Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Αφιέρωμα: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Πρόλογος

«Οι αγώνες των πολυεθνικών», τους κατηγορούσαμε κάποτε. Εξαιτίας των διαφημίσεων που πλημμύριζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποσκελίζοντας το Ολυμπιακό ιδεώδες της ευγενούς αθλητικής άμιλλας. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη, οι διαφημιστές δεν σπονσοράρουν απλώς τους αγώνες αλλά τον κάθε αθλητή χωριστά και αυτός είναι υπόλογος περισσότερο σε αυτούς παρά στη χώρα του. Κι ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα έρχονται να προστεθούν: γεωπολιτική, ντόπινγκ, real estate…

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί του Σότσι αποτελούν αντικείμενο προς μελέτη: ένα θέρετρο πάνω στο οποίο ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια για να δείξει μια χώρα το νέο της πρόσωπο. Που επιλέχθηκε για τη γεωγραφική του σημειολογία, αλλά όπου οι «μαύρες χήρες» απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή. Αγώνες που έγιναν αφορμή όχι για την ειρήνη, αλλά για το μίσος, εξαιτίας των ρατσιστικών δηλώσεων του προέδρου της χώρας για τους ομοφυλόφιλους. Όλα τα δυτικά μέσα κατακρίνουν τα παραπάνω, με λίγη περισσότερο χαρά απ' όση θα επιτρεπόταν, ακριβώς γιατί η διοργανώτρια χώρα είναι η Ρωσία. Το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γκιγιόμ Πιτρόν, που δημοσιεύουμε σήμερα, φωτίζει όλες τις παραπάνω πλευρές.

Θυμόμαστε τον αθλητισμό, από τον καναπέ μας, κάθε φορά που διοργανώνονται μεγάλα γεγονότα: Ολυμπιακοί, Μουντιάλ, παγκόσμια πρωταθλήματα... Γεγονότα που έχουν καταλήξει όχι μόνο να αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά του, αλλά και να γίνονται οχήματα της πιο αντιδραστικής ιδεολογίας, όπως μας θυμίζουν σ' ένα παλιότερο άρθρο τους, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι πανεπιστημιακοί Ζαν-Μαρί Μπρομ, Μαρκ Περελμάν και Πατρίκ Βασόρ. Ιδεολογίας που είναι πλήρως ταυτισμένη με την παγκοσμιοποίηση: τηλεοπτική, οικονομική, αθλητική. Το Ολυμπιακό ιδεώδες έχει πλήρως αντικατασταθεί από τη λατρεία της κερδοσκοπίας και των μεγάλων επιδόσεων.

Β.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL