Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ / "Άμα ντύνεσαι σαν τσούλα, θα σου φέρονται σαν τσούλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ / "Άμα ντύνεσαι σαν τσούλα, θα σου φέρονται σαν τσούλα"

Οι βιασμοί είναι συνάρτηση κουλτούρας, πολιτικής και κυρίαρχου συστήματος. Ζούμε σε ένα σύστημα στο οποίο μία γυναίκα, όταν δείχνει περισσότερο δέρμα, είναι προκλητική. Ένας άντρας που δείχνει περισσότερο δέρμα δεν είναι ποτέ προκλητικός - είναι μάγκας ή έστω "κάγκουρας". Δεν είναι επίθετο κατάλληλο για "άνδρες" το "προκλητικός". Ικανές να προκαλέσουν με την εμφάνισή τους είναι μόνον οι γυναίκες έτσι επιβάλλει η κοινωνία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (IPEA) της Βραζιλίας, το 65,1% των 3.810 ανδρών και γυναικών που ρωτήθηκαν, συμφώνησαν με την εξής πρόταση: "Οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους αξίζουν τον βιασμό". Προς την ίδια κατεύθυνση, 58,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως "αν οι γυναίκες συμπεριφέρονταν καλύτερα, θα υπήρχαν λιγότεροι βιασμοί".

Η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η μελέτη αποδεικνύει πως "η βραζιλιάνικη κοινωνία έχει πολύ δρόμο να κάνει" και κάλεσε "την κυβέρνηση και την κοινωνία να εργασθούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών".

Αν μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο. Ισχύουν και στα καθ' ημάς. Και συνήθως τα ακούμε από τους ίδιους που κυνηγάνε μετανάστες, γκέι, ανθρώπους που τους αρέσει να διαβάζουν. Η φράση "και μετά φταίει ο βιαστής", οι γελοιογραφίες για τις γυναίκες βουλευτές, ο σεξισμός που έχει αποτελέσει όχημα πολιτικής και κοινωνικής καταξίωσης δεν είναι καθόλου ξένος στην καθημερινότητά μας. Μέχρι κόμμα καταστατικά σεξιστικό, τη Χ.Α., έχουμε και οι χρυσαυγίτες κάνουν πράξη την καταστατική πρόβλεψη σακατεύοντας γυναίκες.

Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι οι νουθεσίες για την εμφάνιση και η συναφής επιχειρηματολογία δεν αποτελεί "προνόμιο" των ανδρών. Υιοθετείται ακόμα και από γυναίκες και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL