Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Οι όροι της τρόικας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι όροι της τρόικας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, λέει ένας Γερμανός νομικός. Και εκτιμά ότι τυχόν προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβάλει οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στην Ελλάδα, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ο νομικός Ανδρέας Φίσερ - Λέσκανο, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, στη γνωμοδότηση που ετοίμασε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων. Δεδομένου ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αποτελεί στο μεταξύ μέρος του κοινοτικού δικαίου, η τρόικα με τη δράση της στην Ελλάδα παραβιάζει και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η έκθεση του καθηγητή Φίσερ - Λέσκανο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή νομικών από όλη την Ευρώπη.

Ουσιαστικά, ο καθηγητής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ στα μέλη της είναι παράνομη. Από τη στιγμή που εντάχθηκε στη Συνθήκη της Λισσαβώνας η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ό,τι την παραβιάζει ταυτόχρονα παραβιάζει και το κοινοτικό δίκαιο. Οι πρώτοι παραβάτες εν προκειμένω είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ, οι δύο από τους τρεις πυλώνες της τρόικας, που επιβλέπουν την πορεία των προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Εξίσου παραβάτες είναι όμως και οι χώρες που έχουν εγκρίνει τα Μνημόνια, μέσω και του διοικητικού συμβουλίου του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Το βασικό επιχείρημα του Φίσερ - Λέσκανο είναι ότι η κρίση δεν μπορεί να ακυρώσει το κοινοτικό δίκαιο: «Η ανάγκη δεν μπορεί να επιβάλλει τους όρους, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», λέει. Τα Μνημόνια περιλαμβάνουν ορισμένες εντολές περικοπών, που παραβιάζουν άμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα οι περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε εθνικό επίπεδο μπορούν να ακυρωθούν αυτές οι εντολές με την προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία. Όμως, αυτό δεν αρκεί, ενώ δεν έχουν και όλες οι χώρες συνταγματικά δικαστήρια. Ο Φίσερ - Λέσκανο εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να επέμβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας πρέπει επιτέλους να σταματήσουν αυτή την πολιτική, που σχεδιάζεται παρασκηνιακά και εν αγνοία τους», λέει.

«Σε όλη την Ευρώπη τα συνδικάτα αντιμάχονται από καιρό την πολιτική λιτότητα και απαιτούν αλλαγή πορείας», δηλώνει ο Μπέρναρντ Άχιτς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων. «Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν θα ανεχθούμε άλλες περικοπές στον κοινωνικό τομέα, περαιτέρω μειώσεις στο κατώτατο μεροκάματο. Δεν θα ανεχτούμε άλλους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, την ντε φάκτο κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων». Τα συνδικάτα παράγγειλαν τη νομική γνωμοδότηση στο κέντρο για το ευρωπαϊκό δίκαιο στη Βρέμη για να ενισχύσουν και νομικά την επιχειρηματολογία τους. Και θεωρούν ότι δικαιώθηκαν: «Τα αποτελέσματα της έρευνας του καθηγητή Φίσερ - Λέσκανο είναι σαφέστατα. Η κοινωνικά άδικη και οικονομικά ανόητη πολιτική της λιτότητας στην Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει αμέσως. Είναι κακή για τους ανθρώπους, κακή για την Ευρώπη και επιπλέον παράνομη», προσθέτει ο Άχιτς.

Αυτή η έκθεση ενισχύει την απαίτηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων για μια θεμελιώδη αλλαγή πορείας και για ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, όπως αυτό που πρόσφατα έχουν προτείνει τα συνδικάτα: «Η κοντόφθαλμη πολιτική λιτότητας πρέπει να αντικατασταθεί από επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει επιτέλους να πάψει να αντιμετωπίζεται ως χάρτινος τίγρης, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι των κοινοτικών πολιτικών», καταλήγει ο Άχιτς.

«Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008, τα κράτη - μέλη έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα για να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού», δήλωσε η Βερόνικα Νίλσον, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Αυτά τα μέτρα λιτότητας επηρέασαν τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και οδήγησαν στην απορρύθμιση του εργατικού δικαίου και στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων. Όπως υπογραμμίζει η Νίλσον, αυτή η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε εκείνες τις χώρες που κάνει κουμάντο η τρόικα και επιβάλλει ακόμη πιο... προχωρημένα μέτρα. «Η τρόικα επέβαλε μειώσεις μισθών μονομερώς. Επιπλέον, παρενέβη στα συστήματα συλλογικών συμβάσεων με τη μετεγκατάσταση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο των επιχειρήσεων. Αίφνης συνομιλητής έγινε η λεγόμενη ένωση εργαζομένων σε μια εταιρεία με αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται μισθούς σε επίπεδο εταιρείας, μισθούς οι οποίοι συνήθως είναι χαμηλότεροι και υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις, που έχουν διαπραγματευθεί τα συνδικάτα», υπογραμμίζει η Νίλσον. Τα συνδικάτα με τις συλλογικές προσφυγές που έκαναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαν μια κάποια επιτυχία. «Τώρα, με τη γνωμοδότηση του καθηγητή Φίσερ - Λέσκανο ενισχύεται το νομικό οπλοστάσιο των συνδικάτων και ενισχύονται και εκείνες οι φωνές που θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη λιτότητα και νομικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL