Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Kι αν είσαι και βασιλιάς, με την αράδα σου θα πας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kι αν είσαι και βασιλιάς, με την αράδα σου θα πας...

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες με βίους -εν πολλοίς- παράλληλους: εμφύλιοι, δικτατορίες, φούσκα ακινήτων, Μνημόνια και βέβαια διαφθορά. Με μία διαφορά: Στην Ισπανία, το πολιτικό σύστημα τηρεί τα προσχήματα ως προς την επιταγή "όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο". Όταν οι καταγγελίες για την ενδημική -όπως κι εδώ- διαφθορά ακούμπησαν το Λαϊκό Κόμμα και έφτασαν μέχρι τον Μαριάνο Ραχόι, ο ίδιος βγήκε, έκανε δηλώσεις με τις οποίες υπερασπίστηκε το όνομά του και η υπόθεση τραβάει τον δρόμο της. Και αν ο Ραχόι είναι αναλώσιμος, το ίδιο δεν θα μπορούσε να ισχύει για τη βασιλική οικογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν περάσει κανονικότατα την πόρτα του ανακριτικού γραφείου.

Η δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κριστίνα Φεντερίκα Βικτόρια Αντόνια ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ των Βουρβώνων και της Ελλάδος, κόρη του Χουάν Κάρλος, παραπέμπεται κανονικότατα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος και θα καταθέσει σχετικά στις 8 Φερβουαρίου, ένα μήνα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Στην πριγκίπισσα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται κατά του συζύγου της Ολυμπιονίκη και κατόπιν προέδρου ΜΚΟ, Ινιάκι Ουρδάνγκαριν, ο οποίος είναι ύποπτος για την υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος.

Μολονότι η κατάθεση της πριγκίπισσας Κριστίνα στο δικαστήριο δεν προδικάζει δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, το σκάνδαλο που ξέσπασε με την απαγγελία κατηγοριών στον Ουρδάνγκαριν στις 29 Δεκεμβρίου του 2011 έχει ήδη πλήξει σοβαρά την εικόνα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Σχεδόν όσο το σαφάρι ελεφάντων του μπαμπά της, την περίοδο που η Ισπανία έμπαινε σε πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα των σκανδάλων τα οποία έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, το να κληθεί ένας πρώην -ούτε καν ο νυν- πρωθυπουργός να καταθέσει εξακολουθεί και θεωρείται αδιανόητο. Βέβαια, είναι τόσο κατακλυσμική η εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης των σκανδάλων πλέον και τόσο προκλητικό το πάρτι των δισεκατομμυρίων που δύσκολα θα συνεχιστεί αυτή η "ομερτά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL