Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η προεδρία των ευφάνταστων τίτλων

Για μερικές μέρες η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής του ευρωπαϊκού Τύπου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και ο ρόλος του ανά εξάμηνο προεδρεύοντος στην Ε.Ε. έχει χάσει την αρχική αίγλη -και σημασία του-, καθώς υπάρχει πλέον μόνιμος πρόεδρος...

Για μερικές μέρες η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής του ευρωπαϊκού Τύπου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και ο ρόλος του ανά εξάμηνο προεδρεύοντος στην Ε.Ε. έχει χάσει την αρχική αίγλη -και σημασία του-, καθώς υπάρχει πλέον μόνιμος πρόεδρος, τώρα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Τύπος συνηθίζεται να γράφει δυο κουβέντες για την εκάστοτε χώρα που αναλαμβάνει την οργανωτική διαχείριση των συμβουλίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, οι κουβέντες ήταν πολύ περισσότερες, καθώς η «ελληνική τραγωδία» ενδείκνυται για ευφάνταστους τίτλους. Από το «Έλληνας κακός μαθητής, επικεφαλής της Ευρώπης» και «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», μέχρι το «Ποτέ οι Ευρωπαίοι δεν έδειξαν αληθινή αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Την ώρα που οι περισσότεροι πολιτικοί της Εσπερίας υιοθετούν την «ελπίδα» που πλασάρει ο Αντώνης Σαμαράς, αφενός για να δικαιολογήσουν την εμμονή τους στα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής -λέγε με λιτότητα-, αφετέρου για να στείλουν μήνυμα στις αγορές και τους πολίτες τους που θα κληθούν τον Μάιο στις ευρωκάλπες, ότι «η Ευρώπη διαχειρίζεται επιτυχώς την κρίση της», τα μέσα ενημέρωσης στα αφιερώματά τους για την Ελλάδα προβάλλουν μια άλλη εικόνα.

Μια εικόνα κατάρρευσης, ένα παζλ από μαγκάλια, λουκέτα, ουρές στην εφορία και αστρονομικά ποσοστά ανεργίας, διανθισμένο με μικρές ιστορίες επιτυχίας -στην έρευνα και την επιχειρηματικότητα- κόντρα στο χάλι του ελληνικού κράτους. Μια μερίδα του διεθνούς Τύπου -με πρωταθλητή στον λαϊκισμό το γερμανικό Spiegel- στήνει τον τοίχο το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, χαρακτηρίζει «κατά φαντασίαν θεραπευμένο» τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας περίπου ότι έχει καταντήσει την Ελλάδα Αφγανιστάν κι ότι η διαφθορά και η κακοδιοίκηση ζουν και βασιλεύουν. Μια μερίδα του οικονομικού Τύπου, πάλι, με πρωτοστάτη τους Financial Times, προβάλλει το ράλι των κρατικών ομολόγων του Νότου, που γίνονται πάλι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου όσων κυνηγούν υψηλές αποδόσεις και των απανταχού κερδοσκόπων, και εξ αυτού συνάγει ότι και η προεδρεύουσα Ελλάδα μπορεί εντός του 2014 να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές.

Επί της ουσίας, ωστόσο, κανένα δημοσίευμα δεν θεωρεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ιστορία επιτυχίας. Απλώς, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση του αρθρογράφου, άλλοι κατηγορούν για την αποτυχία πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση και άλλοι τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν οι εταίροι. Όσο για τη διαχείριση της ίδιας της προεδρίας της Ε.Ε. ουδείς αμφισβητεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η ΕΡΕ είναι εδώ

Είναι βγαλμένη από τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΡΕ η πρακτική του Τ. Θεοδωρικάκου απέναντι στους δήμους. Ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών καταργώντας το πρόγραμμα "Φιλόδημος" που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση

Δειτε ολοκληρο το αρθρο