Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Όταν η Ουάσιγκτον ποντάρει στη λαϊκή θέληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η Ουάσιγκτον ποντάρει στη λαϊκή θέληση

"H κατηγορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν να διοργανωθούν διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα είναι αβάσιμη και ψευδής". Αυτή ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις καταγγελίες της κυβέρνησης Μαδούρο ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω το νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το οποίο ξεσπά στη χώρα δύο μόλις μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση που για μία ακόμη φορά κατέληξε σε ήττα της αντιπολίτευσης.

Παρά τις περικοπές, ο φετινός προϋπολογισμός των ΗΠΑ άφησε και πάλι στην άκρη 5 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Φυσικά, δεκάδες άλλα διοχετεύονται κάθε χρόνο στη δεξιά αντιπολίτευση μέσα από "ανεπίσημα" κανάλια. Τα τελευταία 15 χρόνια πακτωλοί χρημάτων έχουν καταλήξει στη μαύρη τρύπα της επιχείρησης "αλλαγή καθεστώτος" στο Καράκας χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα, ακόμη και μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Η εκλογική ήττα στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου μάλλον έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για την Ουάσιγκτον αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια να τις μετατρέψει σε λαϊκό δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Ήταν σαφές ότι χρειαζόταν πλέον μια αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή φαίνεται σήμερα να παίρνει τη μορφή του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λαϊκή Θέληση, Λεοπόλντο Λόπες.

Ο Λόπες είναι νέος, αλλά όχι άφθαρτος. Έπαιξε ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Τσάβες και αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές του 2011 εξαιτίας των οικονομικών ατασθαλιών που συνόδεψαν τη θητεία του ως δημάρχου του Τσακάο. Για πολλούς, οι αιματηρές συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας εντάσσονται στην προσπάθειά του να πείσει τις ΗΠΑ ότι αποτελεί το καταλληλότερο χαρτί που μπορούν να παίξουν στη Βενεζουέλα. Ακόμη και αν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη βενεζουελάνικη Δικαιοσύνη για υποθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική.

Την ώρα που ο Καπρίλες προσπαθούσε να χαμηλώσει κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης μετά το αίμα που χύθηκε στους δρόμους του Καράκας, ο Λόπες συνέχιζε να ρίχνει λάδι στη φωτιά. "Δεν έχουν τα κότσια να με συλλάβουν. 'Η μήπως περιμένουν ακόμη διαταγές από την Αβάνα;" κραύγαζε στο Tweeter για το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια σε βάρος του. Όταν η κυβέρνηση δεν έπεσε στην παγίδα, ο Λόπες παραδόθηκε μόνος του το βράδυ της Τρίτης δηλώνοντας: "Παραδίδομαι στην άδικη και διεφθαρμένη Δικαιοσύνη".

Αναμένεται να ακολουθήσουν οι συνηθισμένες ομοβροντίες επικρίσεων από την Ουάσιγκτον, που άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε τις προτιμήσεις της. Το καλό όμως για την κυβέρνηση του PSUV και το κοινωνικό κίνημα του τσαβισμού είναι ότι το ίδιο κάνουν και οι γείτονες της Βενεζουέλας. Στην τελευταία κοινή τους ανακοίνωση, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση. Εκφράζουν την υποστήριξή τους "στους δημοκρατικούς θεσμούς" και την αποδοκιμασία τους για "τις εγκληματικές ενέργειες βίαιων ομάδων που επιδιώκουν να σπείρουν τη μισαλλοδοξία και το μίσος στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ως πολιτικό εργαλείο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL