Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Στο έλεος του χιονιά οι Σύροι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο έλεος του χιονιά οι Σύροι πρόσφυγες

Η επέλαση του χιονιά στη Μέση Ανατολή ήρθε να συμπληρώσει το δράμα των προσφύγων της Συρίας, που εκτός από τις υπόλοιπες κακουχίες έχουν πια να αντιμετωπίσουν το κρύο μέσα στα παραπήγματα και τις σκηνές τους.

Δύο παιδιά στη Συρία πέθαναν τις τελευταίες ημέρες από υποθερμία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, κυρίως στον Λίβανο και στην Ιορδανία. Χιονοπτώσεις, δυνατές βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία και την Παλαιστίνη.

Στη Συρία η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο παιδιά πέθαναν από το κρύο, εκ των οποίων ένα βρέφος έξι μηνών. "Ο Χουσέιν Ταουίλ, ένα βρέφος έξι μηνών, πέθανε από το κρύο χθες βράδυ στο Χαλέπι", τη μεγάλη πόλη του συριακού Βορρά, στην οποία χιονίζει συνεχώς" δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Σόνερ Άχμαντ. "Ήταν μέσα σε ένα σπίτι το οποίο κατά τα φαινόμενα είχε υποστεί πολλές ζημιές λόγω των μαχών στην πόλη. Δεν μπόρεσε ν' αντέξει"...

Ένα άλλο παιδί πέθανε από το κρύο προχθές στη Ραστάν, προπύργιο των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς, δήλωσε ο Άχμαντ. Αντάρτες ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει το άψυχο σώμα ενός παιδιού με τα χέρια ψηλά, προφανώς παγωμένα. "Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο στην πόλη Ραστάν" δηλώνει το πρόσωπο που μαγνητοσκοπεί το παιδί, που είναι τυλιγμένο σε μια κουβέρτα.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί στην επαρχία Χομς εξαιτίας του χιονιού και του παγετού. Η κακοκαιρία, που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις, πλήττει από την Τετάρτη τη Συρία και πολλές γειτονικές χώρες, κυρίως τον Λίβανο, που φιλοξενεί 825.000 Σύρους πρόσφυγες, και την Ιορδανία, όπου μόνο στην περιοχή Ζαατάρι, 85 χλμ. ανατολικά του Αμάν, φιλοξενούνται άλλοι 130.000, πολλοί από τους οποίους ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Καίνε τα παπούτσια τους...

Στην περιοχή Σααντναγέλ του ανατολικού Λιβάνου, την οποία σαρώνει η χιονοθύελλα, ο 48χρονος Σύρος πρόσφυγας Φάισαλ κοιτάζει το έδαφος που έχει στήσει τη σκηνή του που είναι γεμάτο λάσπη. "Θα προτιμούσα χίλιες φορές να πεθάνω παρά να ζω τόσο ταπεινωμένος" λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Εκεί, όπως στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, εκατοντάδες Σύροι που επέζησαν του πολέμου, προσπαθούν να αντέξουν το τσουχτερό κρύο και το χιόνι.

Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών από τη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ εκφράζει τα συναισθήματα σχεδόν όλων των προσφύγων που δηλώνουν ότι η διεθνής κοινότητα τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Στον καταυλισμό, όπου ζουν τουλάχιστον 500 πρόσφυγες, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τα μέσα για να θερμανθούν.

"Όταν το χιόνι λιώνει, το νερό μετατρέπεται σε λάσπη μέσα στις σκηνές. Και αυτές πέφτουν στα κεφάλια μας από το βάρος του χιονιού" δηλώνει ο 13χρονος Σακρ, ενώ γύρω του είναι άλλα παιδιά χωρίς σκουφιά, με τα χέρια παγωμένα και τα παπούτσια μέσα στη λάσπη.

Στο έλεος του παγωμένου αέρα, οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις για να ζεσταθούν. Καίνε τα παπούτσια τους για να λειτουργήσουν οι μικρές σόμπες, "αφού δεν υπάρχει πετρέλαιο". Η οσμή από τα καμένα παπούτσια είναι αφόρητη μέσα σε μια σκηνή όπου στοιβάζονται τουλάχιστον έξι άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τον λιβανικό στρατό μοιράζουν κουβέρτες και χρήματα για τη θέρμανση.

Ωστόσο η εκπρόσωπος της HCR Λίζα Αμπού Χάλεντ εκφράζει ανησυχία για τους πρόσφυγες που ζουν σε τουλάχιστον 200 άτυπους καταυλισμούς στον βόρειο και ανατολικό Λίβανο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στην κοιλάδα Μπεκάα. Παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, οι πρόσφυγες συνεχίζουν κατά οικογένειες να καταφθάνουν στο έδαφος του Λιβάνου, εγκαταλείποντας τη συριακή πόλη Γιάμπρουντ στην περιφέρεια Καλαμούν, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες.

Η επέλαση του χιονιά στη Μέση Ανατολή έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων από τη Συρία που ζουν σε παραπήγματα στις γειτονικές χώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL