Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευρωτοπάρχης για το Μνημόνιο...

Κάτι "ήξερε" ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν πρόσφατα "απέφυγε" την επίσκεψη στην Αθήνα της ευρωεπιτροπής (που εξετάζει τον ρόλο της τρόικας και του Μνημονίου), ώστε να εξελιχθεί απερίσπαστα η φιέστα της ανάληψης της εξάμηνης ευρωπροεδρίας του.

Κάτι "ήξερε" ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν πρόσφατα "απέφυγε" την επίσκεψη στην Αθήνα της ευρωεπιτροπής (που εξετάζει τον ρόλο της τρόικας και του Μνημονίου), ώστε να εξελιχθεί απερίσπαστα η φιέστα της ανάληψης της εξάμηνης ευρωπροεδρίας του.

Βλέπετε, η έκθεση της Επιτροπής που συνέστησε το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώνει τα πολλαπλά προβλήματα και αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών, αναφέρεται σε αδιαφανείς διαπραγματεύσεις, περικοπές που ήταν τυφλές και αναποτελεσματικές, και κατακρίνει την έκρηξη της ανεργίας, την απουσία αναπτυξιακών προοπτικών κ.ά.

Δεν μπορούσε λοιπόν ο μνημονιακός ευρωτοπάρχης Σαμαράς να "θολώσει" το εγχώριο πανηγυράκι του (έρχονται και εκλογές άλλωστε) και να μιλήσει στην Ευρωβουλή με το "βάρος" της έκθεσης για τα προβλήματα των μνημονιακών πολιτικών. Βέβαια, ο μαθητής της Μέρκελ ψέλλισε και μια κουβέντα για τον "λαθεμένο πολλαπλασιαστή", όμως ήταν περισσότερο για επικοινωνιακό φύλλο συκής παρά για έστω καθυστερημένη κριτική.

Τώρα θα μου πείτε ότι όταν ο Σαμαράς άρχιζε την πρωθυπουργία του είπε μουδιασμένα το περίφημο "ουδείς αναμάρτητος" για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα του, τώρα θα στενοχωριόταν αν φαινόταν υπερβολικά μνημονιακός; Όχι βέβαια.

Ουσιαστικά (και) ενώπιον των ευρωβουλευτών που πολλαπλασιάζουν τις κριτικές τους σε Κομισιόν, τρόικα κ.ά. ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε μια "καλλωπισμένη" ομιλία, που να ικανοποιεί τους δανειστές και τους "δασκάλους" του.

Μιλώντας για "καλύτερη και περισσότερη" Ευρώπη ο Σαμαράς νόμισε ότι κάτι είπε στους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους πολίτες. Την ώρα που η Ευρώπη, η Ευρωζώνη διανύει τη χειρότερη κρίση της, την ώρα που διαλύεται το όποιο κοινωνικό κράτος και τα ευρωδιευθυντήρια ξεχνάνε την ογκούμενη οργή των Ευρωπαίων πολιτών, τα ευρωφτιασίδια δεν απαντούν σε τίποτα!

Αδιαφορώντας για τα κρίσιμα επίδικα και τα πραγματικά διλήμματα για το αύριο της Ευρώπης ο Έλληνας ευρωμνημονιακός "επενδύει" στην πρωτιά της Ν.Δ. στις επερχόμενες ευρωεκλογές χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το ευρωοικοδόμημα κινδυνεύει με έκρηξη όσο συνεχίζονται οι ευρωνεοφιλελεύθερες συνταγές.

Δεν μπορούσε λοιπόν ούτε ήθελε ο Αντ. Σαμαράς να επικρίνει τις πολιτικές που υπηρετεί ως "καλός" μαθητής και "βοηθός" της Μέρκελ.

Συνεπώς η ελληνική ευρωπροεδρία ήταν που ήταν κολοβή χρονικά λόγω των ευρωεκλογών τον Μάιο, αμέσως αποδείχθηκε πλήρως ελλειμματική απέναντι στην ιστορική, κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι συμπατριώτες μας, θα απαντήσουν στις ευρωνεοφιλελεύθερες καταστροφικές συνταγές στις ευρωεκλογές και θα ανοίξουν μια νέα φάση για την Ευρώπη που θέλουμε και αγωνιζόμαστε, για την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της δικτατορίας των αγορών και των κερδοσκόπων.

 

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάσθηκαν Αναστασία Γιάμαλη, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο d.stoumpos@avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις