Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Der Spiegel / Der Spiegel: Κλίτσκο, ένας πυγμάχος με προπονητή τη Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Der Spiegel / Der Spiegel: Κλίτσκο, ένας πυγμάχος με προπονητή τη Μέρκελ

Από την έναρξη των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στην ουκρανική κυβέρνηση, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο αναδύθηκε ως ένας από τους βασικούς αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Με την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ, θα μπορούσε να κερδίσει τη συμπάθεια και άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα, ήταν σαφές ότι κάθε ίχνος φιλίας μεταξύ της Μέρκελ και του Ουκρανού προέδρου είχε χαθεί. Μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο πολιτικοί βρίσκονταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο της Ε.Ε. και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Ο Ουκρανός πρόεδρος επιδόθηκε σε έναν παραληρηματικό μονόλογο για τις δύσκολες σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, από τη μία, και τη Ρωσία από την άλλη. Κάποια στιγμή η Μέρκελ τον διέκοψε πληροφορώντας τον ότι θα μπορούσε να σταματήσει να μιλά. "Δεν πρόκειται να υπογράψεις έτσι κι αλλιώς" είπε κοφτά.

"Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία" επανέλαβε με έμφαση η Μέρκελ μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις. Και πριν αρχίσει ο νέος γύρος, η καγκελάριος σκοπεύει να εισάγει έναν νέο παράγοντα στο παιχνίδι: τον Βιτάλι Κλίτσκο. Ο ψηλός πυγμάχος πρωταθλητής βαρέων βαρών προαλείφεται για να γίνει ο φιλοευρωπαίος αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς και υπάρχει ελπίδα ότι θα είναι εκείνος που τελικά θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

Παρ' ότι η "αλλαγή καθεστώτος" είναι πολύ βαρύς όρος για αυτό που επιδιώκει η Γερμανία, ο προσδιορισμός δεν είναι και εντελώς άστοχος. H κεντροδεξιά Xριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η οικογένεια των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων επέλεξαν τον Κλίτσκο για τον de facto εκπρόσωπο τους στην Ουκρανία. Δουλειά του είναι να ενώσει και να καθοδηγήσει την αντιπολίτευση -στους δρόμους, το Κοινοβούλιο και, τελικά, στις προεδρικές εκλογές του 2015. "Ο Κλίτσκο είναι ο άνθρωπος μας" δηλώνουν ανώτεροι αξιωματούχοι του EPP. "Έχει μια σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα" προσθέτουν. Και η Μέρκελ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Πούτιν.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται στο παρασκήνιο. Το κόμμα του Κλίτσκο, η Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR), που συγκροτήθηκε το 2010, απέκτησε προσφάτως καθεστώς παρατηρητή στο EPP. Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες και στη Βουδαπέστη, μέλη του UDAR εκπαιδεύονται για κοινοβουλευτικό έργο και την ανάπτυξη εθνικών δομών του κόμματος. Το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που συνδέεται στενά με το CDU, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και ο Κλίτσκο έχει ζητήσει από τους συμβούλους της Μέρκελ βοήθεια από αυτό.

Ωστόσο, το βασικό επίκεντρο παραμένει ο ίδιος ο Κλίτσκο. Έχει συναντήσεις με τον επιτελάρχη της Μέρκελ, Ρόναλντ Ποφάλα, που διατηρεί δεσμούς με μέλη της αντιπολίτευσης στην ανατολική Ευρώπη εδώ και χρόνια, ιδίως στην υπό αυταρχική διακυβέρνηση Λευκορωσία. Ο Ποφάλα έχει δώσει στον Κλίτσκο μια σειρά συμβουλές και ο πρωταθλητής πυγμάχος και πολιτικό πουλέν ζητεί την καθοδήγησή του. Παραδείγματος χάρη, ο Κλίτσκο θέλει να ξέρει πως θα πρέπει να απαντά στις φήμες για τις υποτιθέμενες "σχέσεις του με γυναίκες", τις οποίες διαδίδει η ουκρανική κυβέρνηση για να υπονομεύσει τις πιθανότητες ανάδειξής του σε πολιτικό ηγέτη με σημαντική απήχηση.

Ο Κλίτσκο μπορεί επίσης να βασιστεί στη διακριτική βοήθεια του Ποφάλα και της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2015. Την υποψηφιότητά του εμποδίζει η νομοθεσία -που μάλλον είχε αυτόν υπόψη- η οποία εμποδίζει έναν πολίτη με άδεια παραμονής σε άλλες χώρες να θεωρείται Ουκρανός υπήκοος. Έτσι, ο Κλίτσκο δεν μπορεί να αποδείξει ότι ζούσε στην Ουκρανία δέκα χρόνια πριν τις εκλογές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υποψηφιότητα του με βάση το Σύνταγμα της χώρας. Μπορεί όμως να στηριχτεί στο ότι η Μέρκελ θα ζητήσει από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να εγγυηθεί ότι ο νόμος δεν θα εκτροχιάσει την υποψηφιότητα του Κλίτσκο.

Ο επαγγελματίας πυγμάχος θα πρέπει να προετοιμαστεί σαν σοβαρός πολιτικός τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Ο Κλίτσκο συμμετείχε σε προπαρασκευαστική συνάντηση συντηρητικών Ευρωπαίων ηγετών στο Βίλνιους πριν από δύο εβδομάδες, περνώντας πολλές ώρες σε συζητήσεις με σημαντικά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν συναντήθηκε όμως απευθείας με τη Μέρκελ.

Παρόλα αυτά, η Μέρκελ πρόκειται να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου και ο Κλίτσκο πρόκειται να προσκληθεί ξανά. Αυτή τη φορά οι επίσημες φωτογραφίες με Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι στην ημερήσια ατζέντα, όπως επίσης και μια συνάντηση με την καγκελάριο. Αυτό θα ανεβάσει σημαντικά τα πολιτικά διαπιστευτήρια του Κλίτσκο και θα σηματοδοτήσει την προσήλωση της Μέρκελ.

Μπορεί, όμως, ο Κλίτσκο να ενώσει τη γνωστή για τις αντιθέσεις της ουκρανική αντιπολίτευση, που απαρτίζεται σήμερα από το κόμμα UDAR Party, το Κόμμα της Πατρίδας της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο και το δεξιό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας; Οι υποστηρικτές του Κλίτσκο στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας ελπίζουν ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2015 η αντιπολίτευση θα είναι σε θέση να συγκροτηθεί πίσω από έναν κοινό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Γιανουκόβιτς και θα τον κερδίσει.

Τότε η Μέρκελ θα έχει εκπληρώσει τον ενδιάμεσο στόχο της για την εκλογή ενός φιλοευρωπαίου ηγέτη στην Ουκρανία. Και ο δεύτερος γύρος θα μπορεί να αρχίσει: η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την ανατολική Ευρώπη -ένας αγώνας που θα φέρει την Ε.Ε. αντιμέτωπη με τον Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL