Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μαδρίτη όπως Φέργκιουσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαδρίτη όπως Φέργκιουσον

Επειδή η λιτότητα μερικές φορές στοιχίζει ακριβά, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ξοδέψει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων ενόψει του "θερμού" φθινοπώρου που ετοιμάζουν τα κοινωνικά κινήματα της χώρας.

Από τον Ιούνιο, το υπουργείο Εσωτερικών υπέγραψε τέσσερα ξεχωριστά συμβόλαια για την αγορά εξοπλισμού για τα ισπανικά ΜΑΤ, που σε λίγο θα διαθέτουν όχι μόνο ολοκαίνουργια ρόπαλα και ασπίδες, αλλά και αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία δεν θα έχουν τίποτε να ζηλέψουν από εκείνα που φορούσαν οι Αμερικανοί ρόμποκοπ-συνάδελφοί τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις του Φέργκιουσον.

Οι εικόνες από το μακρινό Μιζούρι -αστυνομικοί με πυροβόλα και τεθωρακισμένα που αντιμετωπίζουν άοπλους διαδηλωτές όπως οι δυνάμεις κατοχής τον τοπικό πληθυσμό- ενδεχομένως σύντομα να είναι πολύ οικείες σε όλους μας. Σπάζοντας ένα ακόμη ταμπού της μεταπολίτευσης, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε βαριά οχήματα με κανόνια νερού, το κατεξοχήν, δηλαδή, μέσο καταστολής διαδηλώσεων επί δικτατορίας Φράνκο. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις για "επιστροφή σε σκοτεινές εποχές", ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ένα απαραίτητο μέτρο "με δεδομένη τη σημερινή κοινωνική δυναμική".

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν πείστηκαν για την αναγκαιότητα του νέου εξοπλισμού ήταν και η Διεθνής Αμνηστία. "Λένε ότι τα αγόρασαν για να αντιμετωπίσουν ταραχές, αλλά πώς ακριβώς θα το κάνουν;" διερωτήθηκε ο εκπρόσωπός της Ανχέλ Γκονθάλο υπενθυμίζοντας ότι "στην Ελλάδα έχουμε αποδείξεις ότι τα κανόνια νερού όταν χρησιμοποιούνται σε κοντινή απόσταση μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς".

Οι παραλληλισμοί με τη χώρα μας δεν σταματούν όμως μόνο εκεί, αφού μόλις τον Απρίλιο η οργάνωση προειδοποιούσε ότι η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον "εκφοβισμό και τη δυσανάλογη αστυνομική βία για να περιορίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία". Πώς ακριβώς; Ενδεικτική είναι η απόφαση δικαστηρίου της Καταλωνίας που πρόσφατα απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία δικαιώνοντας έτσι τον μακροχρόνιο αγώνα επτά ατόμων που έχασαν ο καθένας από ένα μάτι σε διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη.

Οι νέες "εσωτερικές αμυντικές δαπάνες" έρχονται να προλάβουν ένα τρίμηνο προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. "Θα είναι ένα φθινόπωρο αναμέτρησης με την εξουσία και τους θεσμούς" προαναγγέλλει η ομάδα Coordinadora 25-S, που έχει τις ρίζες της στο κίνημα της Πουέρτα δελ Σολ. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης για μια σειρά νέα μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι που αφορούν από τον -ακόμη μεγαλύτερο- περιορισμό των εκτρώσεων μέχρι την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε διοργανωτές "μη εγκεκριμένων" συναθροίσεων. Και φυσικά διαδηλώσεις θα συνοδέψουν και την ενθρόνιση του Φελίπε με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση της μοναρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL