Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πίσω απ' τη ραγισμένη βιτρίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω απ' τη ραγισμένη βιτρίνα

Το πρώτο "κοινωνικό παντοπωλείο" στη Βρετανία είναι ήδη γεγονός, αλλά μάλλον δεν εκπλήσσεται κανείς απ' αυτό. Άλλωστε τα σημεία των καιρών είναι πια κοινά. Καμία εξαίρεση, ούτε καν για τις τελευταίες αυτοκρατορίες της Ιστορίας...

Άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Γκόλντθορπ, κοντά στο Μπάρνσλεϊ του νότιου Γιορκσάιρ, εκεί όπου χτυπούσε κάποτε η καρδιά της βιομηχανικής Αγγλίας, όταν λειτουργούσαν τα ανθρακωρυχεία και η βιομηχανία του ατσαλιού. Το "παντοπωλείο" του Γκόλντθορπ θα προσφέρει τα είδη του με έκπτωση έως και 70% σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζουν με κοινωνικά επιδόματα.

Της όλης προσπάθειας ηγείται η "κοινωνική επιχειρηματίας" Σάρα Ντάνγουελ. Προχώρησε στην κίνησή της έχοντας εξασφαλίσει υποστήριξη από μερικές απ' τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας, όπως τα σούπερ μάρκετ Asda και Morrisons.

"Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το πλεόνασμα της βιομηχανίας τροφίμων και του λιανικού εμπορίου μπορεί να παραγάγει ένα διαρκές κοινωνικό αγαθό" εξήγησε η Ντάνγουελ στα εγκαίνια του καταστήματος. Το πλεόνασμα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού δημιουργείται συνήθως από υπερεκτιμήσεις για τον όγκο των πωλήσεων, από αδιάθετες εποχικές προσφορές ή ακόμα και από λάθη στις συσκευασίες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, το κοινωνικό "παντοπωλείο" του Γκόλντθορπ κατέχει τα υψηλότερα πρότυπα πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων στη Βρετανία. Οι πελάτες του δεν θα έχουν πρόσβαση μόνο σε φτηνά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σ' ένα "πακέτο" παράπλευρης κοινωνικής υποστήριξης που περιλαμβάνει συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού χρέους, εκμάθηση μαγειρικής, οργάνωση οικιακού προϋπολογισμού αλλά και σύνταξη βιογραφικού σημειώματος για αναζήτηση δουλειάς.

Το εγχείρημα έχει την υποστήριξη του Άντι Κλαρκ, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Asda, που εδρεύει στην "πρωτεύουσα" του Γιορκσάιρ, το Λιντς. "Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην κοινωνία μας που βιώνουν διατροφική φτώχεια. Αυτή είναι η απάντησή μας σ' ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα" λέει ο ίδιος.

Με δεδομένο ότι η Ντάνγουελ σχεδιάζει να ανοίξει κοινωνικά παντοπωλεία και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, φαίνεται πως το "πρόβλημα" είναι πιο μεγάλο απ' όσο φαίνεται...

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL