Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο νέος εχθρός της Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο νέος εχθρός της Μέρκελ

Δεν μοιάζουν με τη Χρυσή Αυγή, αυτόν τον ρόλο τον παίζουν οι νεοναζί του NPD στη Γερμανία, αν και το ορίτζιναλ έχει πολύ χειρότερες εκλογικές επιδόσεις από την ελληνική απομίμηση. Δεν μοιάζουν ούτε με τον ΛΑΟΣ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αν και σε πολλά σημεία έχουν ανάλογες απόψεις. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD, ο νέος ανερχόμενος πολιτικός σχηματισμός στη Γερμανία, και κόμμα διαμαρτυρίας είναι, και κόμμα δεξιότερα της Χριστιανοδημοκρατίας, και κακοκρυμμένα ρατσιστικό, αλλά κυρίως αποπνέει κάτι απίστευτα παλιομοδίτικο και συντηρητικό, το οποίο προφανώς έχει αρχίσει να πουλάει στη γερμανική πολιτική αγορά.

Αυτό δείχνει η εντυπωσιακή επιτυχία τους στις τοπικές εκλογές την περασμένη Κυριακή στη Σαξονία, το πιο πλούσιο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου από το πουθενά εκτοξεύτηκαν στο 10%, την ώρα που εκπαραθυρώνονταν από το τοπικό κοινοβούλιο οι πάλαι ποτέ κραταιοί Φιλελεύθεροι. Την AfD ψήφισαν κυρίως ψηφοφόροι της Μέρκελ, αλλά και σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί και Πράσινοι. Ο αρχηγός της, ο βαρετός καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε, έχει βάλει στη συνθηματολογία του κάτι από όλους τους πολιτικούς χώρους, κυρίως όμως πουλάει την περιχαράκωση της Γερμανίας και της ευημερίας της από τον έξω κόσμο, είτε αυτός είναι οι χώρες της ευρωκρίσης είτε της Γης -εν προκειμένω της Συρίας, του Ιράκ αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- οι κολασμένοι, που ονειρεύονται τον γερμανικό... Παράδεισο.

Στελέχη γνωστά δεν έχει, ούτε τον Λούκε δεν ξέρουν με το όνομά του οι περισσότεροι Γερμανοί, αλλά παρουσιάζεται ως η μοναδική, εκτός της Αριστεράς, εναλλακτική πρόταση στη χώρα του μεγάλου συνασπισμού και των μεγάλων συναινέσεων. Εάν η επίδοση της AfD στη Σαξονία δεν είναι εξαίρεση, εάν οι εκλογικές επιτυχίες της συνεχιστούν, η Χριστιανοδημοκρατία (CDU) της Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ισχυρό εχθρό μέσα από το ίδιο της το σπίτι, από το συντηρητικό στρατόπεδο, το οποίο ήλεγχε απόλυτα -και με τη βοήθεια των δεξιότερων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας- όλα τα μεταπολεμικά χρόνια.

Ήδη πολλά στελέχη της CDU φοβούνται ότι τους περιμένει η μοίρα του SPD, από τότε που σταθεροποιήθηκε ως παγγερμανικό κόμμα η Αριστερά. Όπως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να περιορίσουν τις διαρροές προς τα αριστερά τους, έτσι φοβούνται κι αυτοί τις διαρροές προς τα δεξιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL