Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Η μάχη των επωνύμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάχη των επωνύμων

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα μέχρι την Πέμπτη, οι "καθ' ύλην" αρμόδιοι ηγέτες, κυρίως Βρετανοί και κάποιοι Σκωτσέζοι εκπρόσωποι των πανβρετανικών κομμάτων, συνεπικουρούμενοι από τέως επιτρόπους όπως ο Όλι Ρεν ή υπουργούς Εξωτερικών όπως ο Γερμανός Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, αρχιτραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες περιγράφουν γλαφυρά τη συντέλεια του κόσμου στην περίπτωση που οι πολίτες υποπέσουν στο ατόπημα να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πρόκειται για το βρετανικό ισοδύναμο των ειδήσεων του ΑΝΤ1 την παραμονη των ευρωεκλογών...

Σε αυτό το ράλι της δημιουργίας εντυπώσεων τρέχουν και διάφοροι διάσημοι μεγαλύτερου ή μικρότερου βεληνεκούς, με την ελπίδα να "πείσουν" τους πιο αδιάφορους ή τους πιο "σελεμπριτοκρουσμένους"... Σε αυτή την κάλπη το αποτέλεσμα κρίνουν οι αναποφάσιστοι.

Τελευταία και πιο δυναμική είσοδος στο στρατόπεδο του "Όχι" ο σούπερσταρ πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ. "Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ας μείνουμε ενωμένοι" είπε ο βαθύπλουτος παγκοσμίου εμβελείας αστέρας. "Όχι" λένε και οι τιτλούχοι σερ Πολ Μακάρτνεϊ, Τζούντι Ντεντς και ο Σκωτσέζος συνταξιούχος πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. "Όχι" και ο κριτής των ριάλιτι Σάιμον Κάουελ και ο πασίγνωστος φυσικός Στήβεν Χόκινγκ. Προφανώς από τον Σάιμον Κάουελ πήρε "γραμμή" και η Σκωτσέζα Σούζαν Μπόιλ, τραγουδίστρια που αναδείχθηκε από το ριάλιτι "Βρετανία, έχεις ταλέντο", η οποία σχολίασε ότι "δεν βλέπω πώς η αλλαγή θα κάνει την ήδη ισχυρή χώρα μας καλύτερη". "Όχι" είπε και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ και πιο πλούσια του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το στρατόπεδο του "Ναι" είναι εξίσου καλά "επανδρωμένο". Έχει τιτλούχους, όπως τον Σκωτσέζο σερ Σον Κόνερι, έχει σούπερ σταρ όπως τον Τζέραλντ Μπάτλερ, έχει τη διάσημη ανατρεπτική σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ. Η σχεδιάστρια σχολίασε πως το "Ναι" θα ήταν υπέροχο και πως "ελπίζουμε ότι η Σκωτία θα είναι υπόδειγμα ελπίδας και ανάπτυξης στο μέλλον με μια λαϊκή δημοκρατία αντί να θυσιάζονται όλα στον βωμό του κέρδους, της επιχειρηματικότητας και της καταστροφής". Και ο συγγραφέας του εμβληματικού Trainspotting Ίρβιν Γουέλς τάχθηκε υπέρ του "Ναι". "Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει αλλά περισσότερο από τη σκωτσέζικη ανεξαρτησία, θα ήθελα να δω την αγγλική ανεξαρτησία. Η Αγγλία θα μπορούσε να είναι η πολυπολιτισμική, μετά- ιμπεριαλιστική δημοκρατία που θα 'πρεπε να 'ναι" σχολίασε.

Η Αυτής Μεγαλειότης, που παραθερίζει συμβολικά αυτή την περίοδο στο Κάστρο του Μπαλμόραλ -που βρίσκεται στη Σκωτία- παραίνεσε τους Σκωτσέζους να "σκεφτούν πολύ προσεκτικά" . Οι πιθανότητες να συγκινήσει είναι ελάχιστες... Μάλλον τελευταία στιγμή θα μπει στον αγώνα του "Όχι" η Κέιτ Μίντλετον, σύζυγος Γουίλιαμ.

Όλα αυτά γίνονται σε ένα μιντιακό περιβάλλον που είναι σαφώς προσανατολισμένο υπέρ του "Όχι" . Μάλιστα έγινε διαδήλωση έξω από την έδρα του BBC Σκωτίας γιατί οι τηλεθεατές θεώρησαν ότι η κάλυψη του δημοψηφίσματος δεν είναι αμερόληπτη και αντικειμενική.... Φανταστείτε να είχαν ΝΕΡΙΤ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL