Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Υπογραμμίσεις / Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Γκόρμπι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογραμμίσεις / Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Γκόρμπι

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Αυτές τις μέρες δεν κινείται τίποτε στη Γερμανία, εκτός από τους τουρίστες στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί ακόμη, η συμφωνία είναι εδώ και μια βδομάδα στο τραπέζι, αλλά όλοι περιμένουν να ψηφίσει η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών, πριν ξεκινήσει το -δημόσιο- παζάρι για τη μοιρασιά των υπουργείων.

Στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούν οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία και η μόνη εσωτερική είδηση που κατάφερε να... συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό έρχεται από τον χώρο της διαφήμισης.

Όχι, δεν είναι η νέα καμπάνια για το i-Ρhone, αλλά ένα τρίλεπτο φιλμάκι για το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης της BMW. Το εντυπωσιακό σ' αυτό το βίντεο δεν είναι το αυτοκίνητο, ούτε η προηγμένη του τεχνολογία. Άλλοι είναι οι πρωτοπόροι στα ηλεκτρικά Ι.Χ., όχι η αυτοκινητοβιομηχανία της Βαυαρίας. Το εντυπωσιακό σ' αυτό το βίντεο είναι ο παρουσιαστής του νέου μοντέλου της BMW. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιστορικός ηγέτης των Πράσινων, Γιόσκα Φίσερ.

«Το όνειρο του Φίσερ έγινε πραγματικότητα», λέει μια φωνή και εμφανίζεται στην οθόνη ένα ασημί και μαύρο «όνειρο», η BMW i3. Πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου κάθεται ο Γιόσκα Φίσερ, σοφάρει και λέει με το ίδιο ακριβώς ύφος που είπε στον Μπους ότι «Δεν πείστηκα» και δεν θα συμμετάσχει η Γερμανία στον πόλεμο του Ιράκ: «Εντυπωσιάστηκα»!

Ο μαραθωνοδρόμος και ποδηλάτης Φίσερ, ο ορκισμένος εχθρός της αυτοκινητοβιομηχανίας, αίφνης πληρώνεται για να επαινεί το νέο επίτευγμά της. Κι έχει και τη δικαιολογία του. Είναι, βλέπετε, ηλεκτρικό.

Όταν πριν από μια δεκαετία ο Γκορμπατσόφ έκανε τη διαφήμιση για την Pizza Hut, πολλοί σοκαρίστηκαν κι άλλοι τόσοι το θεώρησαν κατάντια για τον πατέρα της Γκλάσνοστ και της Περεστρόικα. Στην περίπτωση του Φίσερ, όμως, μόνο οι καλοπροαίρετοι μιλάν για απλώς κατάντια. Οι υπόλοιποι -κυρίως οι πρώην Πράσινοι σύντροφοί του- μιλάν για «ξέπλυμα». Εν προκειμένω, όχι χρήματος, αλλά φήμης. Ο Φίσερ νοικιάζει το εμβληματικό παρελθόν του ως μαχητής για την προστασία του περιβάλλοντος, για να εξιλεώσει στα μάτια του καταναλωτικού κοινού έναν από τους πιο συνεπείς καταστροφείς του.

Σαν να αναστηνόταν ο Μαχάτμα Γκάντι και να διαφήμιζε τα νέα τανκ Leopard...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL