Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Φοροδιαφυγή, Τσάμπιονς Λιγκ και συγχωροχάρτια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοροδιαφυγή, Τσάμπιονς Λιγκ και συγχωροχάρτια...

Ποια Ουκρανία, ποια μεταλλαγμένα, ποια κρίση; Τα θέματα που τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστούσαν στο ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, μπρος στην αποκαθήλωση ενός «λαϊκού ήρωα». Το μεγάλο αφεντικό της Μπάγερν του Μονάχου, ο άνθρωπος που πίνουν νερό στο όνομά του τα εκατομμύρια των οπαδών της αιώνιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, παρουσιάζει από την αρχή της εβδομάδας μια άθλια εικόνα στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Όταν πέρσι είχε αποκαλυφθεί ότι ο Ούλι Χένες απέφευγε συστηματικά να πληρώσει φόρους για τις καταθέσεις του και τα έσοδα από τις κερδοσκοπικές επενδύσεις του στην Ελβετία, όλοι είχαν πέσει από τα σύννεφα. Πώς είναι δυνατόν ο καθαρός και φιλάνθρωπος Χένες, ο άνθρωπος που έκανε θαύματα με τη διοίκηση της οικονομικά υγιέστερης ΠΑΕ της Ευρώπης, ένα είδωλο, εν πάση περιπτώσει, με κοινωνικό έργο και μια στιβαρή δική του επιχείρηση, να κλέβει το κράτος;

Τότε η γραμμή υπεράσπισης του Χένες, εκτός από το να βάλει τα κλάματα και να ζητήσει συγνώμη για το έγκλημά του, ήταν να υποστηρίξει ότι μόλις αντιλήφθηκε πόσο κακό είναι αυτό που κάνει, το μετάνιωσε έμπρακτα και έσπευσε πέρσι τον Ιανουάριο να καταγγείλει τον εαυτό του στην εφορία. Έτοιμος να πληρώσει τους διαφυγόντες φόρους και κάθε πρόστιμο που θα του έβαζαν.

Η γραμμή αυτή έπιασε στους οπαδούς της Μπάγερν - και όχι μόνο. Τον χειροκρότησαν ως μετανοημένη Μαγδαληνή και το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας σε ανοιχτή συνέλευση παρουσία χιλιάδων μικρομετόχων σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να τον κρατήσει στην προεδρία μέχρι να καθαρίσει στα δικαστήρια το όνομά του. Ένα είδωλο αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, για το απολωλός ας σφάξουμε τον μόσχο τον σιτευτό.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, που ξεκίνησε η δίκη. Και αποκαλύφθηκε ότι η «ομολογία» του Χένες στην εφορία -χάρη στην οποία θα γλίτωνε μια ποινή φυλάκισης- ήταν μισή. Ο Χένες δεν έπαθε κρίση ειλικρίνειας, ομολόγησε μόνο αυτά που πίστευε ότι θα βρουν οι ελεγκτές, οι διαφυγόντες φόροι ήταν πολλές δεκάδες εκατομμύρια παραπάνω. Τώρα πια δεν μπορεί να επικαλείται τη μετάνοια. Και οι δικαστές τον καταδίκασαν σε 3,5 χρόνια φυλακή.

Κανένα άλλο θέμα δεν παρακολουθούσαν με τόσο ενδιαφέρον και τόσα αντικρουόμενα συναισθήματα οι Γερμανοί αυτές τις μέρες όσο τη δίκη του Χένες. Και οι εφορίες τρίβουν τα χέρια τους. Οι αυτοκαταγγελίες πέφτουν σαν το χαλάζι, δεκάδες χιλιάδες φοροφυγάδες σπεύδουν να πληρώσουν φόρους για τα κρυμμένα -και ζουμερά πρόστιμα- μήπως και γλιτώσουν ανάλογο διασυρμό. Φοβούνται, άλλωστε, ότι σε λίγο δεν τους σώζει ούτε η αυτοκαταγγελία. Ότι, όπως ο κοινός κλέφτης που δίνει πίσω τα κλεμμένα πάει στη φυλακή, έτσι θα πάνε κι αυτοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL