Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Στο εδώλιο οι πολιτικές λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο εδώλιο οι πολιτικές λιτότητας

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

"Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που επιβάλλουν μέτρα λιτότητας έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων, την αναγκαιότητα να διασφαλίζεται η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και στο δικαίωμα ίσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς οι διεθνείς δανειστές παραμέλησαν επίσης να ενσωματώσουν προβληματισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας".

Αυτές οι δηλώσεις του Νιλς Μούιζνιεκς, επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκάλεσαν τις προάλλες σοβαρό αντίκτυπο ακριβώς γιατί από "επίσημα" χείλη, με τον πιο θεσμικό τρόπο, καυτηριάστηκαν οι εφαρμοζόμενες άγριες πολιτικές λιτότητας και Μνημονίων. Με τις δηλώσεις του αυτές ο... κεντροδεξιός (ως προς την πολιτική διαδρομή και ταυτότητα) Μούιζνιεκς παρουσίασε την επίσημη εργασία του (issue paper) που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Θα μου πείτε τώρα τον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης περιμέναμε για να αντιληφθούμε την κοινωνική ισοπέδωση, την εξόντωση των πιο αδύνατων (και όχι μόνο) από τα Μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Όχι βέβαια, αλλά έχει μεγάλο βάρος για όλους όταν ένας θεσμικά υπεύθυνος εκπρόσωπος (και μάλιστα για τα ανθρώπινα δικαιώματα) κατηγορεί με τον πιο ευθύ τρόπο τις ευρωηγεσίες και τους μεγαλοδανειστές (διάβαζε ΔΝΤ) για τα ακραία, απάνθρωπα αποτελέσματα των "πολιτικών" τους.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στην εργασία του Νιλς Μούιζνιεκς επισημαίνεται η κεντρική ευθύνη της Ευρωένωσης, στην οποία, αντί να εκδηλώνεται αλληλεγγύη εταίρων και πολιτικών, συνεννόηση και συμπαράσταση χωρών - μελών και λαών, έχουμε τη μετάλλαξή της σε μόρφωμα μιας μεγάλης αγοράς, με κυριαρχία ακραίων απόψεων - πρακτικών αδηφαγίας, υπερεκμετάλλευσης των υπερκερδών.

"Η ανεργία των νέων έχει καταγράψει επίπεδα ρεκόρ, ενώ εκατομμύρια οικογένειες υφίστανται τις συνέπειες των περικοπών στα παιδικά βοηθήματα και στις οικογενειακές παροχές, στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση", ενώ προσθέτει πως "όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο για να βρουν απασχόληση και να στηρίξουν τις οικογένειές τους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις επανεμφάνισης της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας".

Με εύγλωττο τρόπο ο επίτροπος Μούιζνιεκς παρουσιάζει τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την επείγουσα αναγκαιότητα να αναζωογονηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που για να ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους πρέπει να ξεφύγει από τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα και επιβολές. Οι νέοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όλοι μας αγωνιζόμαστε, απαιτούμε μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, μια πορεία που, όπως λέει και ο Μούιζνιεκς, "θα πρέπει να βασίζεται στα θεμέλια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αλληλεγγύη των γενεών και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους".

Δεν είναι μόνο η έκθεση Μούιζνιεκς που έδειξε την αθλιότητα των "πολιτικών" λιτότητας. Πολλές εκθέσεις οργανισμών, εκπροσώπων του ΟΗΕ και άλλων (φορέων, ειδικών κ.λπ.) ακούμπησαν τη σύγχρονη αθλιότητα που προωθούν οι γύπες του νεοφιλελευθερισμού. Με την ευρύτερη ενότητα, αλληλεγγύη και συνεννόηση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, όλοι μας οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, να αλλάξουμε το σημερινό ευρω-τοπίο...

* Για την παρουσίαση του διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας.

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL