Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
The Guardian / The Guardian: Πόλεμος λέξεων για το μέλλον του Άσαντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Guardian / The Guardian: Πόλεμος λέξεων για το μέλλον του Άσαντ

Η αιματηρή κρίση της Συρίας δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση της διευθέτησης κατά την ειρηνευτική διάσκεψη με την ονομασία "Γενεύη 2", καθώς η κυβέρνηση της Δαμασκού επέμεινε ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί και αποκάλεσε "τρομοκράτες και προδότες του ίδιου τους του λαού" τους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για "καταστροφή με ευρύτατες επιπτώσεις" στη Συρία, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις για συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να βρεθεί διέξοδος σε μια σύγκρουση που έχει ήδη κοστίσει 130.000 ζωές, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

"Ο σκοπός μας ήταν να στείλουμε το μήνυμα στις δύο συριακές αντιπροσωπείες και τον συριακό λαό ότι ο κόσμος θέλει τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης" είπε ο Μπαν κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου στο Μοντρέ. "Φτάνει πια, ήλθε ο καιρός να διαπραγματευτείτε" πρόσθεσε. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την εύθραυστη ευκαιρία".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε για τα "τρομερά δεινά" της Συρίας και κάλεσε ευθέως τον Άσαντ να αποχωρήσει: "Δεν υπάρχει τρόπος ο άνθρωπος που έδωσε αυτή τη βάναυση απάντηση στον λαό του να ανακτήσει τη νομιμοποίησή του και να συνεχίσει να κυβερνά" είπε. "Ένας μόνο άνθρωπος και οι λακέδες του δεν μπορούν άλλο να κρατούν μια ολόκληρη χώρα όμηρο". Κάλεσε επίσης τη Συρία να εξηγήσει τις εικόνες χιλιάδων πτωμάτων που μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα η Guardian και το CNN για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους "ξένους παράγοντες να ενθαρρύνουν τους Σύριους να καταλήξουν σε συμφωνία" και προειδοποίησε ότι οι παρεμβάσεις της Δύσης στη Μέση Ανατολή "θα γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας". Ωστόσο, οι πιο σκληρές ομιλίες προήλθαν από τους ίδιους τους Σύριους. "Κανείς δεν μπορεί να επικυρώσει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση ενός προέδρου, παρά μόνο ο ίδιος ο λαός της χώρας" τόνισε ο Ουαλίντ Μουαλέμ, υπουργός Εξωτερικών του Άσαντ. "Είναι δικαίωμα και καθήκον του" σημείωσε προσθέτοντας ότι η Δύση "ισχυρίζεται ότι καταπολεμά την τρομοκρατία, ενώ μυστικά την τροφοδοτεί".

Ο Μουαλέμ αντιπαρατέθηκε με τον Μπαν όταν εκείνος του ζήτησε να παραμείνει στα χρονικά όρια της ομιλίας του. "Μένετε στη Νέα Υόρκη, εγώ μένω στη Συρία" είπε. "Έχω το δικαίωμα να μεταφέρω τη συριακή εκδοχή σε αυτό τον χώρο" τόνισε. Επιτέθηκε επίσης με δριμύτητα κατά της αντιπολίτευσης. "Αν θέλετε να μιλάτε στο όνομα του συριακού λαού, δεν θα έπρεπε να είστε προδότες ή πράκτορες στα μισθολόγια εχθρών του συριακού λαού" είπε.

Ο Αχμάντ Τζαρμπά, πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τη βία που χρησιμοποίησε ο Άσαντ από τη στιγμή που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011 και τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί "ξένους μισθοφόρους", όπως η Χεζμπολά, και ότι στηρίζει ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα για να διαιρέσει και να δυσφημίσει τους εχθρούς του. "Αυτοί που αντιμάχονται την τρομοκρατία είμαστε εμείς" είπε. "Η επανάσταση αντιμετωπίζει τόσο την τρομοκρατία του Άσαντ όσο και την τρομοκρατία που αυτός έφερε στη Συρία".

Η αναμενόμενη για πολύ καιρό διάσκεψη της Γενεύης είχε σκοπό να ξεκινήσει μια "ειρηνευτική διαδικασία", στην οποία η συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διαπραγματεύονταν τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης "με αμοιβαία συγκατάθεση" - μια φόρμουλα που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη διάσκεψη της Γενεύης πριν από 18 μήνες, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Τίποτε δεν έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχιμί συναντήθηκε χωριστά την Πέμπτη με τις δύο συριακές αντιπροσωπείες με τον στόχο να εξακριβώσει αν μπορούν να συνομιλήσουν απευθείας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το καλύτερο για το οποίο μπορεί να ελπίζει κανείς είναι οι απευθείας συνομιλίες να μην καταρρεύσουν αμέσως και να διατηρηθούν εξαιτίας τις πίεσης που θα ασκήσουν οι υποστηρικτές της κάθε πλευράς. Παραμένει ασαφές όμως αν οι πρωταγωνιστές θα παραμένουν στο ίδιο δωμάτιο ή θα διεξάγουν συνομιλίες εκ του σύνεγγυς με τον μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχιμί να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Ο Μπραχιμί άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποια κινητικότητα στα ανθρωπιστικά ζητήματα. "Είχαμε ορισμένες αρκετά σαφείς ενδείξεις ότι τα δύο μέρη είναι διατεθειμένα να συζητήσουν για ζητήματα πρόσβασης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες, την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την επιβολή εκεχειρίας σε τοπικά επίπεδα" τόνισε.

"Χρειάστηκαν κολοσσιαίες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου η διάσκεψη να καταστεί δυνατή. Παρά τα προβλήματά της, η συνάντηση του Μοντρέ θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια μακρά, επίπονη πορεία προς την επίλυση αυτής της καταστροφικής κρίσης" τόνισε από την πλευρά του η εκπρόσωπος της Oxfam Σαχίν Σουγκτάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL