Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ανασφαλής υπερδύναμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασφαλής υπερδύναμη

Του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Η αντίθεση της αμερικανικής κοινής γνώμης σε μια ακόμη "ανθρωπιστική επέμβαση", με στόχο αυτή τη φορά τη Συρία, τελικά ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακή. Το συμπέρασμα προκύπτει από την τελευταία μέτρηση του Ινστιτούτου Pew, που αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει πως η Ουάσιγκτον θα "πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά της" σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της στη διεθνή σκηνή.

Η μεταβολή πιθανότατα συνδέεται με την καθίζηση που παρατηρείται στην αυτοπεποίθηση της υπερδύναμης. Σύμφωνα με την έρευνα, η αντίληψη των Αμερικανών για το παγκόσμιο γεωπολιτικό κύρος της χώρας τους έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (53%) να πιστεύει ότι ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Το ποσοστό της ανασφάλειας έχει αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τετραετία και κατά 20 την τελευταία δεκαετία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα υποδήλωναν την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στην επιφυλακτική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, αν η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκφραζόταν ιδιαίτερα αρνητικά για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά την Κίνα, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν. Ο μόνος τομέας στον οποίο ο Ομπάμα διαπρέπει είναι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", όπου η πλειονότητα των ερωτηθέντων επικροτεί την πολιτική του.

Η τάση απομονωτισμού που αποκαλύπτει η έρευνα φαίνεται, επομένως, να οφείλεται περισσότερο στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στην αίσθηση αδιεξόδου που καλλιέργησαν στην αμερικανική κοινή γνώμη οι πολύχρονες εμπλοκές στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Έτσι, πρώτη φορά στις πέντε δεκαετίες που διεξάγεται η ετήσια έρευνα του κέντρου Pew η πλειονότητα υποστηρίζει την άποψη ότι "οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάζουν τη δουλειά τους στις διεθνείς υποθέσεις και να αφήνουν τις άλλες χώρες να τα βγάζουν πέρα όσο καλύτερα μπορούν".

Είναι μια άποψη που υποστηρίζει πλέον το 52% των Αμερικανών με μόλις να 38% τάσσεται εναντίον. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μεταβολή, με δεδομένο ότι το 2002 το ποσοστό των ερωτηθέντων που απέρριπτε τον ρόλο του "παγκόσμιου χωροφύλακα" δεν ξεπερνούσε το 30%. Αλλά η αλαζονεία της μοναδικής υπερδύναμης φαίνεται να περνά στο παρελθόν σε μια περίοδο κατά την οποία η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ισχυρότερη οικονομική δύναμη την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL