Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
NEUE ZUERCHER ZEITUNG / NEUE ZUERCHER ZEITUNG:Ο Ερντογάν σε μεγάλους μπελάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NEUE ZUERCHER ZEITUNG / NEUE ZUERCHER ZEITUNG:Ο Ερντογάν σε μεγάλους μπελάδες

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Τουρκία. Στο επίκεντρο βρίσκονται το αφεντικό μιας τράπεζας, μεγαλοεργολάβοι, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και γιοι υπουργών. Στις έρευνες πρωτοστατεί ένας εισαγγελέας που έγινε διάσημος στις δίκες ενάντια σε επίδοξους πραξικοπηματίες. Τουλάχιστον 52 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο Μπαρίς Γκιουλέρ, γιος του υπουργού Εσωτερικών Γκιουλέρ. Και στη συνέχεια πέντε κορυφαίοι αξιωματικοί της αστυνομίας απολύθηκαν.

Ενωμένοι ενάντια στην παλιά ελίτ

Πίσω από όλα αυτά, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές και Τούρκους αρθρογράφους, μια μάχη εξουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν. Ο γνωστός αρθρογράφος Μουσταφά Ακιόλ μιλά μάλιστα για ανοικτό πόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Κάποτε ξεκίνησαν μαζί για να κάνουν το πολιτικό Ισλάμ ικανό να κυβερνήσει στην Τουρκία. Ο γηραιός Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβανία από το 1999, ξεκίνησε την καριέρα του ως ιμάμης. Στη συνέχεια όργωσε τη χώρα ως πλανόδιος ιεροκήρυκας, κηρύσσοντας τη διδασκαλία ενός ανεκτικού Ισλάμ, ικανού να συμφιλιωθεί με τον νεωτερισμό.

Για τον Γκιουλέν, στο επίκεντρο βρίσκεται η εκπαίδευση. Έτσι θέλει να απελευθερώσει τους «μαύρους Τούρκους», όπως ονομάζουν τους μη προνομιούχους κατοίκους της Ανατολίας, από τη φτώχεια και την καθυστέρηση. Θέλει να τους κάνει ικανούς να συναγωνιστούν με τους «λευκούς Τούρκους», την κεμαλική ελίτ στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Εκατομμύρια άνθρωποι ακούν τη διδασκαλία του από κασέτες και σπεύδουν να ενταχθούν στο κίνημα Χιζμέτ, όπως το ονομάζει. Ο Γκιουλέν φτιάχνει σχολεία όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Το κίνημα Γκιουλέν εντάχθηκε στη συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μαζί βάδισαν στον δρόμο μέσα από τους θεσμούς, πρώτα νίκησαν στους κεμαλιστές στις κάλπες και μετά τους γονάτισαν στα δικαστήρια, καταδικάζοντας στρατηγούς, αξιωματικούς, υψηλούς αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης και δημοσιογράφους για συμμετοχή σε σχέδια πραξικοπήματος. Ωστόσο, τώρα που έχουν τσακίσει τον κοινό εχθρό, τέλειωσε η μεταξύ τους αρμονία.

Ποιος ελέγχει τη δικαιοσύνη;

Τόσο κάποιοι επικριτές όσοι και έμπιστοι του Ερντογάν κατηγορούν το κίνημα Γκιουλέν ότι έχει φτιάξει ένα «κράτος εν κράτει». Υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σώμα και η αστυνομία ελέγχονται από τους οπαδούς του. Οι άνθρωποι του Γκιουλέν, πάλι, κατηγορούν τον Ερντογάν για αυταρχισμό. Για πρώτη φορά έγινε εμφανής η κόντρα μεταξύ Ερντογάν και κινήματος Γκιουλέν όταν οι ειδικοί εισαγγελείς θέλησαν να παραπέμψουν σε δίκη τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Φιντάν Χακάμ, εξαιτίας των μυστικών επαφών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ο Ερντογάν κατάφερε, για την ώρα τουλάχιστον, να παρέχει ασυλία στον αρχικατάσκοπό του. Και φρόντισε ώστε χάσουν τη δουλειά τους ή να πάρουν δυσμενή μετάθεση οι επικεφαλής ανακριτές στην υπόθεση Χακάμ.

Όταν το καλοκαίρι ο Ερντογάν έστειλε την αστυνομία να διαλύσει το κίνημα διαμαρτυρίας για το Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, οι άνθρωποι του Γκιουλέν τον επέκριναν έντονα. Όταν ο Ερντογάν πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει χιλιάδες φροντιστήρια, επήλθε η ρήξη. Πολλά από αυτά τα σχολεία, όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για το λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, ανήκουν στην αυτοκρατορία του Γκιουλέν. Αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος και ταυτόχρονα ιδανικούς τόπους στρατολόγησης νέων οπαδών.

Από την ημέρα που ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στα σχολεία του Γκιουλέν, εμφανίζονται συνεχώς νέες αποκαλύψεις σχετικά με εικαζόμενες σκοτεινές μηχανορραφίες της κυβέρνησης Ερντογάν. Η εφημερίδα Taraf, η οποία είχε αποκαλύψει τους μυστικούς φακέλους των επίδοξων πραξικοπηματιών, τώρα δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά πρωτόκολλα παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με αυτά, ο Ερντογάν και ο σημερινός πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενέκριναν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το 2004 να αναλάβει δράση εναντίον «αντιδραστικών» δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και οπαδών του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του πρωτοκόλλου που φέρει τις υπογραφές του Ερντογάν και του Γκιούλ. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κάπως έτσι επιχειρηματολογούσαν κάποτε και οι κεμαλιστές. Άλλα έγγραφα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συστηματικά και φακέλωναν σε μεγάλη κλίμακα τους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν ήταν στη γραμμή του κόμματος του Ερντογάν.

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού

Γι' αυτό πολλοί δεν πιστεύουν ότι πίσω από τις σημερινές αποκαλύψεις, τις έρευνες και τις συλλήψεις κρύβονται θαρραλέοι νομικοί λειτουργοί, αποφασισμένοι να πατάξουν τη διαφθορά. Αντίθετα, θεωρούν ότι οι άνθρωποι του Γκιουλέν αντεπιτίθενται για να χτυπήσουν τον Ερντογάν.

Και αντ' αυτού χτυπούν τον διοικητή της κρατικής τράπεζας Halkbank για εμπλοκή σε παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν, με το οποίο η κυβέρνηση πλήρωνε τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Επιπλέον, αποκαλύπτουν δωροδοκίες και ατασθαλίες γύρω από τα τεράστια κατασκευαστικά έργα στην Κωνσταντινούπολη, για τα οποία έβαλε πλάτη ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL