Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Είναι η Καταλονία de facto ευρωπαϊκή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ / Είναι η Καταλονία de facto ευρωπαϊκή;

Η κυβέρνηση της Καταλονίας -και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και η πλειονότητα των Καταλάνων- θέλει αφενός την απόσχιση από την κεντρική διοίκηση της Ισπανίας, αφετέρου την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όταν η ισπανική Βουλή αποφάνθηκε ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η Καταλονία για την ανεξαρτητοποίησή της είναι αντισυνταγματικό και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του, ο τοπικός πρόεδρος Αρτούρο Μας απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να ζητήσει τη στήριξή της.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έσπευσε να απαντήσει ότι «η κατάσταση στην Καταλονία είναι εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας» και πρόσθεσε ότι "αν ένα μέρος της ισπανικής επικράτειας αποφασίσει να αποσχιστεί, τότε οι συμφωνίες που έχει κάνει η Ισπανία με την Ε.Ε. παύουν αυτόματα να ισχύουν γι' αυτό». Σαφέστερη ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, που είπε ότι η Καταλονία «θα βγει το ίδιο δευτερόλεπτο από την Ε.Ε. μόλις ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της». Βεβαίως, η επίτροπος εξέφρασε τον σεβασμό της για την όποια ετυμηγορία των Καταλάνων, αλλά επέμεινε ότι η επιστροφή της Καταλονίας στην Ένωση «θα είναι αργή», παρά το γεγονός ότι δεν θέλει «μια Ευρώπη χωρίς την Καταλονία».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, στο οποίο ανήκει ο δεξιός Ραχόι, τώρα που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές αναγκάζεται να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο επικεφαλής υποψήφιός του για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στην εφημερίδα ABC ότι «όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα αποδεχτεί μια ανεξάρτητη Καταλονία είναι πολύ γελασμένοι». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη κι αν η Ισπανία αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση και στη συνέχεια η Καταλονία ζητήσει την ένταξή της στην Ε.Ε., αυτή «δεν θα είναι καθόλου εύκολη».

Εντός της Ευρωδεξιάς, όμως, υπάρχουν και άλλες φωνές. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτίνα Μαϊτέ Σάντσες-Σμιτ βγήκε να πει ότι οι συνθήκες δεν προβλέπουν τι θα γίνει εάν μια ανεξάρτητη χώρα, πρώην μέρος ενός κράτους - μέλους, ζητήσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. επειδή κάτι τέτοιο δεν ξανάγινε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πόρτες της Ευρώπης θα μείνουν κλειστές για μια ανεξάρτητη Καταλονία. Άλλωστε, «δεν είναι δουλειά της Ευρώπης να αποφασίσει εάν η Καταλονία θα είναι ανεξάρτητη ή όχι».

Γαλλογερμανικός καυγάς για το ευρώ

Οι ρωγμές στον γαλλογερμανικό άξονα βαθαίνουν όλο και περισσότερο, καθώς η διαφορετική... αξιολόγηση από το Παρίσι και το Βερολίνο για την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ γίνεται όλο και πιο βοερή, όλο και πιο δημόσια. Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δεν κουράζεται να λέει ότι το ευρώ είναι «υπερβολικά ισχυρό», και σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της νεολαίας τού σοσιαλιστικού κόμματος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια σημαντική αλλαγή στη νομισματική μας πολιτική, ώστε αυτή να γίνει το εργαλείο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα εργαλείο που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους».

Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε πει ότι «πρέπει να δώσουμε μάχη για να υποτιμηθεί το ευρώ», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, ανήγγειλε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η γαλλική κριτική στην ισοτιμία του κοινού νομίσματος προκαλεί αλλεργία στην απέναντι μεριά του Ρήνου. «Η ισοτιμία του ευρώ δεν είναι θέμα εθνικής πολιτικής» έσπευσε να τονίσει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, «είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι ανεξάρτητη, και καλά θα κάνουμε να μην της δίνουμε συμβουλές». Και κάποιος ανώνυμος από την ηγεσία της γερμανικής Bundesbank εξέφρασε από τις σελίδες της εφημερίδας Bild την ανησυχία του για την τάση της γαλλικής πολιτικής «να επιστρέφει στις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1970», όταν το γαλλικό φράγκο απέχει πολύ από το να είναι σταθερό νόμισμα.

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τους κυβερνώντες στο Παρίσι και το Βερολίνο να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ των διαφορών τους -που διογκώνονται προεκλογικά- και της βαθιά ριζωμένης κοινής πεποίθησής τους ότι μόνο μαζί μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη.

Γαλλία - Ιταλία - συμμαχία λέει Μπερλουσκόνι

Στον καυγά για την ισχύ του ευρώ ενεπλάκη και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να παραμένει στα πρωτοσέλιδα, αντί να εκτίει ως όφειλε την ποινή του στο γηροκομείο της γειτονιάς του. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της RAI ο Καβαλιέρε υποστήριξε ότι «αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αλλάξει πολιτική, θα πρέπει να βγούμε από το ευρώ».

Ο Μπερλουσκόνι έσπευσε να στηρίξει τις ιδέες του Γάλλου πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι «η ιδέα μιας υποτίμησης του ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων των κρατών-μελών της Ε.Ε., που πρότεινε η Γαλλία, πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθεί».

Στην αντίθετη περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι δεν βλέπει άλλη λύση από την έξοδο από την Ευρωζώνη - και δη όχι μόνο της Ιταλίας: «Η ίδια η πραγματικότητα θα επιβάλει σε εμάς, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία να βγούμε από το ευρώ», υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι παρά τις καταδίκες του και παρά τις διασπάσεις του κόμματός του, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι έχει σ' αυτή τη φάση το 21% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και «με σαφή ανοδική τάση», σύμφωνα με τον Καβαλιέρε. Ο οποίος καλεί τους ψηφοφόρους «να ανοίξουν τα μάτια και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουν τους αναποφάσιστους και όσους έχουν απογοητευθεί από την πολιτική να ψηφίσουν το κόμμα του, διότι κανείς δεν πρέπει να αδιαφορήσει για το μέλλον της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL