Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Πάλη των τάξεων στο Ήτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάλη των τάξεων στο Ήτον

Η οικονομική κρίση γίνεται όλο και βαθύτερη, με τις στρατιές των ανέργων καθημερινά να πυκνώνουν, οι δρόμοι των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων φλέγονται, η Μέση Ανατολή σπαράσσεται από πολέμους, ενώ στη Βρετανία στρατιώτες δολοφονούνται και ακροδεξιοί κουκουλοφόροι παρελαύνουν κραυγάζοντας "έξω οι μουσουλμάνοι δολοφόνοι". Το Κολέγιο Ήτον, που εδώ και έξι αιώνες στελεχώνει την πολιτική τάξη της Βρετανίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον σημερινό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, δεν μπορούσε να αγνοήσει τα σημεία των καιρών. Μετά τις ταραχές του Λονδίνου αποφάσισε να θέσει στους 13χρονους μελλοντικούς ηγέτες ένα καίριο, όσο και επίκαιρο, ερώτημα πίσω από το προκάλυμμα, φυσικά, της πολιτικής φαντασίας.

"Βρισκόμαστε στο 2040. Σημειώνονται ταραχές όταν η Βρετανία ξεμένει από πετρέλαιο εξαιτίας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε δημόσια κτήρια και αρκετοί αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση στέλνει τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις. Έπειτα από δύο ημέρες, οι διαδηλώσεις έχουν σταματήσει αλλά 25 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τον στρατό. Είσαι ο πρωθυπουργός. Γράψε το προσχέδιο της ομιλίας σου προς το έθνος, όπου θα εξηγείς γιατί η χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον βίαιων διαδηλωτών ήταν η μοναδική επιλογή που διέθετες και ήταν αναγκαία όσο και ηθική" ήταν το θέμα των εξετάσεων που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Huffington Post.

Πρόκειται όμως για μια επιλογή που, εκτός από "αναγκαία και ηθική", ενδεχομένως πολύ σύντομα να μη θεωρείται καν ακραία. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, άλλωστε, στους δρόμους της Βοστώνης περιπολούσαν τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ στην Ευρώπη οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των χωρών που μετέχουν στο δίκτυο Atlas πραγματοποιούσαν πανευρωπαϊκή άσκηση με πλήρως στρατιωτικοποιημένες αστυνομικές δυνάμεις σε διάφορα σενάρια εσωτερικών συγκρούσεων. Και η ειρωνεία ήταν ότι η Σουηδία των πρόσφατων ταραχών ήταν μια από τις εννιά χώρες που συμμετείχαν.

Σύμφωνα πάντως με τους υπευθύνους του Ήτον, το ζήτημα απέκτησε δημοσιότητα χωρίς λόγο, αφού το φροντιστήριο της βρετανικής ελίτ δεν υιοθετεί "κάποια συγκεκριμένη πολιτική άποψη". Ο διεθυντής του κολεγίου, Τόνι Λιτλ, σημειώνει μάλιστα ότι πρόκειται για μια απλή αναφορά στον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι και τη διάσημη ρήση ότι είναι προτιμότερο να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν. Η συνάφεια όμως με τη σημερινή συγκυρία δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το "απολίτικο" Ήτον συνιστά στους μελλοντικούς όσο και τους σύγχρονους ηγεμόνες να ανατρέξουν στο κλασικό εγχειρίδιο πολιτικής επιστήμης και να πάψουν να φοβούνται τον φόβο. Έτσι κι αλλιώς, ποιος τους αγαπά πια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL