Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ομαδικός βιασμός για... «απαγορευμένη σχέση»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομαδικός βιασμός για... «απαγορευμένη σχέση»

Στο τέλος το θέμα δεν θα αποτελεί πια είδηση... Τόσο ανησυχητικά συχνές είναι πλέον οι ειδήσεις από την Ινδία, μια εξόχως πατριαρχική χώρα, σχετικά με ομαδικούς βιασμούς γυναικών, ντόπιων και ξένων. Το τελευταίο περιστατικό ωστόσο ξεχωρίζει, γιατί δεν αφορά τη συμπεριφορά κάποιων μεμονωμένων πολιτών σε βάρος γυναικών, αλλά την απόφαση του Συμβουλίου ενός χωριού, να υποστεί μια 20χρονη κοπέλα ομαδικό βιασμό ως τιμωρία για τη σχέση της με νέο διαφορετικής κοινότητας. Το περιστατικό θυμίζει τον ομαδικό βιασμό που είχε υποστεί 23χρονη φοιτήτρια σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2012, με αποτέλεσμα να πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα, με τη διαφορά ότι στην τωρινή περίπτωση τη βαρβαρότητα την αποφάσισε ένα συλλογικό όργανο, το Συμβούλιο του χωριού Σουμπαλπούρ, στη δυτική Βεγγάλη, στην ανατολική Ινδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβούλια των χωριών αποτελούνται από τους πιο ηλικιωμένους άνδρες και ασκούν σημαντική επιρροή στην κοινωνική ζωή στις αγροτικές περιοχές, κυρίως στα βόρεια της χώρας. Είναι μάλιστα συχνό το φαινόμενο να επιβάλλουν ποινές για υποτιθέμενα ηθικά σφάλματα.

Αρχικά το Συμβούλιο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στην πλατεία του χωριού, όπου εκλήθησαν η κοπέλα και ο νεαρός άνδρας. Οι δύο νέοι δέθηκαν σε δύο δένδρα και το Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή προστίμου 25 χιλιάδων ρουπιών, περίπου 300 ευρώ, για «απαγορευμένη σχέση», ωστόσο οι γονείς της κοπέλας δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να το πληρώσουν. Έτσι το πρόστιμο μετατράπηκε σε... ομαδικό βιασμό. «Δεκατρείς άνδρες, μεταξύ τους και ο πρόεδρος του συμβουλίου, κατηγορούνται και συνελήφθησαν όλοι», δήλωσε ο υπεύθυνος του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Από την πλευρά της η νεαρή γυναίκα, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, επιβεβαίωσε τα γεγονότα στους δημοσιογράφους. «Με βίασαν, είχαν όλοι τους την ηλικία του πατέρα μου»... Νωρίτερα ο νέος είχε αφεθεί ελεύθερος, αφού υποσχέθηκε ότι θα πληρώσει εντός της εβδομάδας το πρόστιμο.

Η νέα κτηνωδία έφερε ξανά στο προσκήνιο τη σεξουαλική βία την οποία υφίστανται οι γυναίκες στην Ινδία και μπορεί σύσσωμη η πολιτική τάξη να αποδοκίμασε το νέο περιστατικό, ωστόσο είναι φανερό ότι δεν αρκούν οι καταδίκες. «Αυτή η περίπτωση στη δυτική Βεγγάλη δείχνει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ του Συντάγματός μας και της κοινωνίας μας. Αυτού του είδους η νοοτροπία δεν υφίσταται μόνο στις απομακρυσμένες γωνιές, αλλά και στο μετρό του Δελχί. Οι ρίζες βρίσκονται βαθιά στην κοινωνία και την κάστα μας». Τα λόγια ανήκουν στην Κάβιτα Κρίσναν, γραμματέα της Ένωσης Προοδευτικών Γυναικών Ινδίας. Κάτι που εξηγεί και το γεγονός ότι παρά την αυστηροποίηση των νόμων, τα σεξουαλικά εγκλήματα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL