Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Διεθνής Τύπος Το σύγχρονο "δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν" / Ευρώ χωρίς Ευρώπη δεν "στέκει"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος Το σύγχρονο "δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν" / Ευρώ χωρίς Ευρώπη δεν "στέκει"...

Κομματάκι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Μέρκελ ως σύγχρονη Βαλκυρία και τον άκαμπτο Σόιμπλε ως νέο Ζίγκφριντ όμως δεν είναι καθόλου σύγχρονο παραμύθι το ευρώ που έχει γίνει το σύγχρονο "δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν", διάβαζε της σιδερένιας συμμορίας που σπρώχνει σε μια γερμανική Ευρώπη.

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν έτυχε να γνωρίζουν το "δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν", εν προκειμένω το ευρώ, χάριζε - χαρίζει την απόλυτη εξουσία στον ή στους κατόχους του.

Σήμερα λοιπόν το ευρώ μεταβάλλεται συστηματικά σε εργαλεία επιβολής των "πολιτικών" που σχεδιάζει και προωθεί η άγρια παρέα που κυβερνάει στο Βερολίνο, Βερολίνο που σιγά - σιγά γίνεται σαν τη Βαλχάλα, τον χώρο που γέμιζαν οι "ηρωικοί" νεκροί, στην περίπτωσή μας όσοι έπεσαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ακραίας ευρωλιτότητας, και της παραδειγματικής τιμωρίας για τα "προβλήματά" τους. Και είναι πολλοί, με πιο πρόσφατη την Κύπρο...

Όχι, η σημερινή ευρωπαϊκή πορεία είναι μια "οδός" που οδηγεί μόνον στην αυλή του Βερολίνου και δεν καλύπτει τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τις ελπίδες των Ευρωπαίων πολιτών.

Τις προάλλες το μαύρο, κατάμαυρο ρεκόρ της ανεργίας ξεπέρασε το 12% στην Ευρωζώνη και αντί για ποσοστά καλύτερα να σκεφτόμαστε ότι στην Ευρώπη οι άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από... 26 εκατομμύρια!!!

Για την Ευρωζώνη το 12% (και 19 εκατομμύρια άνεργοι) είναι το υψηλότερο ποσοστό από την ίδρυση της περιβόητης πλέον νομισματικής Ένωσης. Μέσα σ' έναν χρόνο οι άνεργοι στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια!

Την ίδια ώρα οι διάφοροι ευρωκράτες, όπως ο Ντέισελμπλουμ αλλά και ο "πολύς" Μπαρόζο με τις δηλώσεις τους συνεχίζουν να καλλιεργούν την ευρύτερη απειλή και ανησυχία για καταθέτες, ομολογιούχους (άλλωστε τους εργαζόμενους -διάβαζε ανέργους- ξέρετε που τους έχουν γραμμένους, προκύπτουν από τα προαναφερθέντα στοιχεία) μιας και μετά το γδάρσιμο των Κυπρίων οι κινήσεις κεφαλαίων καλόν θα είναι να "πηγαίνουν" βόρεια, κατά προτίμηση Βερολίνο, αν δεν ταξιδεύουν προς ανατολάς.

Αν δεν σας φτάνει η σιδερένια πυγμή των κολλητών της Μέρκελ και στο Λονδίνο του Κάμερον, ξηλώνεται τώρα ένα μεγάλο κομμάτι κοινωνικού κράτους και ο τομέας υγείας. Θυμάστε πόσο όμορφα πρόβαλαν τον τομέα αυτόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο: Αυτά ήταν τα πυροτεχνήματα, τώρα έρχονται οι βομβαρδισμοί εκ των ενόντων. Άλλωστε και ευρύτερα... ο Κάμερον με τη Μέρκελ καλά συνεργάσθηκαν για τις περικοπές του ευρωπροϋπολογισμού που πριν από λίγο καιρό καταψήφισε (ορθώς) το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλά και ο ευρωτραπεζίτης, ο Ντράγκι, μένει όλο και πιο πίσω απ' τη Μέρκελ και δεν αρκούν τα ψελλίσματα τύπου "ήταν ανοησία η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο".

Όσο η άγρια παρέα της Μέρκελ προωθεί το ευρώ "ως έχει" για να διατηρήσει και ευπαξήσει στην επιβολή της στον Νότο (και όχι μόνον), όσο δεν προκύπτει μια συντονισμένη πολιτική απάντηση και αντίπραξη στα σχέδια του Βερολίνου τότε η εναπομείνασα Ευρώπη, η ίδια η Ευρωζώνη, θα τρακάρουν ανεπανόρθωτα.

Με τους Ευρωπαίους να βυθίζονται στην ανεργία, τις οικονομίες όλο και περισσότερων χωρών - μελών να υποτάσσονται στα "κόλπα" των ευρωνεοφιλελεύθερων, τα αλλεπάλληλα Μνημόνια να σερβίρονται σαν θανατηφόρα "φάρμακα" η Ευρώπη δεν "περπατάει".

Είναι υπόθεση των λαών της Ευρώπης και όχι κάποιων ευρωκρατών και ευρωτραπεζιτών η Ευρώπη και το μέλλον της.

Είναι υπόθεση δική μας η ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης που συνεχίζει το θέατρο της "διαπραγμάτευσης" υλοποιώντας τα... πάντα.

Δεν περισσεύει κανείς σε μια διευρυμένη, ενωτική, πολύχρονη αλλά ριζοσπαστική Αριστερά, δημοκρατική προσπάθεια που θα φρενάρει την ευρωβαρβαρότητα και θα ανοίξει δρόμους ευρωπαϊκής κοινωνικής, αλληλέγγυας προοπτικής. Να σταματήσουμε τη μυθοπλασία και την ισοπεδωτική επιβολή των ευρωνεοφιλελεύθερων.

Για την παρουσίαση του Διεθνής Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL