Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οραντούρ: μια γερμανική θηριωδία με γαλλική ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οραντούρ: μια γερμανική θηριωδία με γαλλική ιστορία

Η Δικαιοσύνη αργεί αλλά δεν λησμονεί. Αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της σφαγής από τους ναζί 642 ανθρώπων στο μικρό χωριό Οραντούρ σιρ Γκλαν, στην επαρχία Λιμουζέν, τον Ιούνιο του 1944 στην κατεχόμενη Γαλλία. Η εισαγγελία της Κολωνίας απήγγειλε την Τετάρτη νέα κατηγορία έναντι ενός 88χρονου σήμερα άνδρα, ο οποίος την εποχή των γεγονότων ήταν 19 ετών και υπηρετούσε στο σύνταγμα Der Fuhrer της μηχανοκίνητης μονάδας τεθωρακισμένων των SS, Das Reich. Σήμερα κατηγορείται για φόνο και συνενοχή σε φόνο, κατά τις θηριωδίες των ναζί στο μικρό χωριό. Συγκεκριμένα κατηγορείται για τον θάνατο 25 ανδρών σε έναν αχυρώνα και ότι αργότερα μετείχε στην καταστροφή με εκρηκτικά και πολυβόλα και κατόπιν στην πυρπόληση της εκκλησίας του χωριού, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα. Θεωρείται συνένοχος γιατί «μετείχε στη φρούρηση κοντά στην εκκλησία» και μπορεί να μετέφερε και καύσιμα για την πυρπόληση, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης πάντως θα καθυστερήσει και άλλο καθώς ο κατηγορούμενος έχει προθεσμία ως τα τέλη Μαρτίου να καταθέσει τις αντιρρήσεις του. Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα. Στο παρελθόν αρκετές άλλες αρχειοθετήθηκαν ελλείψει αποδείξεων... Ωστόσο η ανακάλυψη από τον εισαγγελέα Μπρέντελ ενός εγγράφου της Στάζι σχετικό με τα γεγονότα αυτά, τον έπεισε να ξεκινήσει νέες έρευνες το 2010.

Η σφαγή στο χωριό Οραντούρ σιρ Γκλαν, το οποίο επισκέφθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι πρόεδροι Ολάντ και Γκάουκ, έχει τη δική της, γαλλική πτυχή. Στα γεγονότα της 10ης Ιουνίου 1944 μετείχαν, πέραν των Γερμανών SS, και Γάλλοι υπήκοοι, Αλσατοί για την ακρίβεια. Η υπόθεση δίχασε τον Ιανουάριο του 1953 καθώς δικάστηκαν και «μη Γερμανοί», δηλαδή οι Αλσατοί από το στρατιωτικό δικαστήριο του Μπορντό. Η απόφαση τους έκρινε ένοχους και, παρά τα κάποια ελαφρυντικά, τους επέβαλε βαριές ποινές: μία θανατική ποινή και καταναγκαστικά έργα για τους 14 Αλσατούς κατηγορούμενους. Ωστόσο, τέσσερις ημέρες αργότερα, Αλσατοί βουλευτές κατέθεταν πρόταση νόμου αμνηστίας, η οποία υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, όπου μόνο το ΚΚΓ ψήφισε σύσσωμο εναντίον της, ενώ οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες διασπάστηκαν στο θέμα. Όμως οι κάτοικοι της Λιμουζέν δεν συγχώρεσαν αυτό που χαρακτήρισαν «προδοσία» και όχι «κατευνασμό» των παθών, όπως το εμφάνισε η κυβέρνηση. Ο δήμαρχος του χωριού επέστρεψε μάλιστα το μετάλλιο που του είχε απονέμει η κυβέρνηση και για χρόνια οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήσαν ευπρόσδεκτοι στο χωριό. Ο στρατηγός ντε Γκολ θα περάσει στις 21 Μαΐου του 1962. Το ίδιο θα πράξει και ο Φρανσουά Μιτεράν είκοσι χρόνια αργότερα χωρίς όμως να κάνει κάποια δήλωση (ήταν μεταξύ των βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αμνηστίας το 1953). Το 1994, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του θα το επισκεφθεί ξανά και θα τονίσει την ανάγκη «οι μελλοντικές γενιές να οικοδομήσουν έναν κόσμο όπου δεν θα είναι δυνατές τραγωδίες σαν αυτή στο Οραντούρ». Ωστόσο η τομή θα έλθει με την αναγνώριση, το 1999, από τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ, για πρώτη φορά, των ευθυνών της Γαλλίας στο Ολοκαύτωμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL