Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Hurriyet / Hurriyet: Οι εκλογές και μια ύποπτη έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Hurriyet / Hurriyet: Οι εκλογές και μια ύποπτη έρευνα

H Τουρκία οδεύει προς τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δύο μέσα στο 2014 και μία το 2015. Την πρώτη φάση αποτελούν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές. Τα κρίσιμα αυτά γεγονότα έχουν ήδη ανάψει την πολιτική σκηνή. Και η ένταση είναι μεγάλη.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν το 2009. Παρότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνες του 2004, το κυβερνών κόμμα βγήκε νικητής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε το 39% των ψήφων σε εκείνες τις εκλογές και το 47% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Παρόλα αυτά, το ΑΚΡ κατόρθωσε να λάβει ποσοστό 58% στο δημοψήφισμα του 2010 και 50% στις βουλευτικές εκλογές που διεξάχθηκαν τον επόμενο χρόνο. Για το ΑΚΡ θα είναι επιτυχία αν στις επικείμενες εκλογές αποσπάσει ακόμη και λίγες περισσότερες ψήφους από εκείνες του 2009. Και αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΡ πρέπει να κρατήσει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Η έρευνα διαφθοράς που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια εξόφθαλμη προσπάθεια να επηρεαστούν οι εκλογές αυτές.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε ανάλογες έρευνες στο παρελθόν. Πολλές συλλήψεις είχαν γίνει και στη διάρκεια της έρευνας για το υπουργείο Ενέργειας. Το ΑΚΡ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας τους, στον βαθμό που κατόρθωσε να αποστασιοποιηθεί από διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζει τον ισχυρισμό του ότι διαφέρει από παλαιότερες κυβερνήσεις στην προσήλωση του στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη έρευνα από προηγούμενες είναι ότι πολλοί διακρίνουν τι κρύβεται πίσω της -μια καμπάνια δυσφήμισης που στόχο έχει να γύρει την πλάστιγγα στις επικείμενες εκλογές. Αυτό έγινε απόλυτα σαφές ακόμη και στα διεθνή μέσα.

Αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες συνελήφθησαν σε μια έρευνα για την οποία ούτε το υπουργείο Εσωτερικών ούτε οι σύμβουλοί του γνώριζαν το παραμικρό. Το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για διαφορετικές υποθέσεις στην ίδια επιχείρηση προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι οι υποθέσεις αυτές συνδέονταν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία των ερευνών.

Οι κατηγορίες αυτές, που απαγγέλλονται μόλις ένα μήνα μετά τις συζητήσεις για το κίνημα του Γκιουλέν, έγιναν ορθώς αντιληπτές όχι σαν προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά σαν εχθρική κίνηση προς τον Ερντογάν. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συζητήσεις για πολιτικές συνωμοσίες αντί για διαφάνεια και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Χωρίς αμφιβολία, τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες μέρες. Στο πρώτο σχόλιο της για την υπόθεση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το δικαστικό σώμα και ότι θα συνεργαστεί μαζί του. Όταν γίνει σαφές ότι η έρευνα αυτή είχε πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελούσε μια προσπάθεια επηρεασμού των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών, ο τόνος της συζήτησης θα αλλάξει. Και αυτό που θα ξεκαθαριστεί σε εκείνο το σημείο θα είναι η προσήλωση και ικανότητα του Ερντογάν να πολεμήσει τους αντιπάλους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL