Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Διεθνής Τύπος: Τρόικα και Μέρκελ "γονατίζουν" τις οικονομίες του Νότου / Χρέη και διαρκής λιτότητα βυθίζουν την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος: Τρόικα και Μέρκελ "γονατίζουν" τις οικονομίες του Νότου / Χρέη και διαρκής λιτότητα βυθίζουν την Ευρώπη

Την ώρα που η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στη χώρα μας προσπαθεί όπως - όπως να "πείσει" ότι όπου να 'ναι θα δούμε "φως" στο τούνελ, συνεχή δεδομένα θρυμματίζουν την καταρρέουσα προπαγάνδα τους.

Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την πορεία της οικονομίας διέψευσε πανηγυρικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για αποτελέσματα και έξοδο από το τούνελ. Με την έκθεσή του το γραφείο της Βουλής καυτηριάζει το γεγονός της φορολογικής εξουθένωσης των συμπολιτών μας σημειώνοντας μάλιστα ότι από το 2010 οι φόροι κατέγραψαν αύξηση - ρεκόρ έως εννέα φορές!

Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων μπροστά - μπροστά είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι "συνήθεις ύποπτοι" μισθωτοί - συνταξιούχοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. Αλλά και το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για στασιμότητα ή και ύφεση το 2014! Για προφανή αποτυχία σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω των Μνημονίων μίλησε και η ΓΣΕΒΕΕ.

Περισσότερο και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής η συγκυβέρνηση δονήθηκε από την επίσκεψη της ευρωεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μνημόνιο και την τρόικα που έριξε τα δικά της βέλη σημειώνοντας ότι η τρόικα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, προσφεύγει σε ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς και πως οι πολιτικές της δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όχι, δεν ήταν ο.... ΣΥΡΙΖΑ που τα "είπε" αυτή τη φορά, γι' αυτό και στη συνέχεια ο ευρωκομματικός φίλος του Σαμαρά, ο Ότμαρ Κάρας, προσπάθησε να δώσει ένα χροντροκομμένο χέρι στήριξης "καταγγέλλοντας" τον Αλ. Τσίπρα ότι "δεν έδινε απαντήσεις"!

Ο Ό. Κάρας αντί να τα σχολίαζε αυτά τότε που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Στρασβούργο, τα "θυμήθηκε" με... χρονοκαθυστέρηση και για να "βοηθήσει" τη συγκυβέρνηση που παραπαίει. Ήταν τόσο πρόχειρο και προκλητικό το παραμύθι του Ό. Κάρας που ακόμη και ο συνεισηγητής Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ έκανε "διορθωτική" δήλωση λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας "μας εφοδίασε και με μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς επίσης και προτάσεις και πολιτικές", τις οποίες ως γνωστόν περιείχε και η "Μαύρη Βίβλος" που είχε επιδώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ!

Βλέπετε, ο Ό. Κάρας δεν "θυμήθηκε" το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μας πρώτα ανέβαλε την επίσκεψη της ευρωεπιτροπής στη χώρα μας και τώρα "καθυστερεί" να απαντήσει στα ερωτήματά της!

Τώρα όταν η ευρωεπιτροπή δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση, επίλυση του χρέους, αλλιώς η χώρα μας θα υποστεί δεκαετίες σκληρής λιτότητας, εύκολα καταλαβαίνουμε την προπαγανδιστική υστερία της συγκυβέρνησης και των ευρωσυμμάχων της.

Ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική δοκιμασία στην Ελλάδα, στον Νότο της Ευρώπης και διεθνώς οι αναταραχές των οικονομιών καλά κρατούν, με πιο πρόσφατο δείγμα την πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια μετά και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ για μείωση της ρευστότητας (μείωσε το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια). Στην Αργεντινή η υποτίμηση του πέσο κοστίζει άγρια στην Κεντρική Τράπεζα, που "ρίχνει" κάθε μέρα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για να το υποστηρίξει. Το πρόβλημα γίνεται απειλητικό και η Αργεντινή προβληματίζει ήδη διεθνώς. Για την Κριστίνα Κίρχνερ το τωρινό οικονομικό τάνγκο είναι το πιο δύσκολο, αν όχι το καθοριστικό!

Σ' αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο καλείται η δική μας Αριστερά να μετρήσει τις δυνάμεις και τις προτάσεις της για να δώσει υπόσταση, προοπτική και μέλλον για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες, για όλους όσοι αγωνίζονται για μια αλλαγμένη Ευρώπη, για μια ουσιαστική αντιστροφή πορείας.

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάσθηκαν οι Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας.

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL