Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
The Economist / The Economist: Μια πρόκληση για τη διακυβέρνηση Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Economist / The Economist: Μια πρόκληση για τη διακυβέρνηση Ερντογάν

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Τούρκου πρωθυπουργού. Στις 17 Δεκεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τους γιους τριών υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, ενός μεγιστάνα στον τομέα των κατασκευών, καθώς και έναν δήμαρχο του ελαφρώς ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στο πλαίσιο επιχείρησης πάταξης της διαφθοράς.

H είδηση της σύλληψης 49 ατόμων προκάλεσε ρίγη στο πολιτικό κατεστημένο και ο βασικός δείκτης χρηματιστηρίου στην Κωνσταντινούπολη έπεσε περισσότερο από 2% όταν έσκασε η είδηση πως η έρευνα επεκτείνεται και σε έναν κρατικό δανειστή, τη Halkbank.

H επιχείρηση εκλαμβάνεται ως μια περαιτέρω δραματική κλιμάκωση της διαρκούς διαμάχης για την εξουσία ανάμεσα στον κύριο Ερντογάν και τον πλέον επιφανή κληρικό της Τουρκίας, τον Φετχουλά Γκιουλέν, ο οποίος ελέγχει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ΜΜΕ, σχολείων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, από την Πενσυλβάνια όπου ζει σε αυτο-επιβληθείσα εξορία.

Μια μέρα πριν, ο Χακάν Σουκούρ, ένας πρώην ποδοσφαιριστής ο οποίος εξελέγη στο Κοινοβούλιο με το εισιτήριο που του έδωσε το κόμμα του Ερντογάν στις εκλογές του 2011, παραιτήθηκε από το κόμμα επικαλούμενος την "αχαριστία" του κόμματος έναντι του Γκιουλέν. Ενδέχεται να προκύψουν άλλες αποχωρήσεις; Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει σίγουρα να αναρωτιέται. Οι πολιορκούμενοι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους της Τουρκίας τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

Ωστόσο, στα πρώτα του σχόλια μετά τις συλλήψεις ο κ. Ερντογάν πέταξε και μία μπηχτή: «Εμείς δεν θα υποκύψουμε σε τυχόν απειλές. Μπορούν να καταφύγουν σε όποιες βρόμικες μεθόδους και συμμαχίες επιλέξουν... το κυβερνών κόμμα Α.Κ. δεν θα το επιτρέψει αυτό», είπε. Ο κ. Ερντογάν μίλησε επίσης για "σκοτεινές ξένες δυνάμεις» οι οποίες -ισχυρίζεται πως- ενορχήστρωσαν τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο. «Η Τουρκία δεν είναι Μπανανία», βρυχήθηκε.

Η διαμάχη μεταξύ του κ. Γκιουλέν και του κ. Ερντογάν, που είναι επίσης ένας επαγγελματικά εκπαιδευμένος Μουσουλμάνος κρατάει καιρό. Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει τους οπαδούς του κ. Γκιουλέν για δημιουργία «ενός παράλληλου κράτους" "μέσω της διείσδυσης" σε βασικά υπουργεία της κυβέρνησης, στο δικαστικό σύστημα και στην αστυνομία. «Είναι σαν φαντάσματα, είναι παντού και πουθενά», δήλωσε ο Αχμέτ Σικ, ένας δημοσιογράφος ο οποίος πέρασε έναν χρόνο στη φυλακή αφού έγραψε ένα βιβλίο για την υποτιθέμενη διείσδυση του κ. Γκιουλέν στο κράτος.

Οι αποκαλούμενοι "γκιουλενιστές" κατηγορούνται πως εκμεταλλεύονται την επιρροή τους για να συγκεντρώσουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των μελών του κόμματος του Ερντογάν. Οι γκιουλενιστές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως «μαύρη προπαγάνδα», υποστηρίζοντας πως δεν είναι τίποτε περισσότερο από δημοκράτες που θορυβούνται από την ολίσθηση του κ. Ερντογάν προς την απολυταρχική διακυβέρνηση. Προέκυψε πρόσφατα πως το κόμμα του Ερντογάν κατασκόπευε τους γκιουλενιστές. Επίσης, λέγεται πως οι εφοριακοί ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ελέγχους σε εταιρείες που συνδέονται με τον Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένης της Bank Aysa, έναν ισλαμικό χρηματοπιστωτικό οίκο. Πολλοί φοβούνται πως "η βρόμα" θα βγει στη δημοσιότητα πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Οι εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο μέτρο της δημοτικότητας του κ. Ερντογάν με δεδομένο πως και ο ίδιος ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία τον επόμενο Αύγουστο.

Η ειρωνεία είναι πως όταν το κόμμα του Ερντογάν εκτοξεύθηκε και ανέλαβε την εξουσία, το 2002, οι γκιουλενιστές ήταν οι στενότεροί του σύμμαχοι στη μάχη ενάντια στον στρατό. Οι φιλο-γκιουλενικοί εισαγγελείς θεωρήθηκαν η κινητήρια δύναμη στην επίμαχη υπόθεση Εργκένεκον, στην οποία καταδικάστηκαν εκατοντάδες στρατηγοί και οι σύμμαχοί τους με την κατηγορία πως προετοίμαζαν πραξικόπημα. Η υπεράσπιση επιμένει ότι η υπόθεση στηρίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία.

Ο συναπισμός ανάμεσα στο κόμμα του Ερντογάν και τους γκιουλενιστές λέγεται πως κατέρρευσε όταν ο κ. Ερντογάν αντιστάθηκε στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας. Τον περασμένο μήνα ο ίδιος ήταν έτοιμος να τους καταφέρει ένα καίριο πλήγμα όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη σταδιακή κατάργηση χιλιάδων φροντιστηρίων που προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου. Πολλά από αυτά ανήκουν σε γκιουλενιστές και χρησιμεύουν ως μεγάλη πηγή των μετρητών, αλλά προσφέρουν και θέσεις εργασίας σε μεγάλο αριθμό από τους υποστηρικτές και πιθανούς στρατολογούμενους.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να λαμβάνει περίπου το 50% των ψήφων. "Ως συνήθως, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις συλλήψεις και τις επιθέσεις εναντίον του για να παραστήσει το θύμα", προβλέπει ένας ειδικός, ο Λεβέντ Γκιουλτεκίν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο αν παραμείνουν και στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες διαφθοράς. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, η κάλπη είναι εκείνη που θα αποκαλύψει την πραγματική του δύναμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL