολα τσακίζει τους υγιείς

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Εννιά χιλιάδες άνθρωποι έχουν κολλήσει τον καταραμένο ιό στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, οι μισοί έχουν ήδη πεθάνει, ελάχιστοι ίσως καταφέρουν να τη γλιτώσουν. Όμως, εάν για εμάς, τους θεατές της επιδημίας, πάνω απ' όλα μετράει ο φόβος μήπως το κακό φτάσει στα σπίτια μας από κάποιον άμοιρο πρόσφυγα -ήδη καλλιεργείται το σχετικό κλίμα από μέσα ενημέρωσης και κυβερνήσεις-, για τους υγιείς στη Δυτική Αφρική ο ιός καταστρέφει την ούτως ή άλλως δύσκολη ζωή τους.

Στην εποχή που οι άνθρωποι θα έπρεπε να φροντίζουν τα χωράφια τους, σε πολλές περιοχές αναγκάζονται να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως απαιτούν οι κανόνες της καραντίνας ή όπως τους επιβάλλει ο φόβος τους. Η σοδειά είναι πάντα οριακή για την επιβίωση των αγροτών, το 90% των κατοίκων στη Σιέρα Λεόνε, για παράδειγμα, ζει με ένα και μοναδικό γεύμα τη μέρα. Εξαιτίας του Έμπολα, της καραντίνας και του φόβου, φέτος η σοδειά θα είναι μικρότερη - κι η πείνα θα θερίσει.

Αλλά κι όσοι είναι τυχεροί και τα χωράφια τους βρίσκονται σε σχετικά ασφαλείς περιοχές, δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές. Το αποτέλεσμα είναι η τροφή να γίνεται αγαθό εν ανεπαρκεία - όχι ότι επαρκούσε ποτέ εντελώς τα τελευταία χρόνια. Και να γίνεται ακόμη πιο ακριβή - τα βασικά είδη διατροφής όπως η κασάβα, το ρύζι και το ψάρι έχουν ακριβύνει τουλάχιστον κατά 40%, σε μια χώρα διαλυμένη, που είχε και πριν το ξέσπασμα του Έμπολα από τα χαμηλότερα μεροκάματα στον πλανήτη.

Η γεωργία δεν είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα που παραλύει από τον ιό. Όλο και περισσότερες βιοτεχνίες, εργοτάξια, καταστήματα κλείνουν και μόνο με την υποψία της εμφάνισης ενός κρούσματος. Εάν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να σταματήσει τον Έμπολα, οι τρεις χώρες θα καταστραφούν και οικονομικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επιδημία μπορεί και να προκαλέσει ζημίες 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πολλαπλάσιες του ετήσιου ΑΕΠ και των τριών μαζί.

Ειδικά οι άνθρωποι στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, που μόλις είχαν αρχίσει να συνέρχονται από τον εμφύλιο και να βιώνουν μια εύθραυστη ανάπτυξη, βλέπουν τον ιό να τους κλέβει τις ελπίδες. Εάν τους χαρίσει τη ζωή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL