Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Financial Times / Financial Times: Η Μέρκελ δεν είναι ηγέτης μιας κυβέρνησης για το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Financial Times: Η Μέρκελ δεν είναι ηγέτης μιας κυβέρνησης για το μέλλον

Οι κυβερνήσεις συνασπισμού αποτελούν ρουτίνα στη Γερμανία. Ωστόσο, ο δρόμος για την τελευταία συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών έχει στρωθεί με ρεκόρ: τις μακρύτερες διαπραγματεύσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, το λεπτομερέστερο συμβόλαιο - και το χειρότερο αποτέλεσμα.

Ο τίτλος της συμφωνίας του μεγάλου συνασπισμού -Διαμορφώνοντας το Μέλλον της Γερμανίας- είναι αποκαλυπτικός για την έλλειψη έμπνευσης. Είναι ένα κλισέ και μάλιστα παραπλανητικό: η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αυτή την εβδομάδα η καγκελάριος Μέρκελ και οι εταίροι της στο SPD αφορά περισσότερο το παρελθόν.

Αν ξεπεράσουμε τα φανταχτερά πρωτοσέλιδα για τον προτεινόμενο κατώτατο μισθό και τα διόδια για τους ξένους, προκύπτει ότι οι μόνοι πραγματικοί νικητές του 185σέλιδου ντοκουμένου είναι οι ηλικιωμένοι που θα εξυπηρετηθούν με τρεις τρόπους. Οι ηλικιωμένες μητέρες θα λάβουν μεγαλύτερες, συντάξεις λαμβάνοντας επίδομα για κάθε παιδί. Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να βγουν σε πρώωρη σύνταξη στα 63 αν έχουν συμπληρώσει 45 χρόνια ασφάλισης. Τελος, εκείνοι που έχουν εργαστεί για όλη την ενήλικη τους ζωή, αλλά έχουν μικρές εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα, θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται.

Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία στοιχεία του δημογραφικού ινστιτούτου αποκαλύπτουν ότι η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεσηλίκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν προκαλεί έκπληξη επομένως ότι τα πολιτικά κόμματα ακολουθούν με προθυμία τις μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες μέσα από την ηλικιακή δομή της γερμανικής κοινωνίας.

Και τα δύο παραδοσιακά κόμματα έχουν μετατραπεί σε κόμματα γερόντων. Είναι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που συναντούν τους περισσότερους ψηφοφόρους τους. Αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα που στέλνει άθελά του ο νέος συνασπισμός. Αν το μήνυμα παραμείνει -ότι οι γέροι έχουν επικρατήσει- τότε η Γερμανία θα χάσει την εμπιστοσύνη της νέας, μορφωμένης γενιάς και, τελικά, θα χάσει το μέλλον της.

Ναι, έχουν αποδεχτεί κάποια μέτρα που απευθύνονται στους νεότερους Γερμανούς. Παραδείγματος χάριν, θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις στην παιδική πρόνοια προκειμένου οι γονείς -και ιδίως οι μητέρες- να ενθαρρυνθούν να επιστρέφουν στις εργασίες τους νωρίτερα. Το κίνητρο του μέτρου δεν ήταν όμως να διευκολύνει τα νέα ζευγάρια στο να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια. Ανταποκρίνεται περισσότερο στην εκπλήρωση του αιτήματος του SPD για επέκταση της γυναικείας χειραφέτησης και στην ανάγκη αύξησης της εργατικής δύναμης σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των συνταξιούχων προβλέπεται να ξεπεράσει εκείνον των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στην ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα εκπαιδευτικά έξοδα και αποτελούσαν μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του CDU, μπήκαν στο ράφι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η Μέρκελ και η διαπραγματευτική της ομάδα δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για την αύξηση στα επιδόματα παιδιών και την εισαγωγή φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες επειδή φοβήθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τον γενικότερο πολιτικό στόχο τους να αποτρέψουν οποιαδήποτε αύξηση στη φορολογία. Ο ευκολότερος τρόπος για τους συντηρητικούς να αποτρέψουν το σχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών για περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, τις υποδομές και άλλα κοινωνικά επιδόματα ήταν να εγκαταλείψουν τα δικά τους σχέδια για δαπάνες.

Για τη Μέρκελ, αυτή η αποχή συνεπάγεται μια άλλη, με μεγαλύτερη σημασία. Της επιτρέπει να διατηρήσει την πολιτική λιτότητας που η Γερμανία κηρύττει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης. Οι συνέπειες της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενίσχυσαν την προσέγγιση της Μέρκελ για την κρίση του ευρώ - δεν αποτελεί πλέον μόνο τη στρατηγική του κόμματός της, αλλά προσυπογράφεται και από το SPD.

Η αποχή από φορολογικές αυξήσεις ή από αύξηση του χρέους ήταν εύκολο να επιτευχθεί από τη στιγμή που αμφότερα τα κόμματα συμφώνησαν να αυξήσουν στη θέση τους τα κονδύλια για τις δημόσιες συντάξεις. Οι υψηλές εισφορές που καταβάλλουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι για τις συντάξεις τους επρόκειτο να μειωθούν λίγο, καθώς το σημερινό υψηλό ποσοστό απασχόλησης εξασφαλίζει στα ταμεία μεγαλύτερα έσοδα από όσα απαιτούνται. Η μείωση αυτή που τελικά δεν εγκρίθηκε θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμη για την τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Επιχειρηματίες και οικονομικά think tanks εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον δρόμο που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος συνασπισμός. H απάντηση της Μέρκελ ήταν συνοπτική. Η έκβαση των εκλογών του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το CDU βρέθηκε μια ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία, θα μπορούσε -θεωρητικά τουλάχιστον- να είναι και ο σχηματισμός ενός αντίθετου συνασπισμού, ακόμη πιο επιζήμιου για τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.

Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν τη μείωση της υποστήριξης προς τον μεγάλο συνασπισμό. Την ίδια ώρα, όμως, οι μετρήσεις αποκαλύπτουν επίσης ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν να προτιμούν την κοινωνική σταθερότητα από την οικονομική ελευθερία. Αυτό αποτελεί το θεμέλιιο της νέας κυβέρνησης. Είναι ένας συνασπισμός που εργάζεται για τους παρόντες, όχι για εκείνους που θα έλθουν. Στο τέλος, όμως, θα είναι το μέλλον όλων των Γερμανών εκείνο που θα διακυβεύεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL