Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Διεθνής Τύπος - Βαθύ ρήγμα λαών - ευρωκρατών / Αγώνας για κούρεμα των ευρωνεοφιλελεύθερων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος - Βαθύ ρήγμα λαών - ευρωκρατών / Αγώνας για κούρεμα των ευρωνεοφιλελεύθερων

Με τον Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης να βυθίζεται όλο και περισσότερο στα αδιέξοδα των Μνημονίων και της άγριας λιτότητας, πολλαπλασιάζονται οι διαφορές, οι αντιθέσεις, οι εντάσεις ανάμεσα στη "γερμανοκρατούμενη" ευρωνομενκλατούρα και στους λαούς της Ευρώπης. Από την έως σήμερα πορεία του ευρώ και την εφαρμογή μιας σκληρής νομισματικής πολιτικής, η Ευρώπη είδε τα ελλείμματά της να μεγαλώνουν και να βαθαίνουν.

Οι οικονομικές πολιτικές που συνταγογραφούνται υπό την κηδεμονία της συμμορίας της Μέρκελ οδηγούν σε... αποκλίσεις και συγκρούσεις που σταθερά απομειώνουν, αν δεν απονεκρώνουν, την όποια πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όλες οι δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως οι αλλεπάλληλες κοινωνικές εκρήξεις, κινητοποιήσεις, όπως και οι πολιτικές ανακατατάξεις, σηματοδοτούν την αποστροφή -δικαιολογημένη- των εργαζομένων, των ανέργων, των πάρα πολλών γι' αυτή τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των πολύ ολίγων.

Από τη νομισματική ένωση δεν προχώρησε η πολιτική ένωση, ουσιαστικά μένει στο "ψυγείο", με αποτέλεσμα η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των σημερινών ευρωκρατών να διαλύει κάθε "υπόλοιπο" ευρωπαϊκής ταυτότητας και οποιαδήποτε προσδοκία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σήμερα (και από χρόνια) στην Ευρωζώνη, στην ευρωένωση, κυριαρχούν οι δογματικοί του νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας υποταγής στις αγορές, με δραματική συνέπεια το γιγάντωμα των ανισοτήτων, τη διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος, την ισχυροποίηση των τάσεων "επανεθνικοποίησης", τον καλπασμό των ευρωολιγαρχών.

Οι ευρωκράτες υπήκοοι της Μέρκελ ξεμένουν σιγά - σιγά από "δυνάμεις", ιδιαίτερα όσο η εφαρμοζόμενη συνταγή φέρνει τη διαρκή κοινωνική ισοπέδωση και όσο οι λαοί σηκώνουν κεφάλι στις ευρω-ελίτ Βρυξελλών της κάθε χώρας. Η ευρω-ένωση, με κυρίαρχη ευθύνη των ευρωνεοφιλελεύθερων και των μεταλλαγμένων πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατών, είναι πλέον αντιμέτωπη όχι απλά με μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά με μια βαθιά πολιτική κρίση! Εδώ έρχεται ο ρόλος των πολιτών, ο συντονισμένος αγώνας των λαών για... βαθύ κούρεμα των ευρωνεοφιλελεύθερων, κούρεμα που ουσιαστικά θα σταματήσει τη σημερινή καταστροφή και θα ανοίξει άλλο δρόμο για την Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη. Πιο επίκαιρη, πιο αναγκαία από ποτέ είναι ακριβώς η προσπάθεια για έναν συντονισμένο, μαζικό, δυναμικό αγώνα των λαών, η προσπάθεια για πολιτικό διάλογο και συντονισμένη πολιτική παρέμβαση - δράση, που θα ανατρέψει την ευρωβαρβαρότητα και θα εμποδίσει την οριστική ευρω-χρεωκοπία.

Απέναντι στα μεγα-αρπακτικά αγορών, τραπεζών, καζινοχρηματιστών κ.ά. χρειαζόμαστε μια πανστρατιά εργαζομένων, μικρομεσαίων, νέων, γυναικών, για να σπρώξουμε για την Ευρώπη των λαών. Απέναντι στην αλυσιδωτή επιβολή Μνημονίων και στην εξάπλωση της άγριας λιτότητας, απέναντι στα παραμύθια των ευρωνεοφιλελεύθερων, εμείς απαντάμε με δικό μας πολιτικό σχέδιο, με επαναβεβαίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, με διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, με επένδυση στην ανάπτυξη και στην εργασία, ιδιαίτερα των νέων.

Δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο με τις ευρωνεοφιλελεύθερες φούσκες, με τα αλλεπάλληλα φορολογικό σκάνδαλα, κόλπα, με την αφαίμαξη λαών για λογαριασμό μεγαλοκαρχαριών, μεγαλοτραπεζιτών, με τις φανφάρες και τα ψέματα των ευρωκρατών. Σ' ένα χρόνο θα έχουμε και ευρωεκλογές, όπου πρέπει να φτάσουμε με μεγαλύτερη εξάπλωση των αγώνων, των προσπαθειών, των πανευρωπαϊκών, περιφερειακών, "τοπικών" πολύχρωμων κινητοποιήσεων, με τις δικές μας προτάσεις. Στο χέρι μας είναι...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας. Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL