Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Οι ευρωπαϊκοί γρίφοι μιας ανεξάρτητης Σκωτίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ευρωπαϊκοί γρίφοι μιας ανεξάρτητης Σκωτίας

Αύριο θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πολλοί που θα εύχονται να κερδίσει το «ναι» στην ανεξαρτησία κι ακόμη περισσότεροι που θα ελπίζουν να κερδίσει το «όχι». Οι πρώτοι επειδή βλέπουν το μέλλον τους στον δρόμο που θα ανοίξουν οι Σκωτσέζοι, οι δεύτεροι επειδή τρομάζουν για το τι θα ακολουθήσει.

Οι πρώτοι, από τους Καταλάνους και τους Φλαμανδούς μέχρι τους πολίτες του Νότιου Τιρόλου στην Ιταλία -για να αναφέρουμε μόνο τις περιοχές της Ευρώπης όπου υπάρχει ισχυρό κίνημα ανεξαρτητοποίησης από το κεντρικό κράτος στο οποίο τώρα ανήκουν- περιμένουν να δουν πώς θα χειριστεί τόσο το Λονδίνο όσο και η Ευρώπη την επιλογή των Σκωτσέζων κι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν. Οι δεύτεροι χωρίζονται σ' αυτούς που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν πρόβλημα απόσχισης -κατ' αρχάς Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο- και φοβούνται και σ' αυτούς που αγωνιούν για το πώς θα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τη σχέση της με μια ανεξάρτητη Σκωτία και πώς αυτή η διαχείριση θα την αλλάξει.

Πώς θα τη διαχειριστεί λοιπόν; Ας κάνουμε ένα σενάριο για το μέλλον: Η Σκωτία ανεξαρτητοποιείται, άρα, ως μη μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, τίθεται αυτοδίκαια εκτός Ε.Ε. Όμως θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε., οπότε κάνει αίτηση ένταξης. Επί της ουσίας καλύπτει όλους τους όρους, αφού η νομοθεσία της συμφωνεί πλήρως εδώ και δεκαετίες με το κοινοτικό κεκτημένο. Άρα το αν θα γίνει δεκτή ή όχι είναι θέμα πολιτικό - και θα εξαρτάται απόλυτα από το αν θα συναινέσει το κουτσουρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο. Το οποίο με τη σειρά του ετοιμάζεται να κάνει δημοψήφισμα για το αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ε.Ε. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πει ναι, κάτι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Ε.Ε. - όσα ζήτησε και πήρε ώς τώρα, τα πληρώνουν οι υπόλοιποι. Εάν πάλι πει όχι, υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές. Πρώτον, το αγγλικό όχι να κάνει σχολή και στην περίπτωση π.χ. της Καταλωνίας. Δεύτερον, να φύγει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. και το 2020 να έχουμε ένα νησί που το μισό να ανήκει στην Ε.Ε. (η Σκωτία) και το άλλο μισό όχι (Αγγλία, Ουαλλία).

Το "ναι" στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα είναι ένας από τους πιο δυσεπίλυτους γρίφους για την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL