Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ένας για όλους

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε. Βέβαια, δίνει ακόμη την ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που ασκεί κάθε εξάμηνο την προεδρία να λάμψει στους προβολείς της δημοσιότητας. Και δίνει ακόμη τη δυνατότητα να προβάλει μια χώρα τις απόψεις της...

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε. Βέβαια, δίνει ακόμη την ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που ασκεί κάθε εξάμηνο την προεδρία να λάμψει στους προβολείς της δημοσιότητας. Και δίνει ακόμη τη δυνατότητα να προβάλει μια χώρα τις απόψεις της και να κάνει τους πολίτες της περήφανους για τον δικό τους προσωρινό ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε.

Αλλά ο παλιός ισχυρός ρόλος της προεδρίας τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Τους πραγματικά σημαντικούς ρόλους τους παίζουν τώρα άλλοι. Παρόλα αυτά δεν είναι παντελώς αδιάφορο ποιος έχει την προεδρία της Ευρώπης κάθε εξάμηνο. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 τη σκυτάλη παίρνει η Ελλάδα και ξεκίνησε πανηγυρικά την περασμένη Τετάρτη.

Με την προεδρία μπαίνει στο προσκήνιο εκείνη η χώρα που συμβολίζει περισσότερο από κάθε άλλη την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Εκείνη η χώρα που υπόκειται σε ένα αυστηρό και απαραίτητο καθεστώς επιτήρησης. Εκείνη η χώρα που οι πολίτες της πληρώνουν τα σπασμένα για τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και την πλήρη αποτυχία της πολιτικής. Το σύνθημα που επέλεξε η κυβέρνηση της Αθήνας για την προεδρία είναι «ελπίδα». Θέλουν να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις