Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
H συγνώμη Νετανιάχου δεν εξομαλύνει τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H συγνώμη Νετανιάχου δεν εξομαλύνει τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

 

Όσοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα περί πλήρους αποκαταστάσεως των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ ύστερα από την τηλεφωνική συγγνώμη του ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομόλογό του στις 22/3, για τα γεγονότα της επίθεσης των ισραηλινών κομάντο στο πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά με αποτέλεσμα τον θάνατο εννιά τούρκων πολιτών το τον Ιούνιο του 2010, θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Ήδη σήμερα ο Ερντογάν τόνισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών θα χρειαστεί χρόνο, υπαινισσόμενος ότι η χώρα του θέλει τη διασφάλιση ότι τα θύματα θα αποζημιωθούν και ότι το Ισραήλ θα δεσμευθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, πρίν από την αποκατάσταση των σχέσεων. «Είπαμε: μια συγγνώμη θα δοθεί, θα καταβληθεί αποζημίωση και θα αρθεί ο αποκλεισμός στην Παλαιστίνη. Δεν θα υπάρξει αποκατάσταση χωρίς αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σε δημόσια ομιλία του σήμερα. «Η αποκατάσταση θα γίνει τη στιγμή που θα υπάρξει εφαρμογή (των παραπάνω). Αλλά αν δεν υπάρξει υλοποίηση, τότε, λυπάμαι»…

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Μπ. Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του έχει σε μεγάλο βαθμό άρει τους περιορισμούς αναφορικά με την εισαγωγή εμπορευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και τα παλαιστινιακά εδάφη και ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο «επικρατεί ηρεμία». Ωστόσο η ισραηλινή πλευρά συνεχίζει να τιμωρεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας για παραβίαση της εκεχειρίας του Νοεμβρίου. Από την Πέμπτη, 21/3, αντιδρώντας στην εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα, έχει ακυρωθεί κάθε διέλευση από και προς την περιοχή. Οι παλαιστίνιοι αλιείς υφίστανται περιορισμό των αδειών τους και αποκλείστηκε η διακίνηση αγαθών, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Gisha.

Προς το παρόν, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ταξιδεύσει στη λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη «εντός του Απριλίου».

 

Την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, στην οποία επιλέχθηκε μόλις 4 μήνες πριν, ανακοίνωσε, σε μια αιφνιδιαστική κίνση, σήμερα ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ Αλχάτιμπ. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Αλχάτιμπ θεωρεί ότι ο ΣΕΣ είναι υπό την επιρροή ισλαμιστών και ξένων δυνάμεων, όπως το Κατάρ. Πάντως ο Συνασπισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση και του ζητήθηκε να παραμείνει στη θέση του.

Ο Αλχάτιμπ είναι το πρόσωπο της αντιπολίτευσης που αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Ο ίδιος δήλωσε ότι παραιτήθηκε προκειμένου να εργαστεί «με ελευθερία» την οποία δεν μπορούσε, όπως δήλωσε, να έχει «στους κόλπους ενός επίσημου θεσμού». «Υποσχέθηκα στον μεγάλο συριακό λαό και υποσχέθηκα στον Θεό ότι θα παραιτηθώ αν τα πράγματα φτάσουν σε κάποιες κόκκινες γραμμές», σημείωσε επίσης στην σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή (αν τελικά ο Αλχάτιμπ επιμείνει στην απόφασή του) οφείλεται στην εκλογή, την περασμένη εβδομάδα, ενός «πρωθυπουργού» μιας μεταβατικής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον Γάσαν Χίτο που εξελέγη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή για τη διοίκηση στη Συρία των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες. Η εκλογή του προκάλεσε πολλές παραιτήσεις από τον Εθνικό Συνασπισμό ενώ ο στρατιωτικός βραχίωνας της αντιπολίτευσης, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον Γ. Χίτο γιατί επιβλήθηκε στην αντιπολίτευση.

 

Σε μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη στη Συρία, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης από την πλευρά των Αλαουϊτών του προέδρου Άσαντ, έκαναν έκκληση να ανατραπεί και κάλεσαν τους ομόθρησκούς τους στον στρατό να στασιάσουν εναντίον του. Στην πρώτη τους συνάντηση, επί δύο ημέρες στο Κάιρο, οι Αλαουϊτες που υποστηρίζουν την εξέγερση, πήραν τις αποστάσεις τους από την καταστολή του Άσαντ.

 

Με επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Πέτρα, στην Ιορδανία, ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός πρόεδρος. Την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων από τη Συρία.

 

Η σημαντικότερη είδηση του ταξιδιού αυτού ήταν η τηλεφωνική συγγνώμη Νετανιάχου προς Ερντογάν ενώ μικρή πρόοδος σημειώθηκε στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Μιλώντας ενώπιον νεαρών ισραηλινών, μετά από τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ ο Ομπάμα δήλωσε ότι κάθε λαός δικαιούται ελευθερία και δική του πατρίδα. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη και είχε συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, από τον οποίο ζήτησε η παλαιστινιακή πλευρά να εγκαταλείψει το αίτημά της για πάγωμα των ισραηλινών οικισμών ως προϋπόθεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος τόνισε τις δύο προϋποθέσεις που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά: το πάγωμα νέων οικισμών και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σε ό,τι αφορά στο Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θεωρεί ότι το προστατεύει έναντι ενός πυρηνικά εξοπλισμένου Ιράν.

«Σκιά» για την ισραηλινή πλευρά ήταν πάντως δημοσίευμα των Νιού Γιόρκ Τάιμς σύμφωνα με το οποίο η ακρίβεια του «Ατσάλινου Θόλου», του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος που χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, δεν ανέρχεται στο 90% αλλά κινείται μεταξύ 35% και 40%…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL