Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Σε τροχιά νέου πολιτικού σεισμού η Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε τροχιά νέου πολιτικού σεισμού η Γαλλία

Τούτη την περίοδο ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη γαλλική πολιτική ζωή. Και δεν είναι άλλο από αυτό του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν... Και τούτο εξαιτίας δημοσκοπήσεων όπως αυτή πρόσφατα στη Λιμπερασιόν, που φέρνουν το κόμμα της με 24% στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το δεξιό UMP, με 22% και το Σοσιαλιστικό κόμμα με 19% - το Αριστερό Μέτωπο, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τσίπρα, στο 10%. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επερχόμενη ανατροπή της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Δώδεκα χρόνια μετά από το σοκ του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν περνούσε στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας τον σοσιαλιστή, πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Τούτη τη φορά, αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο θα γίνει το πρώτο κόμμα της χώρας, σε εκλογές εθνικού επιπέδου... Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, σε μια συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για τη Γαλλία.

Το ενδεχόμενο αυτό και οι συνέπειές του βρίσκονται στο μυαλό όλων - πολιτικών, ερευνητών, πολιτών. Αυτή ήταν μία από τις βασικές διαπιστώσεις στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων Ελλήνων δημοσιογράφων με παράγοντες του γαλλικού δημόσιου βίου, ύστερα από πρόσκληση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει των ευρωεκλογών. Μπορεί λοιπόν συνάντηση με την Μαρίν Λεπέν να μην υπήρξε, ωστόσο η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ήταν «ωσεί παρούσα» σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ινστιτούτου IRIS, Ζαν Υβ Καμί, ο οποίος εξειδικεύεται στη μελέτη των εθνικισμών στην Ευρώπη, η Λεπέν έχει θέσει σε νέα τροχιά «κανονικοποίησης» το κόμμα, αλλάζοντας την επικοινωνιακή του γραμμή, κρατώντας παράλληλα τον πυρήνα των θέσεων του κόμματος, κατά των μεταναστών, υπέρ της θανατικής ποινής, κατά της Ε.Ε., υπέρ της «εθνικής προτίμησης». Έτσι για παράδειγμα, ενόψει των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά ευνοούν την ψήφο σε κόμματα διαμαρτυρίας, ένα από τα συνθήματα του Εθνικού Μετώπου θα είναι μια παράφραση από μια εμβληματική αφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του 1981 του Φρανσουά Μιτεράν: το «La force tranquille» θα γίνει από τη Λεπέν «La France tranquille». Ίδιο δηλαδή «μαύρο» περιεχόμενο με νέο περιτύλιγμα. Παράλληλα, η ίδια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου το κόμμα να πάψει να θεωρείται ακραίο - εξ ου και οι απειλές της με δικαστικές διώξεις όλων όσοι το χαρακτηρίζουν «ακροδεξιό». Αναφορικά με την Ευρώπη, το μήνυμα του Εθνικού Μετώπου είναι απλό: έξω από την Ε.Ε. και κλείσιμο των συνόρων. Ένα σύνθημα που ενισχύεται από την κακή κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, την κρίση ταυτότητας, τη διαδεδομένη αίσθηση ανασφάλειας, αλλά και το διαζύγιο των κομμάτων εξουσίας, του Σοσιαλιστικού και του UMP, από τους πολίτες και τις ανησυχίες τους. Όλα αυτά τείνουν προς την εσωστρέφεια της γαλλικής κοινωνίας, την οποία εκμεταλλεύεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η Λεπέν.

Θα είναι λοιπόν οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου η κορυφαία στιγμή της Λεπέν, που έχει βάλει πλώρη για την εξουσία; Αρκετοί συνομιλητές επιχείρησαν να σχετικοποιήσουν την επερχόμενη νίκη του ΕΜ στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι στις δημοτικές, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, οι προοπτικές δεν διαγράφονται θετικές. Κι έτσι όμως, η βασική διαπίστωση δεν αλλάζει.

Μετά από τον Μάιο, αν βγουν αληθινές οι δημοσκοπήσεις, το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας δεν θα είναι πια το ίδιο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL