Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
The Economist / The Economist: Το τέρας που λέγεται Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Economist / The Economist: Το τέρας που λέγεται Ευρώπη

Ο Γκέερτ Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας τού οφείλουν τη μετεωρική άνοδο των τελευταίων χρόνων στην πολιτική ζωή της Ολλανδίας στην άγρια επίθεσή τους κατά του Ισλάμ. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν οικοδόμησε τη δημοτικότητά του σε καμπάνιες κατά της μετανάστευσης τις ημέρες που πρόεδρός του ήταν ο πατέρας της, Ζαν - Μαρί. Όμως, τα τελευταία χρόνια και οι δυο πολιτικοί έριξαν το κέντρο βάρος της ρητορικής τους σε έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο της Ακροδεξιάς, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χάγη προκειμένου να ανακοινώσουν ότι θα συνεργαστούν στις ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης και ότι ελπίζουν στον σχηματισμό ενός ευρωσκεπτικιστικού μπλοκ. Στόχος τους, όπως το έθεσε ο Βίλντερς, είναι να "πολεμήσουν το τέρας που λέγεται Ευρώπη". Από την πλευρά της η Λεπέν έκανε λόγο για ένα σύστημα που "σκλαβώνει τους λαούς μας". Επιθυμούν το τέλος του ενιαίου νομίσματος, εθνικούς προϋπολογισμούς χωρίς την εποπτεία των Βρυξελλών και τη διάλυση του σχεδίου ολοκλήρωσης που προώθησαν με τόσο ιδεαλισμό δύο γενιές Ευρωπαίων πολιτικών.

Οι ακροδεξιοί πολιτικοί είναι ιδιαίτερα ευέξαπτοι και η νέα συνεργασία θα μπορούσε να καταδικαστεί από τις ίδιες εθνικές τριβές που εμπόδισαν παλαιότερες προσπάθειες για τον σχηματισμό διεθνών συμμαχιών ευρωσκεπτικιστών. Το ευρωκοινοβούλιο διαθέτει ήδη έναν τέτοιο συνασπισμό, την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που έκανε ελάχιστα για να επιβραδύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Ο Βίλντερς και η Λεπέν δεν είχαν πολλά να πουν για το πώς η ομάδα τους θα αναστρέψει την πορεία. Όμως είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι τα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις στις χώρες τους. Με δεδομένη τη λαϊκή οργή για τις στάσιμες ευρωπαϊκές οικονομίες και μια αίσθηση αποξένωσης από τις Βρυξέλλες, η νέα συμμαχία μεταξύ του Κόμματος της Ελευθερίας και του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε να καθορίσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο δεσμός με το Εθνικό Μέτωπο αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που σημειώνει μέχρι τώρα ο Βίλντερς στην αναζήτησή του για διεθνείς συμμαχίες. Όμως, η οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων που επιδιώκουν την διάλυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας δεν είναι κάτι εύκολο.

Το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας απέρριψε το άνοιγμα καθώς ο ηγέτης του δεν θέλει να συσχετιστεί με τις αντιισλαμικές απόψεις του Βίλντερς. Ολλανδοί σχολιαστές προβλέπουν ότι το φλερτ του Βίλντερς με τη Λεπέν θα ναυαγήσει με τον ίδιο τρόπο. Όταν ίδρυσε το Κόμμα της Ελευθερίας το 2006, επέμενε ότι το κόμμα του δεν θα αποτελούσε μια ολλανδική εκδοχή του Εθνικού Μετώπου. Ο Βίλντερς είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ ενώ το Εθνικό Μέτωπο είναι στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερο απέναντί του και ο πατέρας Λεπέν είχε κατηγορηθεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην πολιτική ζωή της Ολλανδίας τα δικαιώματα των γκέι αποτελούν υπόθεση τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφύλων το 2001 και ο Βίλντερς επικαλείται συχνά την ομοφοβία για να καταγγείλει τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας. Στη Γαλλία η Δεξιά είναι πολιτισμικά παραδοσιακή και η Λεπέν ήταν αντίθεση με τους γάμους αυτούς στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία στη χώρα.

Ωστόσο οι προβλέψεις για τις διαφορές που θα καταδικάσουν τη συνεργασία είναι ίσως υπερβολικές. Στην κοινή τους εμφάνιση οι δύο ηγέτες παραμέρισαν με ευκολία τις ιδεολογικές τους διαφορές. Ο Βίλντερς δήλωσε ότι η Λεπέν είναι η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου και όχι ο πατέρας της και ότι εκείνη δεν εκφράζει ούτε χιλιοστό "ρατσισμού ή αντισημιτισμού". Η Λεπέν δήλωσε ότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν "ακόμη και στον γάμο" και σάρκασε τις προσπάθειες ανάδειξης των μεταξύ τους διαφορών.

Ίσως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είναι πιο προσεκτική από ό,τι ο Βίλντερς όταν εξηγεί γιατί η μετανάστευση των μουσουλμάνων αποτελεί σοβαρή απειλή. Εκείνος ζητά την απαγόρευση του Κορανίου και ισχυρίζεται ότι το Ισλάμ αποτελεί φασιστική ιδεολογία. Ωστόσο, οι απόψεις τους δεν διαφέρουν και τόσο: η Λεπέν κατηγορείται ότι συγκρίνει τις μουσουλμανικές προσευχές στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή και πρόσφατα προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή της ότι τέσσερις Γάλλοι όμηροι που κρατούνταν όμηροι για χρόνια από την Αλ Κάιντα είχαν γίνει ισλαμιστές επειδή είχαν μακριές γενειάδες.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι των δύο κομμάτων δεν θα αποξενωθούν από τη συνεργασία με ξένα κόμματα. Οι ψηφοφόροι του Βίλντερς ενημερώνονται ελάχιστα για τις διεθνείς εξελίξεις και την πολιτική σκηνή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επισημαίνει ο Ολλανδός ειδικός Κρις Άαλμπερτς, "κανείς δεν γνωρίζει τι σκέφτεται η Λεπέν ή ποιες είναι οι θέσεις της".

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι προσδοκούν να αποκομίσουν από τη συνεργασία τους τα δύο κόμματα με δεδομένο το πόσο αποκομμένα είναι τα πολιτικά περιβάλλοντά τους στην Ευρώπη. Η απάντηση της Λεπέν ήταν η πιο ενδιαφέρουσα: "Ο καιρός κατά τον οποίο τα πατριωτικά κινήματα ήταν διχασμένα και εκφόβιζαν ή ακόμη και τρομοκρατούσαν το ένα το άλλο έχει περάσει" είπε.

Για τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα η διεθνής συνεργασία πετυχαίνει ένα είδος αναγνώρισης που θα μπορούσε να υπερνικήσει την απέχθεια και τις επικρίσεις του Τύπου και των πολιτικών ελίτ. Το Κόμμα της Ελευθερίας και το Εθνικό Μέτωπο βρίσκονται ήδη ψηλά στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας την προτίμηση ψηφοφόρων που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας. Αν η διεθνής συνεργασία οδηγήσει τους ψηφοφόρους να τους πάρουν περισσότερο σοβαρά, οι ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου θα μπορούσε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL