Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τhe Guardian / Τhe Guardian: H ελληνική προεδρία ανοίγει με τη διαπίστωση ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τhe Guardian / Τhe Guardian: H ελληνική προεδρία ανοίγει με τη διαπίστωση ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί

Η Ελλάδα άρχισε την εξάμηνη προεδρία της στην Ε.Ε. την Τετάρτη διακηρύσσοντας ότι η επιβολή της λιτότητας, οι περικοπές δαπανών και η δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές.

Συμπίπτοντας με τις εντεινόμενες αντιδράσεις που προκαλεί σε όλη την Ε.Ε. η πολιτική λιτότητας, που σχεδιάζεται κυρίως από το Βερολίνο, η έναρξη της ελληνικής προεδρίας ενίσχυσε την απομόνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι η κατεξοχήν υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση της τελευταίας τετραετίας.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στην πιο κοφτερή αιχμή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και έχοντας λάβει 250 δισεκατομμύρια σε πακέτα διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι έχει φτάσει στα όριά της. "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί άλλους δημοσιονομικούς όρους" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. "Κάτι τέτοιο αποκλείεται επειδή είναι ήδη πολύ σκληροί".

***

Η κραυγή απόγνωσης από μια χώρα που χρεωκόπησε, βυθίστηκε σε χρόνια μαζικής ανεργίας και μειωμένων μισθών και είδε τα εισοδήματα να καταρρέουν κατά περισσότερο από ένα τρίτο βρίσκει απήχηση όχι μόνο στη νότια Ευρώπη, αλλά ακόμη και στον ευημερούντα Βορρά όπου πολλοί ηγέτες ανησυχούν πλέον για τις πολιτικές σταδιοδρομίες τους. Όλοι έχουν μπουχτίσει από τη λιτότητα, αφήνοντας τη Μέρκελ, τη βασική αρχιτέκτονα των περικοπών ως θεραπεία, για τα δεινά της Ευρώπης, απομονωμένη όσο ποτέ άλλοτε σε αυτό που παύει σταδιακά να αποτελεί οικονομική κρίση και γίνεται όλο και περισσότερο μια πολιτική μάχη για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης.

"Η οξεία φάση της οικονομικής κρίσης έχει πια τελειώσει" δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο γκουρού των αγορών Τζόρτζ Σόρος. "Οι μελλοντικές κρίσεις θα έχουν πολιτικές πηγές". Προέβλεψε μια περίοδο στασιμότητας ιαπωνικού τύπου που θα επιδεινώνεται από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. "Κάτι που υποτίθεται ότι ήταν μια εθελοντική ένωση μεταξύ ισότιμων κρατών έχει σήμερα μεταμορφωθεί από την κρίση του ευρώ σε μια σχέση μεταξύ δανειστών και δανειζομένων που δεν είναι ούτε εθελοντική ούτε ισότιμη. Στην πραγματικότητα το ευρώ θα μπορούσε να καταστρέψει την Ε.Ε.".

***

Οι πολιτικές τριβές είναι ευδιάκριτες, με τους ηγέτες να χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις για να κερδίσουν το επιχείρημα. Η Μέρκελ πρόσφατα συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με εκείνη του 1914 διαμαρτυρόμενη για εφησυχασμό και μιλώντας για Ευρωπαίους ηγέτες που, υπνοβατώντας, οδήγησαν την Ευρώπη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρήκε ακόμη αντιστοιχίες με την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία σε μια σπάνια δημόσια αναφορά στις παιδικές μνήμες της.

Περιγράφοντας τη διάθεση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες ένας ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε: "Το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει. Επομένως η πίεση για τη λήψη σκληρών μέτρων έχει υποχωρήσει. Είχαμε αρκετή πειθαρχία, αρκετές κυρώσεις και είμαστε ήδη αρκετά αντιδημοφιλείς. Τα χειρότερα πέρασαν, οπότε ας σταματήσουμε τώρα".

Η Μέρκελ, οι χειρισμοί της οποίας στην κρίση του ευρώ εκτόξευσαν τη δημοτικότητά της στη Γερμανία με αποτέλεσμα να κερδίσει μια τρίτη θητεία, γίνεται ολοένα και πιο αντιπαθής στις ελίτ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπογραμμίζοντας έτσι τις διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών. "Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση την οποία κυβερνά μόνο ένα πρόσωπο" δήλωσε δυτικός διπλωμάτης αναφερόμενος στη Μέρκελ. "Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν ηγέτη. Αυτό συμβαίνει σήμερα".

Αν αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης για τα τελευταία χρόνια, η ιστορία αντιστράφηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κατά την πρώτη εβδομάδα της νέας θητείας της Μέρκελ. Πήγε στην ευρωπαϊκή διάσκεψη των Βρυξελλών αποφασισμένη να πιέσει για νέες δομικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ανακάλυψε όμως ότι δεν την υποστήριζε κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης και συνάντησε την αντίθεση όχι μόνο των αντιπάλων της, αλλά και των φίλων της, όπως των Ολλανδών, των Αυστριακών και των Φινλανδών.

***

"Ήταν πραγματικά μια περίεργη συζήτηση" δήλωσε ο διπλωμάτης, "δύσκολη από την αρχή, γεμάτη προκαταλήψεις, ιδεολογία και φόβο". Η Μέρκελ εμφανίστηκε απογοητευμένη. Αυτό έγινε σαφές από τις ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με άλλους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου. Τα πρακτικά των διαλόγων που περιήλθαν στην κυριότητα της Le Monde αποκαλύπτουν την απογοήτευσή της.

Δήλωσε: "Αργά ή γρήγορα το νόμισμα θα εκραγεί αν δεν υπάρξει η αναγκαία συνοχή. Αν όλοι συμπεριφέρονταν όπως έκαναν επί κομμουνισμού, τότε είμαστε χαμένοι". Το σχέδιο της Μέρκελ ήταν να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ώστε αυτή να εποπτεύει τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και να ελαφρύνει τον πόνο που θα προκαλούσαν οι αλλαγές με τη μερική χρηματοδότησή τους. Αρνήθηκε ότι υπαγόρευε οτιδήποτε και υποστήριξε ότι ήταν καλύτερο να δαπανηθούν 3 δισεκατομμύρια τότε παρά 10 δισεκατομμύρια αργότερα.

Τη Μέρκελ υποστήριξαν τρεις πρόεδροι, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο της Κομισιόν, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κανείς τους δεν είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους. Όλοι οι εκλεγμένοι ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεση τους και το σχέδιο μπήκε στο συρτάρι.

Ένας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα χρόνια της λιτότητας έδωσαν ώθηση στον λαϊκισμό. Στην Αθήνα την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη απήχηση των νεοναζί και των ξενοφοβικών. "Στο μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε. βλέπουμε ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού" είπε.

Ο Σόρος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει για αυτό τη Γερμανίδα καγκελάριο. "Η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ γεννά εξτρεμιστικά κινήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη". Η ισχύς των νέων αντιευρωπαϊκών κινημάτων της Άκρας Δεξιάς και Αριστεράς θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να ανεβάσουν τα ποσοστά τους εις βάρος του κέντρου και ενδεχομένως να καταλάβουν την πρώτη θέση σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα. Αυτός ο φόβος για την ανάδειξη ακραίων πολιτικών δυνάμεων βοηθά να εξηγηθεί η αποστροφή που παρατηρείται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στις λύσεις που υπαγορεύονται από το Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL