Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η εκδίκηση του outsider
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εκδίκηση του outsider

"Γεια σας. Είμαι ο Αρβίντ Κεζριουάλ και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την Κυριακή ψηφίζουμε τη 'σκούπα'... Ήταν ένα απ' τα εκατοντάδες... μίνιμαλ διαφημιστικά σποτ που τις τελευταίες ημέρες ακούγονταν απ' τα ραδιόφωνα του Νέου Δελχί, καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της ινδικής πρωτεύουσας είχε μπει στην τελική ευθεία.

Ήταν το μήνυμα του 45χρονου πρώην εφοριακού -και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς- Αρβίντ Κεζριουάλ, με το οποίο καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει το νεοφώτιστο κόμμα του "Ααμ Αάντμι" (ΑΑP), το "Κόμμα του Απλού Ανθρώπου". Έμβλημα του κόμματος είναι μια... σκούπα -εξού και το "ψηφίζουμε τη σκούπα"-, το "εργαλείο" που θα απομακρύνει τη γλίτσα της διαφθοράς και θα νοικοκυρέψει τη δημόσια ζωή της Ινδίας...

Πολλοί χαμογελούσαν ειρωνικά όταν τον άκουγαν, άλλοι κουνούσαν περιφρονητικά το κεφάλι τους. Τελικά το σλόγκαν "ψηφίζουμε τη σκούπα" αποδείχθηκε η αιχμή του δόρατος της καμπάνιας του Αρβίντ. Μιας καμπάνιας τόσο απροσδόκητα αποτελεσματικής, που ο "Απλός Άνθρωπος" κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη στο τοπικό κοινοβούλιο -σε απόσταση αναπνοής μάλιστα απ' τον νικητή- οδηγώντας σε ταπεινωτική ήττα τον ιστορικό κορμό του ινδικού πολιτικού κατεστημένου, το Κόμμα του Κογκρέσου.

Το "Μπαρατίγια Τζανάτα" -το έτερον ήμισυ του ινδικού δικομματισμού- κέρδισε τις 31 από τις 70 έδρες, ο "Απλός Άνθρωπος" τις 28, και το Κόμμα του Κογκρέσου περιορίστηκε σε μόλις 8 έδρες -απ' τις 43 που είχε στην προηγούμενη Βουλή... Σημειώνεται ότι το Κόμμα του Κογκρέσου έχασε την πλειοψηφία και στα τέσσερα ινδικά κρατίδια όπου έγιναν εκλογές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο "Απλός Άνθρωπος" είχε κατεβάσει υποψήφιους μόνον στο Νέο Δελχί.

Νέα ήθη

Ο Κεζριουάλ ήταν ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος κατά της διαφθοράς το 2011. Μπήκε στην πολιτική πέρυσι. Διάλεξε μάλιστα μια συμβολική ημερομηνία για ν' ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του, τη 2α Οκτωβρίου, την επέτειο των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι. Υποσχέθηκε στους Ινδούς ότι θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις του "την κουλτούρα της διαφθοράς και της δωροδοκίας". "Η χώρα μας ξεπουλήθηκε και φταίνε γι' αυτό όλα τα κόμματα. Πρέπει να καθαρίσουμε το σύστημα", είπε, παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του "Απλού Ανθρώπου".

"Η εκλογική επιτυχία του AAP είναι συμβολική ενός ευρύτερου κοινωνικού ρεύματος. Είναι ένα σημάδι ότι οι Ινδοί απαιτούν σήμερα λογοδοσία" έγραψε η Times of India, η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας, σχολιάζοντας το "φαινόμενο Κεζριουάλ".

"Η νίκη του "Απλού Ανθρώπου" σηματοδοτεί την εξέλιξη απ' την αντιπροσωπευτική δημοκρατία του 20ού αιώνα στη συμμετοχική δημοκρατία του 21ου", έγραψε στο Twitter o Γιοτζέντρα Γιαντάβ, ενώ ένας άλλος, ο Νικίλ Ουάγκλ, σημείωσε: "Πρώτη φορά βλέπω ένα κόμμα που δίνει την εξουσία λήψης αποφάσεων πίσω στον λαό". Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Κεζριουάλ στους ψηφοφόρους του να αποφασίσουν με "δημοψήφισμα" στο Διαδίκτυο, με SMS και με τηλεφωνήματα, αν θέλουν κυβερνητική συνεργασία του "Απλού Ανθρώπου" με τους νικητές των εκλογών, το "Μπαρατίγια Τζανάτα", ή με το Κόμμα του Κογκρέσου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κοινοβουλευτική δημοκρατία βλέπει έναν outsider της πολιτικής να κερδίζει συμπάθεια και ψήφους υποσχόμενος τέλος στην πολτοποίηση της ελπίδας από το πολιτικό κατεστημένο και τους καλοβολεμένους υπηρέτες του. Ο Ραούλ Γκάντι -της γνωστής πολιτικής δυναστείας- που ετοιμάζεται να ηγηθεί τους Κόμματος του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές του 2014, είπε ότι πήρε το μήνυμα. "Είναι χρέος μας να σας ακούμε. Ακούσαμε λοιπόν τι είπατε" δήλωσε αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Κεζριουάλ ότι ετοιμάζεται ήδη να κατέβει στις εθνικές εκλογές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL