Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Euobserver.com: Έχουν οι Φιλελεύθεροι της Ευρώπης αυτοκαταστροφικές τάσεις;

Oι ευρωεκλογές απειλούν να ταράξουν την πολιτική ισορροπία στην Ευρώπη. Τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα θα μπορούσαν θεωρητικά να λάβουν 100 έδρες τον προσεχή Μάιο. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει έως και 20 έδρες μόνο στη Γαλλία.

Tου Μπένιαμιν Φοξ

Oι ευρωεκλογές απειλούν να ταράξουν την πολιτική ισορροπία στην Ευρώπη. Τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα θα μπορούσαν θεωρητικά να λάβουν 100 έδρες τον προσεχή Μάιο. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει έως και 20 έδρες μόνο στη Γαλλία. Με λαϊκιστικά κόμματα της άκρας Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, να τα πηγαίνουν επίσης καλά, το σκηνικό έχει στηθεί, με τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να δίνουν μια δυνατή κλωτσιά στ' αχαμνά του πολιτικού κατεστημένου. Το ερώτημα είναι από πού θα πάρουν αυτές τις έδρες; Κάποιες θα έρθουν από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα φέρει τις μεγαλύτερες ήττες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όσο για τους Σοσιαλιστές, λοιπόν, το 2009 ήταν μια θλιβερή χρονιά για τα κεντροαριστερά κόμματα, που χτυπήθηκαν άγρια στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι τα γαλλικά και τα ιταλικά κόμματα της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ίσως οδεύουν προς μία ακόμη ήττα, η ομάδα θα πρέπει να περιμένει περιορισμένη άνοδο έως 20 - 30 έδρες στην ομάδα των 194 ευρωβουλευτών της.

Για μένα, είναι οι Φιλελεύθεροι που πρέπει να φοβούνται περισσότερο τον Μάιο. Οι δύο μεγαλύτερες αντιπροσωπείες της ομάδας -οι Βρετανοί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας- είναι σχεδόν δεδομένο πως θα νιώσουν τη μήνιν των ψηφοφόρων ως οι μικροί εταίροι των κυβερνητικών συνασπισμών. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας δεν μπήκαν στην Bundestag, αφού έλαβαν ποσοστό μικρότερο από το 5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν να χάσουν τις περισσότερες από τις 12 έδρες που κέρδισαν το 2009.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι προοπτικές των Φιλελευθέρων είναι απίθανο να βελτιωθούν εάν ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, είναι ο υποψήφιός τους για την προεδρία της Επιτροπής. Η υποψηφιότητα Ρεν έπεσε στο τραπέζι πριν από μερικές εβδομάδες και είναι πιθανό να αναλάβει από τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Guy Verhofstadt.

Η κριτική στον Ρεν είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. Πέραν του ότι είναι λιγότερο χαρισματικός και από ένα χαλάκι πόρτας, ο Ό. Ρεν είναι και επικεφαλής των κορακιών της λιτότητας και έχει περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να πει, σε όποιον μπορεί να ακούσει, για τον τεράστιο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2013, που άγγιξε το 0,2 τοις εκατό... Η λογική του Όλι Ρεν στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης της Ευρωζώνης ήταν πως όλα είναι μέρος ενός πονηρού σχεδίου για την «αειφόρο ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αξίωση που είναι οριακά προσβλητική για τη νοημοσύνη των Βρυξελλών, πόσο μάλλον για την Αθήνα, τη Ρώμη ή τη Λισσαβώνα.

Η προοπτική ο Ρεν να προσπαθεί να κερδίσει φίλους και να επηρεάσει ανθρώπους οπουδήποτε νότια του Παρισιού πρέπει να είναι τρομακτική για κάθε φιλελεύθερο κόμμα της Μεσογείου. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ομάδας των Σοσιαλιστών τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση στην προοπτική της υποψηφιότητάς του.

"Έχοντας υπάρξει στις χώρες του Νότου, που χτυπιούνται από την κρίση, μπορώ να πω πως όσο περισσότερο μιλά ο κ. Ρεν και όσο περισσότερο δίνει συνεντεύξεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στις χώρες αυτές", είπε ο Χανς Σβόμποντα στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν μη τι άλλο, ο Ρεν αξίζει τα εύσημα για το θάρρος των απόψεών του. Πέρα από όλα τα στοιχεία, που συνηγορούν για το αντίθετο, πιστεύει ειλικρινά πως η θεραπεία - σοκ της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και αλλού λειτουργεί και είναι η σωστή (και η μόνη) επιλογή και πως οι άνθρωποι στο τέλος θα τον ευχαριστούν. Αλλά, αν οι Φιλελεύθεροι δεν έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, είναι δύσκολο να διαλέξουν τον Όλι Ρεν για υποψήφιο.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις